Dak laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakreiniging

Dakreiniging

Met een dakreiniging zorg jij ervoor dat de kwaliteit van je dak goed blijft! Zou je het dak niet schoonmaken, dan tast vuil het oppervlak aan. Het gevolg zijn vervelende lekkages en andere beschadigingen, die veel geld kosten.

Op deze pagina lees je meer over het reinigen van je dak en de kosten hiervan. We vertellen je over de werkwijze van een vakman én je krijgt handige bespaartips!


Dakreiniging: een samenvatting van de info

 • Redenen voor een dakreiniging: je dak ziet er weer mooi uit, het verlengt de levensduur van het dak en door algen, mosvorming en vuil te verwijderen blijft je dakbedekking langer goed.
 • Een dakreiniging kost ongeveer €9,- tot €15,- per m².
 • Een reiniging bestaat uit een inspectie, het reinigen van het dak (bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger), het reinigen van de dakgoten en eventuele afwerking.
 • Laat je dak coaten of impregneren, voor een betere bescherming.


dakreiniging

Waarom het dak reinigen?

Er zijn verschillende redenen om het dak te reinigen. De belangrijkste reden is het verbeteren van de kwaliteit. Goed dakonderhoud voorkomt beschadigingen aan het oppervlak en daardoor voorkom je hogere herstelkosten. Bovendien ziet je dak er weer netjes en verzorgd uit, wat de waarde van het pand verhoogt.

De voordelen van een dakreiniging:

 • 1. Je dak ziet er weer als nieuw uit.
 • 2. Het verlengt de levensduur van het dakoppervlak.
 • 3. Je beschermt het dak van beschadigingen en voorkomt hogere kosten.
 • 4. Het verhoogt de woningwaarde.

Wat kost een dakreiniging?

Voor het reinigen van een dak ligt de prijs per m² gemiddeld rond de €9,- tot €15,- per m². Dus stel dat jij een dak van 70 m² wilt reinigen: de totaalprijs ligt dan rond de €630,- tot €1.050,-.

Als je kiest voor een reiniging, dan is het ook mogelijk dit te combineren met coaten. Dit zorgt ervoor dat je dak minder snel opnieuw vervuild raakt, en voorkomt dus dat je het dak binnenkort opnieuw moet schoonmaken. De prijs voor deze combinatie ligt tussen de €30,- tot €45,- per m². Bij een dakoppervlak van 70 m² ligt de totaalprijs dan rond de €2.100,- tot €3.150,-.

Dakreiniging prijs 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m² *
Dakreiniging €9,- tot €15,-
Dakreiniging inclusief coating €30,- tot €45,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakwerkersbedrijf verschillen.

Dakreiniging tegen de scherpste prijs!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Wanneer is een dakreiniging nodig?

Een dakreiniging is nodig op het moment dat jouw dak vervuild is. Dit kan van alles zijn: mosgroei, roetaanslag, zand or andere vervuiling. Het reinigen van je dak voorkomt dat dit vuil je dakbedekking aantast. Hiermee voorkom je dus beschadigingen en een mogelijke lekkage. Merk je dat je dakoppervlak vervuil raakt, dan raden we je aan om deze zo snel mogelijk te laten reinigen. Lees hier meer over dakpannen reinigen.

Wil je liever even afwachten? We raden je aan om de dakreiniging in ieder geval uit te voeren voordat de winter begint. Zeker bij mosgroei is de kans op kapotvriezen in de winter groot. Meer informatie over dak ontmossen lees je hier. Lees ook over het ontmossen van een leien dak met asbest.

Dak reinigen: zo doet een dakwerker dat

We raden je aan de dakreiniging uit te besteden aan een vakman. Hij beschermt over de juiste gereedschappen en middelen om je dak veilig schoon te maken: zo voorkom je het risico dat je zelf naar beneden valt of iets bezeerd. De vakman voert bovendien eerst een inspectie uit, waarbij alle zwakke plekken in kaart worden gebracht. Zelf zou je deze zwakke plekken misschien over het hoofd zien, wat uiteindelijk een lekkage kan veroorzaken.

Hieronder lees je hoe een dakwerker te werk gaat bij een dakreiniging.Stap 1: dakinspectie

De dakwerker klimt eerst het dakoppervlak op voor een uitgebreide dakinspectie. Hij controleert het dakoppervlak op beschadigingen en zwakke plekken. Eventuele beschadigingen worden direct hersteld zodat er geen lekkages ontstaan.

De inspectie is een belangrijk onderdeel van het onderhoud, omdat je hiermee een goed beeld krijgt van de kwaliteit van het dakoppervlak.

Stap 2: dak schoonmaken

De volgende stap is het reinigen van het dak. De dakreiniging wordt meestal gedaan met een hogedrukspuit met een roterende vuilfrees. Dit is de meest effectieve manier om het vuil te verwijderen. Heet water wordt onder hoge druk weggespoten, waardoor het als het ware van het oppervlak af smelt. Hij doet dit van boven naar beneden, zo voorkomt hij dat het water onder de dakpannen door naar binnen loopt.

Een tweede manier om het dak te reinigen is door middel van een chemisch reinigingsmiddel. Hij brengt dit aan op het oppervlak en laat het korte tijd inwerken: vaak is een half uur al voldoende. Daarna spuit hij dit met water schoon. Deze methode wordt vaak toegepast bij meer hardnekkige vervuiling.

dak reinigen

Stap 3: dakgoot reinigen

Tijdens de dakreiniging spuit de vakman al het water en vuil rechtstreeks de dakgoten in. Het is dus belangrijk om hierna ook de goten schoon te maken, om te voorkomen dat deze verstopt raken. De vakman verwijdert bladeren, takken en andere vervuiling en zorgt ook dat de goten schoon zijn van slib.

Stap 4: Coaten of impregneren

Daarna kun je ervoor kiezen om het dak te coaten of te impregneren. Beide technieken houden je dakoppervlak voorlopig vrij van vervuiling en beschermen het tegen vocht.

Wat is het verschil?

Coaten houdt in dat de vakman een dunne beschermlaag aanbrengt op het oppervlak. Dit heeft een kleurtje, waardoor je dak er echt weer als nieuw uit ziet.

Veel mensen laten hun dak reinigen en impregneren. Impregneer dringt diep in de poriën van je dakoppervlak en beschermt op die manier tegen vuil. Het is goedkoper, omdat er geen kleurtje bij zit. Er verandert dus niets aan het oppervlak van je muur.

Dak laten reinigen door een vakman?

Vind de dakwerker met het beste aanbod en bespaar op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Schuin dak reinigen

Bij het reinigen van een schuin dak is het heel belangrijk dat de vakman dit van boven naar beneden doet. De dakpannen of dakleien zitten namelijk vaak alleen vast aan de bovenkant van de dakpan. Zou hij van onder naar boven spuiten met een hogedruk spuit, dan is de kans groot dat het water onder de dakbedekking en in de dakconstructie terecht komt. Dit is ook de reden waarom het af te raden is om zomaar zelf aan de slag te gaan met het schoonmaken van je dak.

Meestal is het schoonmaken van een schuin dak duurder dan een dakreiniging van een plat dak: het oppervlak is minder makkelijk te bereiken en sowieso minder toegankelijk. De vakman moet vaak een steiger huren waardoor de kosten oplopen.

Plat dak schoonmaken

Een plat dak is gevoeliger voor lekkages, dus het is belangrijk om dit regelmatig schoon te maken. Liggen er takken of bladeren op het dak na een storm, dan raden we aan om dit direct te verwijderen. De takken kunnen schade veroorzaken als ze over het dak schuiven.

Het schoonmaken van platte daken verloopt iets anders. De vakman gebruikt een bezem om vervuiling weg te vegen. Vervolgens gebruikt hij water om het dak netjes af te spoelen en dakranden schoon te maken. Gevoelige plekken op platte daken zijn de aansluitingen van het dak op de waterafvoer en de aansluitingen met de dakranden.

Dakreiniging van een rieten dak

Bij een rieten dak is een dakreiniging erg belangrijk om rottend riet te voorkomen. Het onderhoud is iets complexer dan bij andere soorten daken. De vakman begint eerst met een hogedrukspuit: hiermee verwijdert hij losliggend vuil en alle rotte delen van het dakoppervlak. Met een gereedschap dat wel iets weg heeft van een heggenschaar, ‘kamt’ hij het oppervlak vervolgens. Hierdoor verdwijnen alle slechte delen van het riet.

Daarna klopt hij het riet strak op het dak, en brengt hij een impregneerlaag aan. Deze is water-, mos- en algenafstotend en beschermt jouw rieten dak de komende jaren tegen vervuiling.

Bespaartips voor jouw dakreiniging!

Het reinigen van daken wordt door veel mensen als noodzakelijk kwaad gezien.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om te besparen op een dakreiniging:

 • Kies een dakwerker in de regio, en bespaar zo op de voorrijkosten.
 • Help mee: bereid het oppervlak voor of vraag de dakwerker of er iets is dat je alvast kunt doen. Zo bespaar je op de arbeidskosten.
 • Regel een kwantumkorting: door samen met de buren één vakman in te huren bespaar je op de prijs per vierkante meter.
 • Vergelijk gratis offertes: zo kies je het bedrijf met het beste aanbod en bespaar je tot wel 40% op de kostprijs.

dak schoonmaken

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Is jouw dak toe aan een dakreiniging? We raden je aan hiervoor een vakman in te schakelen. Zo weet je zeker dat jouw dak goed gereinigd wordt en voorkom je toekomstige beschadigingen. Bovendien hoef je zo zelf het dak niet op en voorkom je dat je gereedschap moet aanschaffen. Dak reinigen en besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio: vergelijk de vakmannen en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs. Je aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken