Daklekkage laten verhelpen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Daklekkage

Bij een daklekkage is het belangrijk om direct de hulp van een vakman in te schakelen. Zo ben je er op tijd bij, en voorkom je grotere schade aan de dakconstructie.

Op deze pagina lees je meer over daklekkage. Je vindt hier meer informatie over het opsporen van een lek en je leest hoe vakmannen een daklekkage repareren.


Daklekkage: samenvatting

 • Laat een daklekkage zo snel mogelijk herstellen. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem en de schade.
 • Een daklekkage onstaat door: beschadigde dakbedekking, lekkende dakgoten of regenpijpen, verkeerde constructie of door veroudering.
 • Een dakdekker gaat eerst onderzoeken waardoor er een lekkage is ontstaan en repareert dit vervolgens.
 • De verzekering vergoedt meestal alleen de gevolgschade, waterschade ontstaan door het lek, en niet de kosten van de reparatie.
 • Voorkom een daklekkage door goed onderhoud en laat schade altijd repareren.


Wat is de oorzaak van de daklekkage?

Veel mensen denken dat een lekkend dak wordt veroorzaakt door beschadigde dakbedekking. Toch is dit slechts één van de mogelijke oorzaken. Een lek in het dak kan ook ontstaan door daklood dat omhoog gewaaid is, of een dakraam of dakkapel waarvan de aansluiting niet waterdicht is.

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat de vakman de daklekkage kan oplossen. Zo weet je zeker dat de reparatie het gewenste effect heeft. Immers: dakbedekking vervangen heeft weinig zin als regenwater via de schoorsteen naar binnen sijpelt.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een lekkend dak:

 • Beschadigde dakbedekking
 • Scheef daklood
 • Lekkende dakgoot
 • Lekkage aan de dakkapel
 • Lekkend dakraam
 • Verouderde schoorsteen

Daklekkage plat dak

Een plat dak is gevoelig voor lekkages. Dat komt omdat regenwater en vervuiling relatief lang op een plat dak blijft liggen, zeker vergeleken met een hellend dak.

De meest voorkomende oorzaak van een lek dak, is schade aan de dakbedekking.

Zelfs de kleinste haarscheurtjes kunnen al zorgen voor een lekkend dak. Heeft u een daklekkage in een plat dak? Dan is de kans groot dat de lek in het dak is ontstaan bij één van de naden of in de hoeken. Dit zijn namelijk de meest kwetsbare plekken op een plat dak. Een daklekkage aan een plat dak is in veel gevallen relatief eenvoudig te repareren door middel van een reparatiestrook.

Daklekkage schuin dak

Ook bij een pannendak is een lekkage aan het dak mogelijk. Maar er zijn bij schuine daken veel meer mogelijke oorzaken. Zo komen dakwerkers regelmatig tegen dat de loodslabben van een dakkapel of schoorsteen scheef gewaaid zijn. Hierdoor krijgt regenwater gewoon de kans om naar binnen te sijpelen.

Als een dakraam verkeerd geplaatst is, kan dit ook een daklekkage in een pannendak veroorzaken. Het is bij een daklekkage in een pannendak daarom extra belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen. Gelukkig beschikt de dakwerker over verschillende technieken waarmee hij een daklekkage in een pannendak kan opsporen.

Last van een daklekkage?

Een dakwerker lost dit snel voor je op: ontvang gratis offertes aan en bespaar!

Daklood

Daklood wordt op verschillende plekken gebruikt om het dak waterdicht te maken. Bijvoorbeeld bij de schoorsteen, of bij de aansluiting van een dakkapel of eventueel zelfs een dakraam. Het kan voorkomen dat dit daklood verkeerd is aangebracht, waardoor het dak niet helemaal waterdicht is. Dit veroorzaakt dan een lekkage in het dak.

Het kan ook voorkomen dat het daklood van de schoorsteen tijdens een flinke storm scheef waait. Hierdoor ontstaat er een opening, waardoor regenwater via de schoorsteen naar binnensijpelt.

Lekkende dakgoot

Wist je dat een lekkende dakgoot ook waterschade in huis kan veroorzaken? Als de dakgoot verstopt zit of beschadigd is, lekt het regenwater uit de goot. Omdat deze tegen de gevel aanzit, is de kans groot dat het regenwater voor vochtproblemen zorgt. Dit merk je onder meer aan lelijke vochtplekken tegen het plafond en boven aan de muren.

Voorkom hoge kosten door deze daklekkage zo snel mogelijk te laten repareren. De beste oplossing voor een lekkage in het dak door een lekkende dakgoot, is het vervangen van de goten. Door de dakgoten regelmatig te reinigen voorkom je grote waterschade.

Lekkage dakkapel

Ook dakkapellen en dakramen zijn bij pannendaken vaak de oorzaak van een lekkage. Het komt regelmatig voor dat de dakkapellen te gehaast zijn geplaatst, en dat er daardoor fouten zijn gemaakt. Als de aansluiting van de dakkapel niet goed is, zorgt dat voor een lekkage in het dak. Zonder dat je het doorhebt lekt regenwater naar binnen, waardoor er vervelende vochtplekken op de muur ontstaan.

Gelukkig is deze lekkage relatief eenvoudig te repareren!

In veel gevallen is de aansluiting te herstellen met extra daklood. Hierdoor is de dakkapel weer helemaal tocht- en waterdicht.

Wat zijn de gevolgen van daklekkage?

Een lekkage in het dak heeft heel veel nare gevolgen. De luchtvochtigheid in huis stijgt, en er ontstaan vervelende vochtplekken op het plafond of op de muren. In de ruimtes onder het lek in het dak ontstaat een muffe geur en de lucht voelt klam aan.

Maar dat is nog niet het enige!

Door de hoge luchtvochtigheid in huis is de kans op schimmelgroei groot. Dit heeft ook nog eens negatieve gevolgen voor je gezondheid. Daarnaast heeft een lekkage in het dak een negatief gevolg voor de isolatiewaarde van het huis, waardoor je meer moet stoken en je energiekosten stijgen.

Daklekkage: wat te doen?

Lekkage in het dak: wat nu? Schakel bij een lekkend dak zo snel mogelijk een dakwerker in, zodat je zeker weet dat het dakoppervlak zo snel mogelijk weer volledig waterdicht is. Hieronder staat een handig stappenplan: zo weet je precies wat je bij een lek in het dak moet doen.

 • Stap 1. Schakel bij lekkage met spoed een dakwerker in voor een snelle reparatie. Zo voorkom je zo veel mogelijk schade.
 • Stap 2. Maak eventueel een paar foto’s voor de verzekeraar. In sommige gevallen kun je de schade van de daklekkage claimen via je opstalverzekering.
 • Stap 3. Nadat het lekkend dak weer gedicht is moet je de muur rustig laten drogen, voordat je deze opnieuw laat afwerken.

Daklekkage opsporen

Het opsporen van een daklekkage is soms heel duidelijk: bijvoorbeeld als er een dakpan beschadigd is. Maar in veel gevallen is kun je de lekkage in het dak niet zomaar opsporen. Bij een plat dak kunnen de kleinste haarscheurtjes al voor grote problemen zorgen.

Schakel daarom een dakwerker in!

Een vakman beschikt over verschillende technieken die het opsporen van een daklekkage in een plat dak veel makkelijker maken. De rookgastechniek bijvoorbeeld. Hierbij blaast de vakman een rookgas onder de dakbedekking, en kijkt hij waar dit gas weer naar buitenkomt. Zo is de exacte locatie van het lek goed te vinden.

Daklekkage met spoed oplossen?

Vind eenvoudig een dakwerker bij jou in de buurt en bespaar!

Start nu je aanvraag

Hoe daklekkage oplossen?

Een daklekkage oplossen? Daarvoor schakel je best een vakman in. Als hij de oorzaak van het probleem heeft gevonden, pakt hij direct door en repareert de schade. Hoe hij dit doet, is natuurlijk volledig afhankelijk van de oorzaak van de lekkages.

Wordt de daklekkage in een pannendak veroorzaakt door beschadigde dakpannen? In dat geval is het oplossen van de daklekkage eenvoudig: hij vervangt één of enkele dakpannen en het dak is weer waterdicht.

Gaat het om een plat dak?

Een daklekkage in een plat dak is vaak op te lossen met behulp van een reparatiestrook. De vakman maakt de ondergrond schoon en drukt met een roller de reparatiestrook stevig vast op de ondergrond.

Daklekkage repareren kosten

Hoeveel een dakreparatie kost, is afhankelijk van het soort reparatie. Bij een lekkage in een pannendak kost een reparatie ongeveer €130,- tot €210,- per m². Bij een leien dak liggen de kosten hoger, tussen de €320,- tot €420,- per m². Dit is duurder, omdat de dakbedekking ook duurder in aanschaf is.

Gaat het om een plat dak? Bij bitumen kost een reparatie gemiddeld €260,- tot €285,- per m². Bij een reparatie met EPDM ligt de prijs rond de €255,- tot €280,- per m².

Vind je het toch tijd om de complete dakbedekking te vervangen? Dan is een overzetdak ook het overwegen waard. Dit kost ongeveer €50,- tot €60,- per m². Lees meer over de prijzen van dakwerken.

Dekt de verzekering de kosten?

Bij welke verzekering kun je de schade door een daklekkage claimen? Dit is afhankelijk van jouw verzekeraar. In sommige gevallen is het de opstalverzekering die de schade dekt.

Maar wist je dat je bij een lek in het dak ook bij de brandverzekering kunt aankloppen?

Een brandverzekering dekt vaak namelijk veel meer schade, waaronder dus de schade door een lekkage in het dak.

Let op: verzekeraars vergoeden vaak alleen de schade die is ontstaan door het lekkend dak. De reparatiekosten moet je in de meeste gevallen wel gewoon zelf betalen.

Daklekkages voorkomen? Handige tips

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om daklekkages voor te blijven. Zo raden we je aan het dakoppervlak minimaal eens per jaar goed te onderhouden. Dit bestaat onder meer uit een dakinspectie, waarbij de vakman het oppervlak controleert op zwakke plekken en beschadigingen. Door deze zwakke plekken direct aan te pakken, blijf je een daklekkage voor!

Zo voorkom je een lekkend dak:

 • Laat het dak minimaal eens per jaar goed onderhouden.
 • Controleer het dak op beschadigingen en zwakke plekken.
 • Laat dakgoten op tijd vervangen of onderhouden.

Daklekkage verhelpen? Gratis offertes vergelijken!

Lekt je dak en heb je met spoed een vakman nodig? De dakwerker spoort het lek op en begint daarna direct met de reparatie. Zo ben je zo snel mogelijk verzekerd van een waterdicht dak!

Vergelijk gratis de prijzen van meerdere dakwerkers en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. Geen zorgen: de aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Lees meer over: