Nieuw dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Nieuw dak

Nieuw dak

Een nieuw dak laat je niet zomaar plaatsen, daarom is het belangrijk dat jij je goed inleest en een ervaren vakman inhuurt. Laat je adviseren over de verschillende soorten dakbedekking en de mogelijkheden van een nieuw dak, zoals isolatie, extra dakramen of zelfs een dakkapel. Op zoek naar een vakman om een nieuw dak te laten plaatsen?

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van een nieuw dak. We vertellen je wat een nieuw dak plaatsen inhoudt, wat het kost en of je dit zelf kunt doen. Tot slot lees je ook of je wel of geen vergunning nodig hebt.


Nieuw dak: samenvatting

 • De kosten van een nieuw dak zijn afhankelijk van veel factoren, denk aan de werkzaamheden, type dak en grootte van het dak.
 • Naast een goede dakconstructie, is het ook nodig om dakbedekking te plaatsen.
 • Zorg voor een goede dakisolatie, om warmteverlies te voorkomen.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden bij een nieuw dak: alleen nieuwe dakbedekking, compleet nieuwe dakconstructie of een overzetdak.
 • Voor een nieuw dak heb je misschien recht op een premie, de Mijn VerbouwPremie.


nieuw dak

Wat kost een nieuw dak?

De prijs van een nieuw dak hangt samen met de specifieke dakwerken die je laat uitvoeren. Wil je alleen nieuwe dakbedekking laten plaatsen? Of is het nodig om de dakconstructie en andere onderdelen te vervangen?

In onderstaande tabellen vind je een aantal gemiddelde prijzen van verschillende werkzaamheden bij het plaatsen van een nieuw dak. Zowel voor het vervangen van daken, als het plaatsen van een dak bij nieuwbouw.

Bij een compleet nieuw dak zijn er veel factoren die van invloed zijn op de prijs. Daarom is het lastig om hier een prijsindicatie te geven. Vraag daarom gratis offertes aan, zodat je een beter beeld krijgt van de totaalkost.

Lees ook meer over de prijzen van dakwerken.

Nieuw dak prijs 2024: dakconstructie & andere onderdelen

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen*
Plat dak
Vernieuwen basislaag of glasvlies onderlaag €6,- per m³
Nieuwe dampdrukkende laag €5,- per m³
Vervangen dampschermen €10,- tot €20,- per m³
Schuin dak
Nieuwe dakconstructie €1.500,- per m³
Plaatsen spanten €2.000,- per m³
Nieuwe gordingen €1.900,- per m³
Vervangen kepers €1.800,- per m³
Vernieuwen muurplaat €600,- per meter
Overige onderdelen
Nieuw onderdak €15,- tot €25,- per m²
Nieuwe dakisolatie plaatsen €20,- tot €120,- per m²
Overzetdak plaatsen (alleen schuin dak) €60,- tot €90,- per m²
Vernieuwen dakbeschot €90,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen variëren per bedrijf.

Besparen op een nieuw dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten

Gratis offertes vergelijken

Kostprijs nieuw dak: dakbedekking vernieuwen

Is het niet nodig om de dakconstructie of andere onderdelen te vernieuwen? Dan is het ook mogelijk om alleen de dakbedekking te vervangen. Voor een nieuw plat dak liggen de prijzen dan tussen de €40,- en de €150,- per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal. Dakbedekking voor een nieuw hellend dak is meestal iets duurder, namelijk tussen de €40,- en de €200,- per vierkante meter.

Materiaal Prijzen per m²* Levensduur
Plat dak
Bitumen €45,- 20 tot 25 jaar
EPDM €45,- 35 tot 40 jaar
Pvc (kunststof) €55,- 20 tot 25 jaar
Groendak** €55,- 40 tot 50 jaar
Schuin dak
Betondakpannen €40,- 30 tot 35 jaar
Kleidakpannen €60,- 50 tot 100 jaar
Leien €70,- 25 tot 30 jaar
Aluminium €75,- 50 tot 60 jaar
Zink €80,- 100 tot 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

nieuw plat dak

Keuzes die de prijs van een nieuw dak beïnvloeden

De prijs van een nieuw dak hangt af van:

 • Het materiaal: de keuze voor de dakbedekking heeft een grote invloed op de kosten. Voor een plat dak is bitumen een goede keuze, hiervoor betaal je gemiddeld €45,- per m². Bij een hellend dak zijn dakpannen populair: hiervoor liggen de kosten rond de €85,- per m².
 • Isolatie: kies je ervoor om ook de isoleren? Dan loopt de prijs verder op. De gekozen isolatie techniek (langs binnen of langs buiten) en het gekozen isolatiemateriaal heeft invloed op de prijs.
 • Type dak: over het algemeen zijn de kosten voor een nieuw dak hoger bij een hellend dak. Dat komt omdat de dakbedekking voor hellende daken duurder in aanschaf is en omdat het oppervlak doorgaans groter is.
 • Locatie: jouw locatie heeft zeker invloed op de kosten. In de provincie liggen de kosten gemiddeld lager dan in de steden, omdat een dakdekkers in steden een hogere uurprijs hanteren.

Wanneer een nieuw dak nodig?

Wanneer het nodig is om het dak te vervangen, hangt af van diverse factoren. Zo moet je een plat dak vaak sneller vervangen, omdat deze type daken meer last hebben van de weersomstandigheden. Water, bladeren en sneeuw blijven er bijvoorbeeld langer op liggen en dit tast de dakbedekking aan.

Je hebt nieuwe dakbedekking nodig wanneer:

 • er steeds weer daklekkages ontstaan, ondanks reparaties.
 • er vochtplekken te zien zijn op het plafond of rondom het dak.
 • er sprake is van scheurvorming, poreuze bedekking of plooien in een plat dak.
 • je steeds vaker de dakbedekking moet laten herstellen.

De dakconstructie laten vervangen is vaak een stuk ingrijpender en is alleen nodig bij grote beschadigingen, vergaande veroudering of andere problemen zoals verzakkingen en houtrot. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een nieuwe dak te plaatsen, wanneer je dakisolatie wilt plaatsen.

nieuw dak

Mogelijkheden bij een nieuw dak

Wanneer we spreken van een ‘nieuw dak’ dan gaat het meestal over de dakbedekking die vernieuwd wordt. Toch is dit niet de enige optie! Naast het vervangen van de dakbedekking, kan het ook betrekking hebben op de dakconstructie: deze heeft een lange levensduur, maar als je aanpassingen wilt doen of als je veel last hebt gehad van lekkages en houtrot dan kan het voorkomen dat je een nieuwe dakconstructie nodig hebt.

Dit zijn de verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een nieuw dak:

 1. Een compleet nieuwe dakconstructie.
 2. Nieuwe dakbedekking plaatsen.
 3. Een overzetdak plaatsen.

Hieronder gaan we wat dieper in op de vele mogelijkheden. Wil je weten wat dit gaat kosten? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar!

1. Nieuwe dakconstructie

De eerste optie is een compleet nieuwe dakconstructie. Een nieuwe dakconstructie wordt bijvoorbeeld veel geplaatst bij nieuwbouwhuizen: zowel platte als schuine constructies. Maar ook bij bestaande woningen, waarvan de constructie gewoon flink verzakt of aangetast is, is een nieuwe dakconstructie nodig.

Het vervangen van de dakconstructie is een flinke klus: de vakman verwijdert eerst de bestaande dakbedekking en kan daarna pas de constructie vernieuwen. Dit neemt meerdere werkdagen in beslag, waardoor de kosten bovendien verder oplopen.

Kies je voor een nieuwe dakconstructie, dan zijn er veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de stijl van het dak veranderen, door te kiezen voor een gewoon puntdak of een zadeldak. Houd er wel rekening mee dat je in dat laatste geval mogelijk een vergunning nodig hebt.

2. Nieuwe dakbedekking

In de meeste gevallen gaat het bij een ‘nieuw dak’ over het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Afhankelijk van de levensduur van het materiaal, moet je dit na 20 tot 40 jaar laten doen. Sommige soorten dakbedekking, zoals keramische dakpannen of natuurleien, gaan tot wel 100 jaar mee en hoeven je hele leven niet meer vervangen te worden!

Bij een plat dak moet dakbedekking vaker vervangen worden, omdat dit materiaal gevoeliger is voor beschadigingen. Dat is niet gek, want vuil en water blijft immers een stuk langer op een plat dak liggen dan op een hellend dak. Bij het vervangen van de dakbedekking heb je de keuze uit diverse materialen, als je twijfelt dan raden we je aan om advies te vragen aan een vakman.

3. Overzetdak plaatsen

Een alternatief voor nieuwe dakbedekking, is het plaatsen van een overzetdak. Dit houdt in dat de vakman een nieuw dak over de bestaande dakbedekking heen plaatst. Dit heeft een paar grote voordelen. Allereerst is een overzetdak een stuk gemakkelijker om te plaatsen en daardoor ook flink goedkoper. De vakman hoeft namelijk niet eerst het bestaande dak af te breken. Zo is het zelfs mogelijk een overzetdak in slechts 1 dag te plaatsen!

Overzetdaken zijn verkrijgbaar in verschillende designs en uitstralingen. Zo kun je kiezen voor een overzetdak met de uitstraling van klassieke dakpannen, leien of moderne tegelpannen.

Let op: een overzetdak is niet voor ieder daktype geschikt. Het wordt alleen geplaatst bij hellende daken en is bovendien alleen mogelijk als de onderliggende dakbedekking nog in goede staat verkeert.

Nieuw dak laten plaatsen?

Vind een dakwerker bij jou in de regio en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Nieuw schuin dak

Bij een nieuw schuin dak heb je onder meer de keuze uit deze soorten dakbedekking:

 • Dakpannen: deze zijn al jarenlang populair, zowel kunstdakpannen als kleidakpannen. Er zijn veel verschillende stijlen en designs, waardoor ze geschikt zijn voor klassieke huizen én moderne huizen.
 • Dakleien: deze hebben een hele natuurlijke uitstraling en gaan tot wel honderd jaar mee. Voor een iets kleiner budget zijn kunstleien ook een goede optie.
 • Metalen dak: metalen dakplaten worden veel gebruikt bij nieuwbouwhuizen. Ze hebben een hele robuuste en moderne uitstraling.
 • Riet: voor een natuurlijke uitstraling. Het isoleert van nature uitstekend, dus extra dakisolatie is niet nodig.

Nieuw plat dak

Heb jij een plat dak? Ook dan zijn er tal van mogelijkheden wat betreft de dakbedekking. Hieronder staan de populairste soorten dakbedekking in een opsomming:

 • Bitumen: op de korte termijn de goedkoopste optie.
 • EPDM: synthetisch rubber, wat door de flexibele kwaliteiten erg goed op warmteverschillen reageert. Op de lange termijn is dit de voordeligste optie.
 • PVC: een kunststof dakbedekking, verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. Door de hoge prijs en de relatief korte levensduur wordt dit vooral veel gebruikt bij tuinhuisjes.
 • Groendak: hierbij plaats je planten, bloemen of struiken op het dakoppervlak. Het isoleert heel goed en is bovendien een milieuvriendelijke optie.

nieuw schuin dak

Nieuw dak plaatsen: werkwijze

Hoe gaat een vakman te werk bij het plaatsen van een nieuw dak? Hieronder vind je het stappenplan van een dakwerker, zodat je een goed beeld krijgt van de werkzaamheden.

 • Stap 1: dakbedekking verwijderen. Hij verwijdert eerst de bestaande dakbedekking. Hij voert dit ook voor je af, zodat je nergens mee blijft zitten.
 • Stap 2: ondergrond voorbereiden. Het dakbeschot moet droog en schoon zijn voor de beste hechting. Hiermee worden lekkages later voorkomen, dus het is belangrijk dat de dakwerker hier tijd aan besteedt.
 • Stap 3: Nieuwe dakbedekking plaatsen. Dit gebeurt heel zorgvuldig. Bij een hellend dak beginnen de dakwerkers altijd bovenaan met het plaatsen van dakpannen. Elke onderste rij schuiven zij onder de rij erboven, waardoor een waterdicht resultaat ontstaat. Bij een plat dak wordt het dakleer uitgerold op het dak en aangebracht met lijm. In het geval van bitumen wordt het leer ook wel vastgebrand.

Zelf dak vernieuwen of uitbesteden?

Is het mogelijk om zelf het dak te vernieuwen? In theorie natuurlijk wel: ben jij een handige klusser, heb je de benodigde materialen in huis en vind je het een leuke uitdaging? Dan kun je proberen zelf je dak te vernieuwen. In andere gevallen raden we je aan een vakman in te huren.

Waarom?

Het werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee: dakwerkers werken met veilige middelen, zoals steigers, ladders en anti-val bescherming, die ervoor zorgen dat zij het werk veilig kunnen uitvoeren. Heb jij dit niet dan is er altijd een groot risico op vallen. Bovendien is de kans dat je zonder ervaring de dakbedekking niet goed plaatst. Hierdoor ontstaan beschadigingen en lekkages, wat grote gevolgen kan hebben voor je dakconstructie.

De voordelen van een vakman:

 • Je bespaart jezelf tijd en energie.
 • Je weet zeker dat het nieuwe dak goed is geplaatst.
 • Je voorkomt grote risico’s.
 • De vakman geeft je een persoonlijk advies.

We raden het aan om altijd meerdere offertes van dakwerkers met elkaar te vergelijken. Zo krijg je inzicht in het aanbod en de prijzen. Wanneer je gebruik maakt van onze gratis offerteservice, ontvang je meerdere offertes van dakwerkers in je regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten. Je aanvraag is volledig vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Premies nieuw dak: 2024

Wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, heb je mogelijk recht op een premie. De Mijn VerbouwPremie is sinds juli 2022 actief en geldt onder andere voor afbreken en opbouwen van dakstructuren, het plaatsen van een onderdak, het verwijderen van asbest en het plaatsen van isolatie.

Op de website over deze verbouwpremie lees je meer. Er gelden wel een aantal voorwaarden, dus lees alles goed door.

Hoeveel btw? Wanneer je woning ouder is dan tien jaar, betaal je maar 6% over de meeste werkzaamheden en materialen. Dit geldt alleen wanneer je een dakwerker inschakeld.

Dak vervangen vergunning

Hoe zit het met het plaatsen van een nieuw dak: moet je dan een vergunning aanvragen? In de meeste gevallen heb je gelukkig geen vergunning nodig voor een nieuw dak. Nieuwe dakbedekking mag je in de meeste gevallen zomaar plaatsen en ook het vervangen van de dakconstructie mag zonder melding bij de gemeente.

Mochten de werkzaamheden grote veranderingen veroorzaken, doordat je kiest voor een ander daktype of omdat je andere dakbedekking laat plaatsen, dan is het mogelijk dat je wel een vergunning moet aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat van een punt naar een plat dak, dan heb je mogelijk wel een vergunning nodig. Hier zitten kosten aan verbonden, die per gemeente kunnen verschillen. Wil je weten of jij ook een vergunning moet aanvragen? Lees dan verder via omgevingsloketvlaanderen.be.

nieuw dak kosten

Nieuw dak plaatsen? Bespaar op de kosten!

Ben jij toe aan een nieuw dak? Laat het nieuwe dak plaatsen door een ervaren dakwerker, zodat je zeker weet dat de dakbedekking correct geplaatst is: hiermee bespaar jij jezelf veel ellende met lekkages en andere problemen door een verkeerde plaatsing. Op zoek naar een dakwerker in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven toegestuurd. Nu kun je de prijzen van verschillende dakwerkers op je gemak vergelijken. Kies het dakwerkersbedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken