Nieuw dak laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Nieuw dak

Een nieuw dak laat je niet zomaar plaatsen, daarom is het belangrijk dat jij je goed inleest en een ervaren vakman inhuurt. Laat je adviseren over de verschillende soorten dakbedekking en de mogelijkheden van een nieuw dak, zoals isolatie, extra dakramen of zelfs een dakkapel. Op zoek naar een vakman om een nieuw dak te laten plaatsen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk, kies en bespaar tot 40%!

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van een nieuw dak. We vertellen je wat een nieuw dak plaatsen inhoudt, wat het kost en of je dit zelf kunt doen. Tot slot lees je ook of je wel of geen vergunning nodig hebt.Wanneer heb ik een nieuw dak nodig?

Merk je dat je daklekkages ondanks reparaties steeds weer terugkeren? Dit is een belangrijk teken dat jouw dakbedekking toe is aan vervanging. Dit kan komen omdat het de optimale levensduur heeft bereikt, maar het kan ook al eerder voorkomen dat je een nieuw dak moet laten plaatsen.

Soms is het niet de dakbedekking, maar de constructie die aan vernieuwing toe is. Een nieuwe dakconstructie is nodig als je wilt verbouwen en geïnteresseerd bent in een schuin dak in plaats van een plat dak, bijvoorbeeld. Of omdat de constructie is aangetast door houtrot en niet meer veilig meer is.

Wanneer heb je een nieuw dak nodig:

 • Als je het dak wilt renoveren en een andere vorm wilt geven.
 • Wanneer je daklekkages steeds weer terugkeren.
 • Als de dakconstructie is aangetast door houtrot of ongedierte.
 • Als de dakbedekking zijn optimale levensduur heeft behaald.

nieuw dak

Mogelijkheden bij een nieuw dak

Wanneer we spreken van een ‘nieuw dak’ dan gaat het meestal over de dakbedekking die vernieuwd wordt. Toch is dit niet de enige optie! Naast het vervangen van de dakbedekking, kan het ook betrekking hebben op de dakconstructie: deze heeft een lange levensduur, maar als je aanpassingen wilt doen of als je veel last hebt gehad van lekkages en houtrot dan kan het voorkomen dat je een nieuwe dakconstructie nodig hebt.

Dit zijn de verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een nieuw dak:

 1. Een compleet nieuwe dakconstructie.
 2. Nieuwe dakbedekking plaatsen.
 3. Een overzetdak plaatsen.

Hieronder gaan we wat dieper in op de vele mogelijkheden. Wil je weten wat dit gaat kosten? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar!

1. Nieuwe dakconstructie

De eerste optie is een compleet nieuwe dakconstructie. Een nieuwe dakconstructie wordt bijvoorbeeld veel geplaatst bij nieuwbouwhuizen: zowel platte als schuine constructies. Maar ook bij bestaande woningen, waarvan de constructie gewoon flink verzakt of aangetast is, is een nieuwe dakconstructie nodig.

Het vervangen van de dakconstructie is een flinke klus: de vakman verwijdert eerst de bestaande dakbedekking en kan daarna pas de constructie vernieuwen. Dit neemt meerdere werkdagen in beslag, waardoor de kosten bovendien verder oplopen.

Kies je voor een nieuwe dakconstructie, dan zijn er veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de stijl van het dak veranderen, door te kiezen voor een gewoon puntdak of een zadeldak. Houd er wel rekening mee dat je in dat laatste geval mogelijk een vergunning nodig hebt.

2. Nieuwe dakbedekking

In de meeste gevallen gaat het bij een ‘nieuw dak’ over het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Afhankelijk van de levensduur van het materiaal, moet je dit na 20 tot 40 jaar laten doen. Sommige soorten dakbedekking, zoals keramische dakpannen of natuurleien, gaan tot wel 100 jaar mee en hoeven je hele leven niet meer vervangen te worden!

Bij een plat dak moet dakbedekking vaker vervangen worden, omdat dit materiaal gevoeliger is voor beschadigingen. Dat is niet gek, want vuil en water blijft immers een stuk langer op een plat dak liggen dan op een hellend dak. Bij het vervangen van de dakbedekking heb je de keuze uit diverse materialen, als je twijfelt dan raden we je aan om advies te vragen aan een vakman.

3. Overzetdak plaatsen

Een alternatief voor nieuwe dakbedekking, is het plaatsen van een overzetdak. Dit houdt in dat de vakman een nieuw dak over de bestaande dakbedekking heen plaatst. Dit heeft een paar grote voordelen. Allereerst is een overzetdak een stuk gemakkelijker om te plaatsen en daardoor ook flink goedkoper. De vakman hoeft namelijk niet eerst het bestaande dak af te breken. Zo is het zelfs mogelijk een overzetdak in slechts 1 dag te plaatsen!

Overzetdaken zijn verkrijgbaar in verschillende designs en uitstralingen. Zo kun je kiezen voor een overzetdak met de uitstraling van klassieke dakpannen, leien of moderne tegelpannen.

Let op: een overzetdak is niet voor ieder daktype geschikt. Het wordt alleen geplaatst bij hellende daken en is bovendien alleen mogelijk als de onderliggende dakbedekking nog in goede staat verkeert.

Nieuw dak laten plaatsen?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat kost een nieuw dak?

De prijs van een nieuw dak hangt samen met de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor het verwijderen van oude dakbedekking en het leggen van nieuwe dakbedekking betaal je gemiddeld €30,- tot €80,- per m² als je een plat dak hebt: de exacte kosten hangen af van het soort dakbedekking.

Bij een hellend dak betaal je hiervoor gemiddeld €20,- tot €120,- per m². Over het algemeen is dit iets duurder, omdat de materiaalkosten van de dakbedekking iets hoger liggen.

Wil je ook dakisolatie plaatsen? Afhankelijk van het materiaal en de gekozen techniek betaal je hiervoor ongeveer €20,- tot €120,- per m². Wanneer je dakisolatie combineert met nieuwe dakbedekking, dan kun je eventueel een kwantumkorting regelen. Hierdoor bespaar je op de kosten! Vraag gratis offertes aan voor de mogelijkheden!

Lees ook meer over de prijzen van dakwerken.

Prijs nieuw dak 2022

Werkzaamheden Prijzen per m²* Bijzonderheden
Verwijderen oude dakbedekking + leggen nieuwe dakbedekking €30,- tot €80,- Plat dak
Verwijderen oude dakbedekking + leggen nieuwe dakbedekking €20,- tot €120,- Hellend dak
Nieuwe dakisolatie plaatsen €20,- tot €120,-
Vernieuwen dakbeschot €90,- tot €150,-
Overzetdak plaatsen €60,- tot €90,- Alleen voor hellende daken

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen variëren per bedrijf. Voor een exacte prijsindicatie kan je altijd gratis offertes vergelijken.

nieuw plat dak

Keuzes die de prijs van een nieuw dak beïnvloeden

De prijs van een nieuw dak hangt af van:

 • Het materiaal: de keuze voor de dakbedekking heeft een grote invloed op de kosten. Voor een plat dak is bitumen een goede keuze, hiervoor betaal je gemiddeld €45,- per m². Bij een hellend dak zijn dakpannen populair: hiervoor liggen de kosten rond de €85,- per m².
 • Isolatie: kies je ervoor om ook de isoleren? Dan loopt de prijs verder op. De gekozen isolatie techniek (langs binnen of langs buiten) en het gekozen isolatiemateriaal heeft invloed op de prijs.
 • Type dak: over het algemeen zijn de kosten voor een nieuw dak hoger bij een hellend dak. Dat komt omdat de dakbedekking voor hellende daken duurder in aanschaf is en omdat het oppervlak doorgaans groter is.
 • Locatie: jouw locatie heeft zeker invloed op de kosten. In de provincie liggen de kosten gemiddeld lager dan in de steden, omdat een dakdekkers in steden een hogere uurprijs hanteren.

Besparen op een nieuw dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Nieuw schuin dak

Bij een nieuw schuin dak heb je onder meer de keuze uit deze soorten dakbedekking:

 • Dakpannen: deze zijn al jarenlang populair, zowel kunstdakpannen als kleidakpannen. Er zijn veel verschillende stijlen en designs, waardoor ze geschikt zijn voor klassieke huizen én moderne huizen.
 • Dakleien: deze hebben een hele natuurlijke uitstraling en gaan tot wel honderd jaar mee. Voor een iets kleiner budget zijn kunstleien ook een goede optie.
 • Metalen dak: metalen dakplaten worden veel gebruikt bij nieuwbouwhuizen. Ze hebben een hele robuuste en moderne uitstraling.
 • Riet: voor een natuurlijke uitstraling. Het isoleert van nature uitstekend, dus extra dakisolatie is niet nodig.

Nieuw plat dak

Heb jij een plat dak? Ook dan zijn er tal van mogelijkheden wat betreft de dakbedekking. Hieronder staan de populairste soorten dakbedekking in een opsomming:

 • Bitumen: op de korte termijn de goedkoopste optie.
 • EPDM: synthetisch rubber, wat door de flexibele kwaliteiten erg goed op warmteverschillen reageert. Op de lange termijn is dit de voordeligste optie.
 • PVC: een kunststof dakbedekking, verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. Door de hoge prijs en de relatief korte levensduur wordt dit vooral veel gebruikt bij tuinhuisjes.
 • Groendak: hierbij plaats je planten, bloemen of struiken op het dakoppervlak. Het isoleert heel goed en is bovendien een milieuvriendelijke optie.

nieuw schuin dak

Nieuw dak plaatsen: werkwijze

Hoe gaat een vakman te werk bij het plaatsen van een nieuw dak? Hieronder vind je het stappenplan van een dakwerker, zodat je een goed beeld krijgt van de werkzaamheden.

 • Stap 1: dakbedekking verwijderen. Hij verwijdert eerst de bestaande dakbedekking. Hij voert dit ook voor je af, zodat je nergens mee blijft zitten.
 • Stap 2: ondergrond voorbereiden. Het dakbeschot moet droog en schoon zijn voor de beste hechting. Hiermee worden lekkages later voorkomen, dus het is belangrijk dat de dakwerker hier tijd aan besteedt.
 • Stap 3: Nieuwe dakbedekking plaatsen. Dit gebeurt heel zorgvuldig. Bij een hellend dak beginnen de dakwerkers altijd bovenaan met het plaatsen van dakpannen. Elke onderste rij schuiven zij onder de rij erboven, waardoor een waterdicht resultaat ontstaat. Bij een plat dak wordt het dakleer uitgerold op het dak en aangebracht met lijm. In het geval van bitumen wordt het leer ook wel vastgebrand.

Zelf dak vernieuwen of uitbesteden?

Is het mogelijk om zelf het dak te vernieuwen? In theorie natuurlijk wel: ben jij een handige klusser, heb je de benodigde materialen in huis en vind je het een leuke uitdaging? Dan kun je proberen zelf je dak te vernieuwen. In andere gevallen raden we je aan een vakman in te huren.

Waarom?

Het werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee: dakwerkers werken met veilige middelen, zoals steigers, ladders en anti-val bescherming, die ervoor zorgen dat zij het werk veilig kunnen uitvoeren. Heb jij dit niet dan is er altijd een groot risico op vallen. Bovendien is de kans dat je zonder ervaring de dakbedekking niet goed plaatst. Hierdoor ontstaan beschadigingen en lekkages, wat grote gevolgen kan hebben voor je dakconstructie.

De voordelen van een vakman:

 • Je bespaart jezelf tijd en energie.
 • Je weet zeker dat het nieuwe dak goed is geplaatst.
 • Je voorkomt grote risico’s.
 • De vakman geeft je een persoonlijk advies.

Vergunning nodig?

Hoe zit het met het plaatsen van een nieuw dak: moet je dan een vergunning aanvragen? In de meeste gevallen heb je gelukkig geen vergunning nodig voor een nieuw dak. Nieuwe dakbedekking mag je in de meeste gevallen zomaar plaatsen en ook het vervangen van de dakconstructie mag zonder melding bij de gemeente.

Mochten de werkzaamheden grote veranderingen veroorzaken, doordat je kiest voor een ander daktype of omdat je andere dakbedekking laat plaatsen, dan is het mogelijk dat je wel een vergunning moet aanvragen. Hier zitten kosten aan verbonden, die per gemeente kunnen verschillen. Wil je weten of jij ook een vergunning moet aanvragen? Lees dan verder via omgevingsloketvlaanderen.be.

nieuw dak kosten

Nieuw dak plaatsen? Bespaar op de kosten!

Ben jij toe aan een nieuw dak? Laat het nieuwe dak plaatsen door een ervaren dakwerker, zodat je zeker weet dat de dakbedekking correct geplaatst is: hiermee bespaar jij jezelf veel ellende met lekkages en andere problemen door een verkeerde plaatsing. Op zoek naar een dakwerker in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven toegestuurd. Nu kun je de prijzen van verschillende dakwerkers op je gemak vergelijken. Kies het dakwerkersbedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken