Besparen op de prijs van dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakpannen prijs

Dakpannen prijs

Met dakpannen maak je de uitstraling van je huis compleet. Nieuwe dakbedekking is beschikbaar in verschillende soorten, kleuren en maten. Geef je graag een natuurlijke uitstraling aan je huis? Kijk dan eens naar keramische dakpannen. Ben je meer van een modern dak, overweeg dan eens de optie om betondakpannen te laten leggen. De prijs van nieuwe dakpannen verschilt per soort. Vanaf € 40,- euro per m² is het mogelijk om nieuwe dakpannen te plaatsen! Meer informatie nodig? Een vakman kan je hier meer informatie over geven!

Op deze pagina lees je alles over de prijzen voor dakpannen.


Dakpannen prijzen: alle info in het kort

  • De prijzen voor nieuwe dakpannen begint vanaf €40,- per m².
  • Betondakpannen zijn het goedkoopste, voor keramische dakpannen betaal je meer.
  • Factoren die de prijs bepalen: type dakpannen, grootte en vorm en afwerking zoals een glazuurlaag.
  • Een alternatief voor dakpannen zijn dakpanplaten.
  • Let bij het kopen van dakpannen op de gewenste stijl en kleur en de kwaliteit.


dakpannen prijs

Wat kosten nieuwe dakpannen?

De prijs van dakpannen begint rond de €40,- per m². Betondakpannen zijn de goedkoopste optie. Keramische dakpannen hebben een natuurlijke uitstraling en gaan langer mee, deze kosten gemiddeld €60,- per m². Een mooi alternatief zijn leien dakpannen, deze zijn toch een stukje duurder: rond de €70,- per m².

Wat is de prijs van een dakpan per stuk?

Een nieuwe dakpan kost gemiddeld €2,50 tot €6,- per stuk. Er gaan gemiddeld 10 tot 12 dakpannen in een vierkante meter, vandaar dat je in de bovenstaande tabel hogere prijzen ziet. Dit zijn ook de kosten inclusief het plaatsen door een dakwerker.

Prijs dakpannen 2024

Soort dakpan Gem. kosten per m², incl. montage en btw Levensduur
Keramische dakpannen €60,- 50 tot 100 jaar
Betonnen dakpannen €40,- 30 tot 35 jaar
Leien dak Vanaf €70,- 30 tot 100 jaar

Dit zijn gemiddelde tarieven. Elk dakwerkersbedrijf hanteert zijn eigen uurtarief.

Nieuwe dakpannen laten plaatsen?

Vind een dakwerker via Dakwerkergids.be en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Welke factoren beïnvloeden de prijs van dakpannen?

De kosten voor nieuwe dakpannen verschillen per situatie. Dat komt met name doordat er verschillende factoren zijn die de prijs van dakwerken beïnvloeden, waardoor elke situatie weer anders is. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het dak en de keuze voor specifieke dakpannen. Daarnaast is het nog mogelijk om je dak te behandelen met een coating, waardoor je dak langer schoon blijft. Maar dit heeft natuurlijk ook invloed op de totaalprijs van de dakwerken!

Hieronder gaan we de verschillende factoren even bij langs. Zo weet je waar je rekening mee moet houden als je binnenkort het dakoppervlak gaat vervangen.

1. Soorten dakpannen

Dakpannen komen in verschillende soorten en kleuren. Wat voor dakpannen je op je dak wilt hebben, ligt helemaal aan de uitstraling die je aan je huis wil geven. Laten we 3 soorten dakbedekking bij langs gaan: keramische dakpannen, betondakpannen en dakpanplaten.

Keramische dakpannen hebben een prijs van €60,- per m². Een betonnen dak komt neer op €40,- per m². Kies je toch voor dakpanplaten, dan betaal je daar gemiddeld €40,- tot €60,-. Je ziet dat de dakpan prijs per m² dus sterk kan verschillen!

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen genoemd. Deze soort wordt van gebakken klei gemaakt en is dus een echt natuurproduct! Hierdoor geven ze je huis een natuurlijke uitstraling. Keramische dakpannen hebben een lange levensduur van 50 tot 100 jaar. Met goed onderhoud zit je dus je leven lang onder een goed dak! De prijs van keramische dakpannen is gemiddeld €60,- per m².

Betondakpannen

Zoals de naam al weggeeft worden betondakpannen van beton gemaakt. Door beton te gebruiken hebben deze dakpannen een iets moderner uiterlijk als de keramische dakpannen. Betondakpannen zijn een stuk goedkoper doordat ze makkelijker te maken zijn. Dakpannen van beton gaan 35 tot 50 jaar mee. Voor betondakpannen betaal je gemiddeld €40,- per m²

Dakpanplaten

Een alternatief voor de gewone dakpannen zijn dakpanplaten. Deze hebben de uitstraling van dakpannen, maar bestaan eigenlijk uit grote platen, vaak gemaakt van staal of aluminium. Het grote voordeel van dakpanplaten is dat ze heel snel geplaatst zijn en je zo dus op de arbeidskosten bespaart. Bovendien zijn ze laag in gewicht, waardoor ze geschikt zijn voor de meeste dakconstructies. Bovendien zijn ze in prijs gelijk aan beton- en keramische dakpannen. De kosten liggen tussen de €40,- tot €60,- per m².

2. De vorm van de dakpannen

Welk type dakpan je kiest heeft natuurlijk invloed op de prijs. Naast verschillende materialen, is er ook volop keuze in de vorm van de dakpannen. Welke dakpan de beste keuze is hangt ook nog eens af van je dak en de hellingsgraad hiervan.

Holle dakpannen
De holle dakpan geeft je dakoppervlak een golvend uiterlijk. Door de vorm zorgt het voor een goede afvoer van regenwater. Ook zijn ze geschikt voor de meeste hellende daken, het is belangrijk om een minimale dakhelling tussen de 22 en 25 graden te hebben.

Het voordeel van een holle dakpan is dat het plaatsen erg eenvoudig is: de dakwerker haakt de dakpannen onder de bovenste laag. Het is zelfs nog mogelijk om te kiezen voor dakpannen met een dubbele golf.

Platte dakpannen
Platte dakpannen geven je dak juist een hele moderne en strakke uitstraling. Dat komt omdat de platte dakpan gewoon plat is. Deze wordt daarom veel gebruikt bij nieuwbouwhuizen.

Wil je platte dakpannen op het dak, dan is het belangrijk om rekening te houden met de hellingsgraad. Heb je een dak met een minimale hellingsgraad van 24 tot 25 graden, dan is de platte dakpan met sluiting de beste keuze. Maar heb je een dak met een hele beperkte helling, dan is het verstandig om te kiezen voor de platte dakpan met sluiting en ribben. Deze heeft speciale ribben die de afvoer van water makkelijker maken.

3. De afwerking

Wanneer je nieuwe dakpannen hebt laten leggen kun je er nog voor kiezen om deze netjes af te werken met een laag impregneer of een coating. Dit beschermt de dakpannen tegen vuil, mos en algen. Je dak ziet er langer netjes en verzorgd uit en het is beschermd tegen vocht. Een dakreiniging kun je hierdoor langer uitstellen.

Impregneren kost gemiddeld €8,- per m². Dit is een onzichtbare beschermlaag op je dakpannen, dus je ziet er niks van terug. Coaten houdt in dat je ook een kleurtje kunt aanbrengen. Hiermee kun je oude dakpannen een vernieuwde, frisse look geven. Dit kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m².

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Impregneren €8,- per m²
Coaten €10,- tot €15,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die verschillen per dakwerker.

4. Totale dakoppervlak

Het totale dakoppervlak bepaalt hoeveel dakpannen je nodig hebt én wat het kost om deze te plaatsen. Hoe groter het dakoppervlak, des te lager de prijs per vierkante meter. Door je hele dak in één keer te vervangen ben je dus goedkoper uit dan wanneer je het verspreidt over twee aparte klussen.

Tip: laat je nieuwe dakpannen leggen? Zorg dan altijd voor een paar extra dakpannen om ergens te bewaren. Mocht er dan in de komende jaren een dakpan stuk gaan, heb je altijd nog vervangende dakpannen achter de hand. Zo voorkom je kleurverschil en onnodige extra kosten.

 

Besparen op de prijs van dakpannen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%

Dakpannen kopen: waarop letten?

Een dakrenovatie is bij dakpannen gelukkig niet vaak nodig, dus het is begrijpelijk als je zelf niet helemaal goed weet waar je rekening mee moet houden. Daarom geven we je hieronder een aantal handige aandachtspunten! Zo ben je goed voorbereid voor je gesprek met de dakwerker.

Stijl

Denk goed na over de stijl van de dakpannen. Kies het liefst voor een dakpan die past bij de stijl van je woning. Heb je een hele karakteristieke woning, dan lijken moderne platte dakpannen waarschijnlijk wat vreemd. Terwijl diezelfde dakpannen bij een moderne woning helemaal tot z’n recht komen!

Kleur

Je hebt de keuze uit verschillende kleuren. Je hebt de standaard rode, bruine kleur maar daarnaast zijn er ook zwart- en grijstinten, oranje dakpannen en is bruin ook een optie. Welke kleur je kiest, hangt af van je woning en de omgeving. Het kan zijn dat je door je gemeente verplicht bent voor een bepaalde kleur dakpannen te kiezen. Controleer dit voordat je kiest voor een nieuwe kleur op je dak!

Kwaliteit

Houd rekening met de kwaliteit van de dakpannen. Zo zijn betondakpannen een stuk goedkoper, maar is de levensduur ook korter. Kies je juist voor keramische dakpannen dan doe je een grotere investering, maar dat betekent ook dat je daarna waarschijnlijk nooit meer de dakpannen hoeft te vervangen! Laat je adviseren als je twijfelt over de juiste keuze.

Dakhelling

De hellingsgraad van je dak heeft een grote invloed op welke type dakpannen voor jouw huis geschikt zijn. Het is belangrijk dat regenwater voldoende wegloopt om lekkages en andere beschadigingen aan je dak te voorkomen. Weet je niet wat de beste dakpannen zijn voor jouw hellingsgraad, vraag dan om een persoonlijk advies!

Besparen op dakpannen: handige tips!

Wil jij nieuwe dakpannen kopen zonder te veel te betalen? Hieronder geven we je een paar praktische tips om direct mee te besparen!

  • Een lokaal dakwerkersbedrijf is goedkoper dan een dakwerkersbedrijf aan de andere kant van het land. Je betaalt minder voorrij- en leveringskosten en bent goedkoper uit.
  • Zelfstandige dakwerkers zijn bovendien goedkoper dan grote dakwerkersbedrijven, omdat ze geen groot bedrijfspand hoeven te faciliteren.
  • Kies voor kwaliteit, op de lange termijn ben je dan goedkoper uit. Bovendien zorgt het ook voor een hogere woningwaarde.
  • Regel samen met de buren één dakwerker voor het vervangen van al jullie dakpannen. Zo regel je een mooie kwantumkorting en daalt de prijs per vierkante meter.
  • Vergelijk offertes van meerdere dakwerkersbedrijven. Beoordeel de offertes op basis van prijs-kwaliteit.

dakpannen plaatsen

Besparen op de prijs van nieuwe dakpannen? Vergelijk gratis offertes!

Een nieuw dak is een flinke uitgave, maar met goed onderhoud heb je er jaren lang plezier van. Laat je graag een professionele dakwerker een nieuw dak bij je aanbrengen en ben je benieuwd naar een specifiekere prijs per m²?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt van ons meerdere gratis offertes en de aanvraag is compleet vrijblijvend. Je kunt de offertes op deze manier in alle rust vergelijken.

Gratis offertes vergelijken