Dakinspectie laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakinspectie

Dakinspectie: kosten en informatie

Een dakinspectie is een belangrijk onderdeel van dakonderhoud. Hierbij controleert een ervaren dakwerker je dakoppervlak. Hij kijkt naar eventuele beschadigingen, naar de algehele staat van het oppervlak en naar zwakke plekken die later voor een lekkage kunnen zorgen. Door dit aan te pakken voordat de problemen ontstaan, voorkom je grote lekkages.

Op deze pagina leggen we uit wat een dakinspectie inhoudt en waarom dit zo belangrijk is. We vertellen hoe vaak je een dakinspectie moet laten uitvoeren en wat dit ongeveer kost. Tot slot geven we tips voor als je zelf je dak wilt inspecteren.


Dakinspectie: een samenvatting

 • Tijdens een dakinspectie wordt het gehele dak onderzocht. Zo weet je op tijd of er een reparatie of een renovatie nodig is.
 • Met een dakinspectie voorkom je lekkages, hoge reparatiekosten en grotere problemen.
 • Een dakinspectie kost gmieddeld tussen de €150,- tot €250,-., afhankelijk van de grootte van het dak.


dakinspectie

Waarom is een dakinspectie belangrijk?

Hoe ouder je dak is, des te belangrijker het is om structureel een onafhankelijke dakinspectie uit te laten voeren. De kans dat je dakoppervlak verweert en zwakke plekken vertoont, wordt op dat moment steeds groter. Doe je hier niets aan, dan veranderen deze zwakke plekken in echte beschadigingen, waardoor je grote lekkages kan krijgen. Niet alleen betaal je dan meer voor een dakreparatie, je moet ook de binnenkant van je huis herstellen: denk aan vochtplekken verwijderen en opnieuw schilderen of behangen.

Kies ervoor om een dakinspectie altijd door een vakman uit te laten voeren!

Voor iemand zonder ervaring is het lastig te ontdekken wat de zwakke plekken zijn. Bovendien kunnen zelfs de kleinste haarscheurtjes al grote problemen veroorzaken.

De belangrijkste redenen waarom een dakinspectie een goed idee is:

 • Met een dakinspectie voorkom je lekkage.
 • Je bespaart jezelf hoge reparatiekosten.
 • Je krijgt een duidelijk beeld van de kwaliteit van je dakoppervlak.
 • Kleine beschadigingen en zwakke plekken laat je ter plekke herstellen.

Onafhankelijke dakinspectie nodig?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een dakinspecteur bij jou in de regio!

Start gratis offerteaanvraag

Wat doet de dakinspecteur bij een dakinspectie?

Bij een dakinspectie kijkt de dakinspecteur naar alle onderdelen van het dak. De dakbedekking, het onderdak, de aansluitingen en de afvoer. Dankzij de jarenlange ervaring van de ervaren dakwerker, weet hij precies wat de meest voorkomende plekken zijn voor lekkages en andere beschadigingen. Tijdens zijn inspectie noteert hij al zijn bevindingen in een verslag: zo weet je na je dakinspectie precies wat er moet gebeuren om de kwaliteit van je dakoppervlak te bewaren.

Tijdens een dakinspectie controleert de vakman deze onderdelen van je dak:

 • De stabiliteit van alle draagconstructies, zoals draagbalken.
 • De staat van het isolatiemateriaal onder het dak.
 • Alle gebreken aan de dakbedekking.
 • De mate van vervuiling op het dakoppervlak.
 • De weerbestendigheid van de dakbedekking.
 • De staat van de dakgoten en de regenpijn.
 • De staat van de schoorsteen, ventilatieroosters en dakramen.

Benieuwd naar meer werkzaamheden van dakwerkers? Lees het op de pagina: wat doet een dakwerker?

Verschil dakinspectie plat dak en schuin dak

Natuurlijk zit er verschil tussen de dakinspectie bij een hellend dak en bij een plat dak. Bij een hellend dak kijkt de vakman bijvoorbeeld goed naar de dakpannen. Zitten deze nog goed vast en zijn ze niet poreus geworden? Hij checkt of de dakpannen bovendien versleten zijn of dat ze andere beschadigingen hebben. Bij een plat dak let de vakman juist meer op eventuele scheuren in de dakbedekking.

De dakinspectie van een hellend dak kost meer tijd. Allereerst omdat het oppervlak groter is en daarnaast omdat het lastiger is te bereiken. Een plat dak is vaak beloopbaar en zo kan de vakman de dakinspectie gemakkelijk uitvoeren.

dakinspecteur

Dakinspectie: de kosten

Wat een dakinspectie gaat kosten, hangt af van het soort inspectie. Bij een algehele controle van een plat dak betaal je gemiddeld €150,- tot €250,-. Wanneer je een groter dakoppervlak hebt, dan lopen de kosten hierbij uiteraard op.

Bij een hellend dak liggen de kosten hoger: rond de €200,- tot €300,-. De vakman heeft meer materiaal nodig om het dak te bereiken, zoals een steiger en anti-val bescherming, en bovendien gaat het in de meeste gevallen om een groter oppervlak. Laat je de beschadigingen daarna herstellen of kies je voor dakonderhoud door dezelfde vakman, dan kan het zijn dat de kosten hierbij inbegrepen zijn of afgetrokken worden van de totaalprijs!

Kosten dakinspecteur in 2024

Type dakinspectie Gemiddelde prijs* Prijs geldt voor
Dakinspectie plat dak €150,- tot €250,- Algehele controle dak
Dakinspectie schuin dak €200,- tot €300,- Algehele controle dak
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of onderhoud Gratis of kosten worden afgetrokken van de totaalprijs Algehele controle dak in combinatie met het uitvoeren van een reparatie, onderhoud of renovatie

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per dakinspecteur.

Dak laten inspecteren?

Vind snel een inspecteur bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Dakinspectie: voorkom lekkage

Een beschadiging aan je dak leidt tot vervelende daklekkages. Voordat je de lekkage opmerkt, is de grootste schade al aangericht: je hebt vochtplekken op het plafond of tegen je dak. Met een dakinspectie spoor je de beschadigingen al op voordat ze een grote lekkage worden. Zeker als je dakoppervlak de uiterlijke levensduur benadert is het slim om regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren.

Krijg ik een onafhankelijke dakinspectie?

Wanneer je kiest voor een dakinspectie dan ben je natuurlijk altijd verzekerd van een onafhankelijke inspectie. Je krijgt altijd een voorstel voor de dakherstellingen die nodig zijn, maar jij bepaalt uiteindelijk zelf welke dakwerken wel of niet worden uitgevoerd.

Wil je een huis kopen en ben je benieuwd naar de staat van het dak? Als je verzekerd wilt zijn van een onafhankelijke dakinspectie, schakel dan zelf een dakinspecteur in. Ga niet zomaar uit van een inspecteur van de verkopende partij.

Dakinspectie zelf doen of laten doen?

Wil je een nauwkeurig resultaat dan is het aan te raden de dakinspectie uit te besteden aan een vakman. Deze heeft een getraind oog en ziet meer dan jij waarschijnlijk zult zien. Zo krijg je een completer beeld van de staat van je dakbedekking en weet je zeker dat je geen beschadigingen of zwakke plekken over het hoofd ziet.

Het uitbesteden van je dakinspectie heeft belangrijke voordelen:

 • Je krijgt een compleet beeld van de staat van je dakbedekking.
 • Je hoeft zelf niet het hoge dak op te klimmen.
 • Het is niet nodig om zelf gereedschappen, materialen en een steiger te kopen of huren.
 • Je bespaart jezelf waardevolle tijd.
 • Het voorkomt beschadigingen in de toekomst waardoor je goedkoper uit bent.

Ben je op zoek naar een dakwerker voor het laten uitvoeren van een onafhankelijke dakinspectie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakwerker bij jou in de regio!

Dak inspectie zelf doen: waar moet ik op letten?

Wil je toch zelf liever je dak inspecteren?

Als je zelf aan de slag gaat dan zijn er een paar aandachtspunten:

 1. Begin met een schoon dak. Als er vervuiling op het dakoppervlak ligt, zijn kleine beschadigingen moeilijk te zien. Maak het dak daarom eerst goed schoon, verwijder alle bladeren en takken en haal ook al het mos en ander vuil weg.
 2. Controleer naast het dakoppervlak ook de dakgoten. Een verstopte dakgoot veroorzaakt ook nare lekkages.
 3. Wees nauwkeurig. Grote beschadigingen vallen snel op, maar controleer ook of dakpannen loszitten, of de dakbedekking op een plat dak ergens dunner is geworden of dat er kleine haarscheurtjes zijn.

dakinspecteurs

Dakinspecteur inhuren voor dakinspectie? Vergelijk gratis offertes!

Is het tijd voor een onderhoudsbeurt aan je dakoppervlak? Dan kan een goede dakinspectie niet ontbreken. Door zwakke plekken op te sporen voordat het beschadigingen worden, voorkom je hoge reparatiekosten. Ben je op zoek naar een ervaren dakwerker?

Start gratis offerteaanvaag!

Geef op het formulier je wensen en voorkeuren aan, en je krijgt zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en je kiest zo eenvoudig voor de dakinspecteur met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken