Dakonderhoud laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakonderhoud

Het dak, en met name de dakbedekking, krijgt gedurende het jaar heel wat verschillend weer te verduren. Regen en wind afgewisseld met felle zon vraagt wat van je dak. Door tijdig dakonderhoud uit te voeren zul je schade kunnen voorkomen en blijft je dak goed beschermd. Op zoek naar een dakspecialist in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na de aanvraag een aantal gratis offertes. Deze zijn vrijblijvend, waardoor je dus nergens aan vast zit. Vergelijk ze op je gemak en kies vervolgens de dakdekker die het best bij je past.

Op deze pagina lees je meer over de vormen, voordelen en kosten van dakonderhoud. Ook vind je hier praktische bespaartips.

Wanneer is dakonderhoud nodig?

Vaak merk je pas dat het tijd is voor dakonderhoud wanneer het net te laat is. Slijtage en kleine beschadigingen zorgen ervoor dat je dak niet meer volledig beschermd is. Door een scheur of barst in de dakbedekking ontstaan vochtproblemen of zelfs lekkage. Het is daarom raadzaam om tijdig het dak te onderhouden. Zo blijft je woning goed beschermd.

Hoe vaak moet ik onderhoud laten plegen?

Hoe vaak er onderhoud nodig is, hangt af van een aantal punten. Staat je woning bijvoorbeeld in een omgeving met veel bomen? Dan zullen er meer bladeren op vallen en is er vaker onderhoud nodig. Gemiddeld is het voldoende om jaarlijks een dakwerker in te schakelen.

dakonderhoud

Wat valt onder dakonderhoud?

Dakonderhoud is een term die gebruikt wordt voor verschillende dakwerkzaamheden. Afhankelijk van de staat van jou dak wordt één of meer van de volgende punten uitgevoerd:

 • Dakinspectie: voor begonnen wordt aan het echte onderhoud, maakt de dakspecialist een korte analyse van de nodige werken. Tijdens de dakinspectie wordt er gekeken naar de dakbedekking, schoorsteen, dakgoten, dakkapel of dakraam, zonnepanelen en de dakconstructie.
 • Dakreiniging: is het dak in goede staat, dan volstaat een dakreiniging. Hierbij worden, meestal met een hogedrukspuit, alle mossen, algen en overig vuil verwijderd. Dit bevordert de afwatering en verkleint het risico op schade en lekkage.
 • Kleine dakreparaties: is er tijdens de inspectie een scheur of barst gevonden in de dakbedekking of het daklood? Is een deel van de dakgoot kapot of is er een stukje hout verrot? Zolang de schade beperkt is, kan het met een kleine dakreparatie verholpen worden.

Wil je naast het reguliere onderhoud de dakbedekking ook laten coaten? Dan is dit een goed moment. Coaten is een goede manier om de levensduur te verlengen. Je voorkomt dat er opnieuw algen en mossen groeien en de dakbedekking aantasten.

Wat kost dakonderhoud?

Bij het uitbesteden van onderhoud is het fijn om vooraf wat inzicht in gemiddelde prijzen te krijgen. Zo weet je beter welke kosten je kunt verwachten en welk budget er nodig is voor jouw project.

Prijsvoorbeelden dakonderhoud 2022

 • Gebarsten dakpannen: door harde wind zijn er twee van het dak gewaaid. Doordat je dit snel doorhad en direct een vakman hebt ingeschakeld, is er geen verdere schade ontstaan. De dakpannen worden vervangen en stevig bevestigd op het dak. Voor een korte inspectie en vervangen van de dakpannen betaal je €75,-.
 • Dak reinigen en coaten: er groeien veel mossen en algen op de dakbedekking. Om vochtproblemen voor te zijn, laat je het dak reinigen. Om te voorkomen dat de begroeiing terugkomt laat je de dakbedekking impregneren met een coating. Je dakoppervlak is 50m2. Voor het reinigen betaal je €800,-. Het coaten komt neer op €750,-. De totaalkosten zijn voor deze klus €1.550,-.

Prijs dak laten onderhouden 2022

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Onderhoud dak + schoonmaken dakpannen €15,- tot €20,- per m²
Aanbrengen coating €15,- per m²
Vervangen losse dakpannen €30,- per m²
Dakgoot en hemelwaterafvoer schoonmaken €5,- per strekkende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan!

Prijsopbouw dakonderhoud

prijsopbouw dakonderhoud

Repareren of vervangen dakbedekking (40%) Reinigen (20%) Inspectie (10%) Algemeen onderhoud (10%) Schoonmaken afwatering (10%) Overige kosten (10%)


Dakspecialist voor dakonderhoud gezocht?

Vergelijk offertes en vind snel een betaalbare specialist uit de buurt!

Gratis offertes vergelijken

Wat beïnvloedt de prijs van dakonderhoud?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de totaalprijs van dakonderhoud:

 • Type dakwerken: het legen van een dakgoot is minder kostbaar dan het reinigen en coaten van de dakbedekking. De moeilijkheidsgraad en tijdsduur bepalen in grote mate de kosten van de dakwerken.
 • Daktype en dakbedekking: niet elke werkwijze is op elke dakbedekking toepasbaar. Voor schuine daken is bijvoorbeeld specialistischer materiaal nodig dan voor platte daken. Daarnaast zijn platte daken meestal beter toegankelijk voor onderhoud.
 • Locatie: het uurloon van een dakspecialist is afhankelijk van het werkgebied. Buiten de randstad is de vraag naar vakmannen kleiner, waardoor het uurloon daar ook iets lager ligt.

Hoe kan ik besparen op de prijs van dakonderhoud?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op dakonderhoud op maat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een onderhoudsabonnement te nemen bij een dakdekkersbedrijf. Je spreekt dan af dat de vakman een bepaald aantal keer per jaar een kleine controle uitvoert. Dit is vaak voordeliger dan losse klussen. Voor een onderhoudsabonnement betaal je jaarlijks €100,- tot €200,-.

Een tweede mogelijkheid om te besparen, is om zo veel mogelijk zelf te doen. Toch is dit bij het onderhouden van het dak niet altijd even veilig. Zeker bij hellende daken moet je uitkijken wanneer je het dak op gaat. Het legen van de dakgoten is daarentegen wel een klusje dat je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Tot slot is het regenmatig snoeien van bomen en ander tuinonderhoud een goede manier om onderhoud te voorkomen. Zo zullen er een stuk minder takken bladeren op je dak terechtkomen en zorgen voor schade. Ook mossen en algen groeien zo minder snel.

Dak onderhouden: per type dak

Om er voor te zorgen dat je dak jouw woning goed blijft beschermen, is tijdig onderhoud nodig. Welk onderhoud er precies nodig is, hangt af van jouw type dak.

Plat dak onderhouden

Platte daken zijn kwetsbaarder dan schuine daken. Bladeren en water blijven makkelijker liggen op het vlakke oppervlak. Ook mossen en algen groeien gemakkelijker op een plat dak. Meestal bestaat het onderhoud uit het reinigen van de dakbedekking. Zo voorkom je dat het dak wordt aangetast. Vraag gratis offertes aan en vind een vakman in de buurt!

Schuin dak onderhouden

Een schuin dak heeft minder onderhoud nodig. Toch is het verstandig om ook een schuin dak regelmatig te laten controleren door een dakspecialist. Dit kun je jaarlijks laten doen.

Heeft het hard gestormd?

Zeker dan is het slim om het dak na te laten kijken. Onderhouden van een schuin dak betekent meestal het legen van de dakgoten en het vervangen van een gescheurde of gevallen dakpan.

Waarom is dakonderhoud belangrijk?

Het tijdig laten uitvoeren van dakonderhoud zorgt ervoor dat de dakbedekking zo lang mogelijk meegaat. Daarnaast zorgt het voor een mooie uitstraling van je woning en beschermt het je woning tegen vochtproblemen.

De grootste voordelen van dakonderhoud:

 • Regelmatig het dak onderhouden voorkomt dure dakreparaties of zelfs dakrenovaties.
 • Scheuren en barsten worden op tijd opgemerkt en kunnen meteen verholpen worden.
 • Dakonderhoud zorgt voor een mooie en strakke uitstraling van je dak en woning.
 • De dakbedekking zal de maximale levensduur bereiken. Iets wat zonder onderhoud niet mogelijk is.

Heb je al lang geen onderhoud meer gepleegd? De kans op beschadigingen in je dakbedekking zijn dan groot. Vocht komt binnen door scheuren of barsten, al dan niet veroorzaakt door mos of andere begroeiing. Voorkom dakschade en schakel een dakspecialist in voor dakonderhoud. Vraag gratis offertes aan!

dakonderhoud offerte

Dakonderhoud laten uitvoeren? Vergelijk offertes en bespaar!

Bescherm je woning door het dak af en toe goed te laten onderhouden. Zo voorkom je dakschade en vervelende lekkages. Schakel een dakspecialist in voor professioneel en betaalbaar dakonderhoud!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes aan te vragen vergelijk je meerdere gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit de buurt. Zo kies je een dakspecialist die past bij jouw budget en wensen.

Vergelijk gratis offertes