Dakwerker gezocht voor dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Dakrenovatie

Is jouw dak toe aan een dakrenovatie? Met het renoveren van jouw plat of schuin dak verbeter je de kwaliteit van je dakoppervlak. Bovendien verhoog je hiermee de waarde van je woning!

Op deze pagina lees je wat een dakrenovatie inhoudt en wanneer jij je dak moet renoveren. Natuurlijk krijg je ook meer informatie over de prijs van een dakrenovatie.


Dakrenovatie: een samenvatting

 • Een dakrenovatie is nodig wanneer een reparatie niet meer voldoende is, bij veroudering van het dak en bij veel zwakke plekken.
 • Een dakrenovatie kost gemiddeld tussen de €1.800,- tot €4.500,-. Per vierkante meter moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €100,-.
 • De kosten van een renovatie van het dak hangen af van: type dak, materiaal, de precieze werkzaamheden en eventuele extra opties.
 • Een aantal mogelijkheden zijn het vernieuwen van de dakbedekking, het plaatsen van dakisolatie, het vervangen van de dakconstructie of het vervangen van het gedeelte van het dak.
 • Laat je dak isoleren om te besparen op de energiekosten. Ook zonnepanelen zijn een goede optie.


Waaarom het dak renoveren?

Als jij je plat of hellend dak laat renoveren, dan profiteer je direct van hoge kwaliteit. Nieuwe dakbedekking beschermt jouw woning optimaal tegen neerslag en kou, waardoor je er warm en droog bijzit. Een belangrijk voordeel van een renovatie, is dat het de woningwaarde verhoogt. Je verdient de investering dus weer terug, als jij op termijn je woning weer wilt verkopen. Daarnaast is een renovatie minder ingrijpend dan een compleet nieuw dak.

De grootste voordelen van een dakrenovatie op een rij:

 • Een renovatie verlengt de levensduur van je dak.
 • Renoveren verhoogt de waarde van je woning.
 • Een dakrenovatie is een stuk minder ingrijpend dan de realisatie van een nieuw dak.
Met een dakrenovatie verleng je de levensduur van je dakoppervlak én verhoog je de waarde van je woning.

dakrenovatie

Wat kost een dakrenovatie?

De dakrenovatie prijs is afhankelijk van de dakwerken die je laat uitvoeren. Gemiddeld liggen de dakrenovatie kosten tussen de €1.800,- tot €4.500,-.

Voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakbedekking betaal je ongeveer €50,- per m². Voor een dakrenovatie inclusief dakisolatie plaatsen, ligt de prijs per m² rond de €75,-. Het voordeel hiervan is dat je de investering vanzelf weer terugverdient, met een besparing op de energiekosten! Kies je ervoor om tijdens de dakrenovatie ook het onderdak te vervangen, dan start de kostprijs van de dakrenovatie rond de €100,- per m².

Kosten dakrenovatie

Dakrenovatiewerken Gemiddelde prijs per m²*
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe dakbedekking Vanaf €50,-
Verwijderen dakbedekking, plaatsen dakisolatie en dakbedekking Vanaf €75,-
Plaatsen nieuwe dakbedekking en vervangen onderdak Vanaf €100,-
Volledig nieuw dak Vanaf €175,-

Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

Dakrenovatie kostprijs

€1.800,- tot €4.500,-

Gebaseerd op gemiddelde tarieven van dakwerkersbedrijven.

Laag tarief
€1.800,-

Plat dak renoveren
Vervangen dakbedekking
50 m²

Hoog tarief
€4.500,-

Schuin dak renoveren
Vervangen dakpannen
50 m²

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De kostprijs van een dakrenovatie is afhankelijk van een aantal factoren. Hierdoor verschilt de prijs per m² van elke dakrenovatie.

Waar wordt de prijs door beïnvloed?

Door bijvoorbeeld jouw type dak en het materiaal dat je kiest. Prijzen van dakwerken aan een schuin dak liggen vaak hoger, omdat je hiervoor duurdere materialen nodig hebt. Natuurlijk spelen ook de soort renovatiewerken die je laat uitvoeren een rol. Laat je direct isolatie plaatsen, dan vallen de kosten hoger uit. Maar deze kosten verdien je na een aantal jaar wel weer terug. Heb je een compleet nieuw dak nodig? Dan liggen de kosten uiteraard hoger dan wanneer je alleen de dakafwerking vernieuwt.

dakrenovatie schuin dak

Type dak

Een dakrenovatie van een schuin dak is vaak duurder. Waarom? Twee belangrijke redenen: allereerst is het dakoppervlak van een hellend dak vaak een stuk groter. Daarnaast liggen de materiaalkosten een stuk hoger dan bij de dakrenovatie van een plat dak.

Heb je een plat dak? Dan betaal je dus vaak minder voor dakonderhoud en het renoveren van je dakoppervlak.

Materiaal

Of je nu een plat- of schuin dak hebt: je hebt de keuze uit verschillende materialen. De keuze voor deze materialen hebben een grote invloed op de kosten. Hierbij gaat het om onder andere de dakafwerking: voor een plat dak is bitumen een goedkope keuze, voor een hellend dak zijn betondakpannen juist heel budgetvriendelijk.

Renovatiewerken

De soort renovatiewerken hebben een grote invloed op de totale kosten. Kies je voor een standaard dakrenovatie, dan liggen de kosten relatief laag. Wil je ook je dak isoleren of wil je zelfs een nieuw onderdak laten plaatsen? Houd er dan rekening mee dat de kosten verder oplopen. Dit komt omdat de dakwerkers meer tijd én materiaal in de renovatie steken.

Extra opties

Natuurlijk heb je bij een renovatie ook de keuze uit extra opties. Een dakrenovatie met zonnepanelen is enorm waardevol, omdat je hiermee de investering weer terugverdient! Maar het plaatsen van zonnepanelen heeft wel een invloed op de kosten van de dakrenovatie. Andere mogelijke extra opties zijn het plaatsen van dakisolatie en een dakreiniging.

Besparen op de kosten van jouw dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Dak laten renoveren: wat zijn de mogelijkheden?

Wie zijn of haar dak laat renoveren, heeft talloze mogelijkheden. Zo is het voor elk budget mogelijk om het dak goed te renoveren. Dit zijn de mogelijkheden:

Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Vervangen dakbedekking

Het vervangen van de dakbedekking is één van de meest voorkomende soorten dakrenovaties. Het houdt in dat je oude dakbedekking verwijdert, en nieuwe dakbedekking plaatst. Je hoeft niet te kiezen voor dezelfde dakafwerking: het is ook mogelijk dakpannen te vervangen door bijvoorbeeld dakleien.

Wanneer moet ik mijn dakbedekking vervangen?

Dit verschilt per situatie. Op een plat dak gaat de dakafwerking gemiddeld 25 tot 40 jaar lang mee. Hierna is het slim om het dakleer te vernieuwen. Op een hellend dak varieert de levensduur enorm. Betondakpannen zijn na ongeveer 30 tot 50 jaar aan vervanging toe.

Overzetdak plaatsen

Bij een dak bedekt met roofing, golfplaten of leien is een overzetdak een optie. Een overzetetdak is voordelig en snel te plaatsen, omdat de dakwerkers de oude dakbedekking niet eerst hoeven te verwijderen.

Wat is een overzetdak?

Een overzetdak bestaat uit lichte, stalen panelen. De panelen hebben een traditionele uitstraling en eenmaal geplaatst lijkt het op een standaard pannendak. Hierbij is de keuze uit verschillende uitvoeringen: de klassieke dakpan is populair, maar het is ook mogelijk een overzetdak met een industriële uitstraling te plaatsen.

dak renoveren

Nieuwe dakconstructie

Als je dakconstructie ernstig verzwakt is, heeft dat gevolgen voor de veiligheid in huis. In dat geval is een nieuwe dakconstructie nodig. Dit is alleen het geval in ernstige gevallen, waar de dakconstructie is aangetast door houtrot. Is de constructie verzakt? Dan is het vaak mogelijk om het dak te verstevigen met extra houten of metalen balken.

Een nieuwe dakconstructie is een grote en kostbare klus, maar hierna kun je weer jaren vooruit. Let op: als je de draagconstructie aanpast of het dak in de hoogte, lengte of breedte uitbreidt, moet je in veel gevallen een vergunning aanvragen.

Plaatsen dakisolatie

Heb jij op dit moment nog geen dakisolatie? Hiermee bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op de energiekosten. Warmte stijgt, en daardoor is het dak één van de grootste warmtelekken in huis. Het plaatsen van dakisolatie hoeft niet veel te kosten en het is vaak in één of enkele dagen gedaan.

Dakisolatie plaatsen is mogelijk op verschillende manieren:

 • Isoleren langs binnen
 • Isoleren langs buiten

Bij platte daken raden dakwerkers aan het dak langs buiten te isoleren. Bij een hellend dak kiezen bewoners vaker voor isoleren langs binnen.

Reinigen dak

Wist je dat vervuiling een negatief effect heeft op de kwaliteit van je dak? Op zowel platte als schuine daken tast vervuiling de dakafwerking aan, met beschadigingen tot gevolg. Het is dus belangrijk om het dak structureel te reinigen.

Hoe vaak moet ik het dak laten reinigen?

Dit is afhankelijk van de locatie van het huis, de omgeving en het type dak. Woon je in een beboste omgeving, dan is een dakreiniging twee keer per jaar aan te raden. Als vuistregel raden dakwerkers aan om het dakoppervlak minimaal eens per jaar goed te laten reinigen.

Volledig nieuw dak

Ga jij je huis helemaal renoveren? Het is ook mogelijk een volledig nieuw dak te plaatsen. Dit houdt in dat je alles vervangt: de dakconstructie, het dakbeschot en de dakafwerking. Het voordeel hiervan is dat je het dak eenvoudig uitbreidt in de hoogte of breedte. Hierdoor creëer je meer ruimte in huis. Dit is ook het ideale moment om direct extra dakramen of een dakkapel te plaatsen. Zo ben je in één verbouwing klaar.

Dakrenovatie plat dak

Een plat dak is gevoeliger voor problemen dan een hellend dak. Hierdoor komt een dakrenovatie vaker voor. In de meeste gevallen bestaat een renovatie enkel uit het vernieuwen van de dakafwerking. Hierbij is er de keuze uit onder andere:

Naast het vervangen van de dakafwerking, heb je ook nog andere opties. Steeds meer mensen kiezen ervoor om dakisolatie te plaatsen: zo besparen ze honderden euro’s per jaar op de energiekosten. Een andere mogelijkheid, is de installatie van een daklicht. Hiermee krijg je extra natuurlijk lichtinval in huis. De ruimte lijkt daardoor groter, opener en lichter. Hier lees je meer over het vernieuwen van een plat dak.

Dakrenovatie schuin dak

Bij een schuin dak heb je verschillende mogelijkheden bij een renovatie. In de meeste gevallen gaat het om het vernieuwen van de dakafwerking. Je kunt kiezen uit verschillende materialen: dakpannen, riet en dakleien zijn erg populair, maar ook het plaatsen van een zinken dak komt steeds vaker voor.

Bij het renoveren van een schuin dak heb je nog meer mogelijkheden. Andere voorkomende renovatiewerken zijn:

 • Dakisolatie plaatsen
 • Nieuwe dakramen
 • Dakkapel plaatsen
 • Schoorsteenrenovatie
 • Dakrenovatie met zonnepanelen

Houd er rekening mee dat een renovatie bij een hellend dak vaak duurder is dan bij een plat dak. Dat heeft verschillende redenen: de materialen zijn duurder, het dakoppervlak is lastiger te bereiken en bovendien gaat het vaak om een groter oppervlak.

Dakrenovatie met zonnepanelen

Denk je na over zonnepanelen en is je dak aan vernieuwing toe? Dan is het een uitstekende keuze om te kiezen voor een dakrenovatie met zonnepanelen. Door te renoveren en tegelijkertijd zonnepanelen te plaatsen, bespaar je meteen op de energiekosten.

Waarom kiezen voor een dakrenovatie met zonnepanelen?

Er zijn een paar goede redenen om een renovatie te combineren met de plaatsing van zonnepanelen:

 • Je wekt je eigen energie op en bespaart hiermee honderden euro’s op je energierekening.
 • Het is beter voor het milieu, want het is een duurzame manier om energie op te wekken.
 • De werkzaamheden worden tegelijkertijd uitgevoerd, waardoor je geld bespaart op de dakwerken.
 • De investering in zonnepanelen verdien je terug door de energiebesparing.
 • Het is vaak mogelijk om een premie te ontvangen voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Dak renoveren? Schakel een dakwerker in!

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Hoe hoog is de btw op een dakrenovatie?

Is je huis ouder dan tien jaar? Goed nieuws: je betaalt slechts 6% btw over alle materiaal- en arbeidskosten.

Let op!

Hier zitten natuurlijk een aantal voorwaarden aan. Je profiteert alleen van dit verlaagde btw-tarief als je een vakman inhuurt. Koop je zelf materialen, dan betaal je gewoon 21% btw. Bovendien moet het gaan om een pand dat uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt als privéwoning. Dit houdt in dat je maximaal 30% van je woning gebruikt voor je beroep.

Meer weten? Op belgium.be vind je meer informatie over dit verlaagde btw-tarief, en voor welke werkzaamheden dit geldt.

dakrenovatie premie

Is er een dakrenovatie premie in 2023?

Eén van de dakrenovatie premies waar je gebruik van kunt maken is MijnVerbouwpremie. Verschillende dakwerken komen in aanmerking voor de premie, zoals dakisolatie, herstellen van onderdak en bedekking of aanbrengen van hemelwaterafvoer.

Ook voor het aanbrengen van dakisolatie is er een premie beschikbaar.

Meer weten? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Daarnaast zijn er gemeentes en provincies die plaatselijke premies aanbieden. Op premiezoeker.be vind je eenvoudig alle premies waar jij met jouw renovatie recht op hebt.

Dak laten renoveren? Handige bespaartips!

Staat er een renovatie op de planning? Er zijn verschillende manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Allereerst is het altijd slim om de renovatie te combineren met het plaatsen van isolatie. Door de besparing op de energiekosten, verdien je de investering weer terug! Daarnaast is het slim om te kiezen voor een dakwerker uit de regio: veel dakwerkers rekenen dan geen voorrijkosten.

Zo bespaar jij op de dakwerken:

 • Combineer het renoveren van je dakoppervlak met het plaatsen van dakisolatie.
 • Schakel samen met je buren één dakwerker in en profiteer van een kwantumkorting.
 • Kies voor een dakwerker bij jou in de buurt en bespaar op voorrijkosten.
 • Voer zelf puin af zodat je geen afvoerkosten hoeft te betalen.
 • Vergelijk meerdere dakwerkers en bespaar zo tot wel 40%!

dakrenovatie kosten

Dakrenovatie laten uitvoeren? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je dak binnenkort renoveren? Schakel dan een ervaren dakwerker in. Je profiteert van de hoogste kwaliteit en weet zeker dat de renovatie zo snel mogelijk is afgerond. Bovendien bespaar jij jezelf zo waardevolle tijd en energie! Dakwerker in de buurt gezocht?

Je ontvangt dan zo snel mogelijk prijsopgaven van verschillende dakwerkers in de regio. Kies de dakwerker met de scherpste offerte voor jouw dakrenovatie, en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs! De offerte is gratis en vrijblijvend: je zit dus helemaal nergens aan vast.

Vergelijk gratis offertes

Lees meer over: