Dakpannen laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen

Is het tijd om je dakpannen te vervangen? Dit merk je als de dakpannen enorm verouderd zijn: de beschermende werking verdwijnt dan, waardoor je steeds vaker te maken krijgt met lekkages. Laat je dakpannen vervangen door een vakman, zodat je zo snel mogelijk profiteert van een nieuw dak!

Op deze pagina lees je wanneer je een pannendak moet vervangen, en wat dit ongeveer kost. Je leest over de verschillende mogelijkheden en vindt hier bovendien handige tips om te besparen op de kostprijs!


Dakpannen vervangen: alle info in het kort

 • Dakpannen moet je vervangen bij veroudering, scheurvorming en poreusheid en bij schade na een storm.
 • Betondakpannen kosten ongeveer €40,- per m².
 • Keramische dakpannen vervangen kost ongeveer €60,- per vierkante meter.
 • Houd bij het vervangen van dakpannen ook nog rekening met de afvoerkosten van de oude dakpannen.
 • Je hebt een vergunning nodig wanneer je de uitstraling van je woning verandert, bijvoorbeeld met een andere kleur.


Wanneer dakpannen vervangen?

Dakpannen hebben een gemiddelde levensduur van 30 tot wel 100 jaar, afhankelijke van het type en de onderhoud. Hierna neemt de kwaliteit van de dakbedekking af en is de kans op lekkages en andere beschadigingen steeds groter. Je hoeft dus niet vaak je dakpannen te vervangen.

Hoe weet je dat een pannendak toe is aan vervanging?

Dit merk je als de dakpannen verouderd zijn. Je pannendak wordt poreus, waardoor de kans op mossen en algen groter worden. In de winter zullen poreuze dakpannen kapotvriezen en zie je ook fysiek de beschadigingen.

dakpannen vervangen

Wat kost dakpannen vervangen?

De kosten voor het vervangen van je dakpannen hangen voor een groot deel af van de materiaalkeuze. Laat je betonnen dakpannen leggen, dan ben je het goedkoopst uit: dit kost gemiddeld €40,- per m². We raden je ook rekening houden met de levensduur van de pannen. Een keramisch pannendak kost bijvoorbeeld €60,- per m², maar de levensduur is tot wel drie keer zo lang als van betondakpannen!

Daarnaast kun je nog kiezen voor een (kunst)leien dak. Leien zijn verkrijgbaar vanaf €30,- per m². De prijs loopt op als je kiest voor natuurleien. De levensduur loopt uiteen van 30 jaar voor kunstleien tot wel 100 jaar voor natuurleien.

Kosten dakpannen vervangen 2024

Soorten dakpannen Gem. kosten per m², incl. montage en btw Levensduur
Betonnen dakpannen €40,- 30 tot 35 jaar
Keramische dakpannen €60,- 50 tot 100 jaar
Leien Vanaf €70,- 30 tot 100 jaar

De totale kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het verwijderen van oude dakpannen en eventuele afvalstortkosten en het uurloon van een dakwerker.

Prijs dakpannen vervangen: dak van 60 m²

€3.000,- tot €5.400,-

Gebaseerd op gemiddelde tarieven

Goedkoopste optie
vanaf €3.000,-

Betondakpannen
Oude verwijderen en nieuwe plaatsen

Dure optie
vanaf €4.000,-

Keramische dakpannen
Oude verwijderen en nieuwe plaatsen

Start gratis offerteaanvraag!

Dakpannen laten vervangen: welke soorten dakpannen?

Als het tijd is om je dakpannen te vervangen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten type dakpannen.

Welk materiaal de beste keuze is, hangt af van een paar factoren:

 • Je persoonlijke voorkeur: hoe wil jij dat het dak van je woning er straks uit komt te zien?
 • Je budget: wil je investeren in een duurder materiaal dat langer meegaat, of wil je je dak zo goedkoop mogelijk vervangen?
 • Welke dakpannen worden in de buurt gebruikt: afhankelijk van je gemeente mag je niet zomaar je dakpannen vervangen door een ander soort dakpan, omdat dit de uitstraling van de omgeving verandert. In dat geval moet je dus ook kijken naar de dakpannen van de rest van je buren.


vervangen van dakpannen

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, zijn gemaakt van gebakken klei. Het is dus een natuurproduct en hiermee zitten er kleine, subtiele verschillen in elke dakpan. Dit geeft je dak een hele natuurlijke en charmante uitstraling.

Een keramische dakpan is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: vlak of volgend. Platte dakpannen zorgen voor een strakke en moderne look, terwijl golvende pannen juist iets klassieker ogen.

De voordelen:

 • Kleidakpannen zien er heel natuurlijk en authentiek uit.
 • Geglazuurde dakpannen zijn goed bestand tegen vervuiling.
 • Ze hebben een lange levensduur van 50 tot zelfs 100 jaar!

Houd rekening met kosten rond de €60,- per m².

Dakpannen vervangen en besparen op de kosten?

Vind een goedkope dakwerker in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken

Betondakpannen

Vind je kleidakpannen te duur, dan zijn betondakpannen ook een optie. Betonnen dakpannen hebben een soort gelijke uitstraling, maar omdat ze in grote aantallen worden geproduceerd zijn ze een stuk goedkoper. Betondakpannen zijn allemaal gelijk, dus ze hebben niet de natuurlijke uitstraling van kleidakpannen. Dit zorgt voor een iets moderner uiterlijk. Net als kleidakpannen heb je de keuze uit platte of golvende pannen en verschillende kleuren. Vooral zwart-grijze en rood-bruine kleuren zijn populair.

De grootste voordelen van een betonnen pannendak:

 • Betondakpannen zijn goedkoop en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Ze zijn vanwege het relatief grote formaat heel snel te leggen.
 • De betonnen dakpannen zijn maat- en kleurvast.

Laat jij je dakpannen vervangen door betondakpannen, dan liggen de kosten rond de €40,- per m².

Leien dak

Een alternatief voor het vervangen van dakpannen, zijn het plaatsen van dakleien. Technisch gezien zijn dit geen dakpannen, maar ze zijn wel vergelijkbaar. Leien zijn zowel vierkant als rechthoekig verkrijgbaar, en er is keuze tussen natuurleien of kunstleien.

Ze geven je huis een hele charmante en luxe uitstraling. Ook in afwerking is heel veel mogelijk, zoals leien met een afgeronde hoek.

De grootste voordelen:

 • Natuurleien gaan tot wel 100 jaar mee.
 • Ze geven je huis een hele luxe en authentieke uitstraling.
 • Leien hebben nauwelijks nog onderhoud nodig.

De kosten voor een leien dak beginnen vanaf €70,- per m².

Verschil geëngobeerde en geglazuurde dakpannen

Naast de verschillende materialen waar je uit kunt kiezen, is er ook de keuze uit geëngobeerde en geglazuurde dakpannen. Wat is het verschil?

 • Geëngobeerde dakpannen: dit zijn keramische dakpannen die na tijdens het productieproces worden bespoten met een kleihoudende suspensie. Hieraan zijn kleuroxides toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de dakpan een mat of satijnglanzende uitstraling krijgt.
 • Geglazuurde dakpannen: deze pannen worden juist gemakken met een zogeheten ‘glashoudende suspensie’. Dit zorgt ervoor dat het tijdens het bakken erg hard wordt, waardoor de glazuurlaag de dakpan perfect beschermt tegen vervuiling. Ook geglazuurde pannen zijn verkrijgbaar in zowel een matte als glanzende uitvoering.

Platte dakpannen of holle dakpannen?

Waar je bij het vervangen van de dakpannen ook rekening mee moet houden, is de keuze tussen platte of holle dakpannen. Platte dakpannen zien er strak en modern uit, maar zijn niet geschikt voor elk type dak. De vorm van de dakpan heeft namelijk ook invloed op de afwatering. Regenwater moet snel van het dak weglopen naar de hemelwaterafvoer, en het water moet niet onder de pannen terecht komen: dan is de kans op schade aan het dakbeschot aanwezig.

Heeft jouw dak een helling van minimaal 35 graden? Dan zijn platte dakpannen zeker een optie. Ligt de helling van je dak tussen de 20 tot 25 graden dan zijn holle pannen een optie.

Direct besparen door isolatie te plaatsen

Wanneer je de dakpannen laat vervangen, dan is dat een goed moment om ook de dakisolatie te verbeteren. Je haalt nu toch de complete dakbedekking weg, dus dan is het een klein extra moeite om ook direct isolatie op het dakbeschot te plaatsen.

De voordelen?

Minder warmteverlies, een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Bovendien stijgt de waarde van je woning. Door isolatie te combineren met het vernieuwen van je dakbedekking houd je de kosten per vierkante meter bovendien zo laag mogelijk.

Besparen op de prijs van nieuwe dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!

Gratis offertes ontvangen

Onderhoud na dakpannen vervangen

Nadat je dakpannen vervangen zijn, is het belangrijk om deze goed te blijven onderhouden. Je dak heeft niet veel onderhoud nodig, maar het is aan te raden om elk jaar de pannen schoon te (laten) maken en te controleren op beschadigingen of zwakke plekken. Deze kan je dan op tijd laten herstellen en zo voorkom je waterschade aan je dakconstructie.

Let op: heb jij geglazuurde dakpannen? Dan is coaten niet mogelijk. Dat hoeft ook niet, omdat geglazuurde dakpannen een eigen beschermlaag hebben.

Direct na het plaatsen kun je ervoor kiezen om je dak te coaten. Dit is een beschermlaag die ervoor zorgt dat vuil niet aan het oppervlak hecht. Dit voorkomt beschadigingen en zorgt ervoor dat schoonmaken de komende tien jaar heel gemakkelijk is.

Dakpannen vervangen: vergunning nodig?

Heb je voor het vervangen van je dakpannen eigenlijk een vergunning nodig? In theorie heb je voor dergelijke renovaties een vergunning nodig. Maar er zijn in Vlaanderen uitzonderingen op renovaties zonder volume uitbreiding: dit geldt ook voor het vervangen van de dakbedekking. Meer hierover lees je op omgevingsloketvlaanderen.be.

Let op: de regelgeving omtrent dergelijke renovaties verschilt per gemeente. Je kan dus bij de gemeente controleren of je een vergunning nodig hebt. In veel gevallen geldt dat je een vergunning moet aanvragen als je het uitzicht aan de voorkant van je huis aanpast. Kies je dus voor een andere kleur dan kan het zijn dat je in jouw gemeente wel een vergunning moet aanvragen.

Pannendak vervangen: bespaartips

Wil jij je pannendak vervangen? Hieronder geven we je de beste bespaartips.

 • Kwantumkorting: hoe groter de oplage aan dakpannen die je bestelt, des te lager de prijs per m². Vraag je buren of zij ook hun dakpannen willen vervangen en schakel samen een dakwerker in. Zo bespaar je op de kosten!
 • Gebruik oude dakpannen: keramische dakpannen hebben een lange levensduur en worden daardoor ook vaak gebruikt aangeboden. Hierdoor profiteer je van een hele scherpe prijs.
 • Bewaar je dakpannen: zou heb je altijd een dakpan achter de hand als er een kapotgaat, en hoef je geen nieuwe pannen te bestellen.
 • Kies een dakwerker in jouw regio: zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk en bespaar je op de kostprijs.
 • Vergelijk offertes: kies de dakwerker met het beste aanbod en bespaar zo gemakkelijk tot 40% op de kosten.

dakpannen vervangen kosten

Dakpannen laten vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Het vervangen van dakpannen besteed je best uit aan een ervaren dakwerker, zodat je niet zelf het hoge dak op hoeft te klimmen. Bovendien moet het leggen van de pannen goed gebeuren, zodat het dak volledig waterdicht is en het dakbeschot beschermd is tegen neerslag. Op zoek naar een dakwerker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot wel 40%. De offerteaanvraag is gratis en bovendien zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken