Nieuwe dakgoten laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakgoten

Dakgoten

Er zijn veel soorten dakgoten: welke dakgoot is voor jouw woning de beste optie? Dit is onder meer afhankelijk van je dakoppervlak en het soort dak. Als je de hulp van een dakgootspecialist inschakelt weet je zeker dat je voor de juiste dakgoot kiest!

Op deze pagina lees je meer over verschillende soorten dakgoten: wat kosten dakgoten en welke dakgoten zijn er? Ook lees je welke dakgoot het beste past bij jouw dak.


Dakgoten: een korte samenvatting

 • Dakgoten worden gemaakt van: zink, pvc, koper en aluminium.
 • Pvc is het goedkoopste, deze dakgoten kosten ongeveer €25,- tot €35,- per meter. Zink en aluminium kosten €30,- tot €55,- per meter en aluminium kost €40,- tot €45,- per meter.
 • Er bestaan ook verschillende vormen. Mastgoten en bakgoten zijn het meest populair.


Wat kosten dakgoten?

Wat de verschillende soorten dakgoten kosten, is volledig afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Een pvc-dakgoot kost ongeveer €25,- tot €35,- per meter. Voor een dakgoot van 12 meter is dat een totaalprijs van €300,- tot €420,-. Daarmee is pvc de goedkoopste keuze die je kunt maken.

Een dakgoot van zink kost gemiddeld €30,- tot €55,- per meter en dat komt bij 12 meter uit op een totaalprijs van €360,- tot €660,-. Voor een koperen dakgoot liggen de prijzen rond de €40,- tot €45,- en voor aluminium betaal je gemiddeld €30,- tot €55,-.

Dakgoten prijzen 2024

Dakgoten prijzen Prijs per meter*
Pvc €25,- tot €35,-
Zink €30,- tot €55,-
Koper €40,- tot €45,-
Aluminium €30,- tot €55,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Benieuwd naar de exacte prijs? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

dakgoten

Welke soorten dakgoot materiaal zijn er?

Dakgoten worden gemaakt van veel verschillende materialen. Pvc is al jarenlang populair omdat het een goedkope optie is. Bovendien is pvc verkrijgbaar in veel kleuren, waardoor ze een moderne uitstraling hebben. Zink wordt van oudsher al heel veel gebruikt. Dit heeft juist een hele klassieke uitstraling!

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de dakgoot weg te werken in een dakgootbak. Hierdoor is de keuze van het materiaal minder van belang, omdat je deze toch niet ziet.

Je hebt de keuze uit deze materialen:

 • Pvc
 • Zink
 • Koper
 • Aluminium

Pvc dakgoten

Dakgoten van pvc zijn goedkoop, hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Bovendien is er de keuze uit verschillende modellen dakgoten, zoals de bak- en mastgoot. Een dakgoot van pvc bestaat uit meerdere delen die de vakman met elkaar verlijmd.

Zinken dakgoten

Zinken dakgoten komen in België nog altijd het vaakst voor. Dit is vorstbestendig en het materiaal is enorm sterk. Bovendien hebben deze soorten dakgoten een lange levensduur van 30 tot wel 40 jaar. Zink heeft een hele klassieke uitstraling die goed past bij nieuwe én oudere woningen.

Dakgoten van koper

Een alternatief is een dakgoot van koper. Koper heeft de langste levensduur van meer dan 50 jaar. Bij een dakgoot van koper zijn er altijd meerdere delen. Een koperen dakgoot mag namelijk uit een te lang stuk bestaan: hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes waar de druk te hoog is. De stijlvolle uitstraling van een koperen dakgoot past goed bij oudere villa’s en luxe herenhuizen.

Aluminium dakgoten

Een groot voordeel van aluminium dakgoten, is dat deze uit één stuk geplaatst kunnen worden. Hierdoor zijn er geen las- of lijmnaden en is er dus geen kans op lekkages. Daarnaast is de uitstraling van een aluminium goot te vergelijken met zink of koper, maar de prijs is wel een stuk gunstiger!

Op zoek naar een dakwerker voor dakgoten?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakwerker in je regio.

Gratis offertes vergelijken

Soorten dakgoten: vorm

Naast de keuze in materiaal, zijn er ook verschillende modellen dakgoten. Elke vorm dakgoot heeft zo zijn eigen eigenschappen en is geschikt voor bepaalde dakvormen. Weet je niet goed welke vorm dakgoot je nodig hebt? Laat je dan informeren door een ervaren dakgootspecialist. Je hebt onder meer de keuze uit deze soorten dakgoten:

 • Mastgoten
 • Bakgoten
 • Kilgoten
 • Zakgoten
Hieronder lees je meer over de verschillende vormen.

 

Mastgoot

De mastgoot is de meest standaard dakgoot die er is. Deze heeft een halfronde vorm. Het voordeel hiervan is dat regenwater sneller doorstroomt dan bij een platte dakgoot. Bovendien zijn deze zogeheten mastgoten een stuk gemakkelijker te reinigen. De mastgoot wordt gemaakt van verschillende materialen, zoals pvc, koper staal en zink.

Bakgoot

De bakgoot ziet er net even anders uit: deze is namelijk rechthoekig. Hij heeft een platte bodem, waardoor regenwater iets minder snel wegstroomt. Een voordeel van deze vorm is de relatief eenvoudige montage. Hierdoor zijn bakgoten heel goedkoop om te plaatsen. Ook is een bakgoot vaak iets sterker door de vorm, waardoor deze geschikt is voor grotere dakoppervlakken.

Kilgoot

Een kilgoot wordt gebruikt op plekken waar twee schuin aflopende dakvlakken elkaar raken. Deze naad in het dak is een relatief zwakke plek en dus gevoelig voor lekkages. De kilgoot versterkt deze naad en zorgt er dus voor dat regenwater netjes naar de dakgoten wegstroomt. In de meeste gevallen bestaat een kilgoot uit pvc of een ander kunststof.

Zakgoot

Als er twee schuine daken tegen elkaar aan staan is een extra sterke dakgoot nodig: deze vangt natuurlijk het water op van twee complete daken. Hiervoor wordt de zakgoot gebruikt. Zakgoten zijn in het verleden heel veel gebruikt, omdat huizen destijds dichter op elkaar stonden. Toch komen ze tegenwoordig nog regelmatig van pas. Een nadeel van de zakgoot is dat deze lastig te bereiken is voor schoonmaakwerkzaamheden.

dakgoten

Nieuwe dakgoten plaatsen

Het plaatsen van nieuwe dakgoten brengt altijd risico’s met zich mee, omdat dit op hoogte gebeurt. We raden je daarom aan om een vakman in te huren voor dakwerken, zodat je zelf niet een ladder op hoeft te klimmen. Ben je op zoek naar een dakwerker in je regio? Via onze gratis offerteservice kom je eenvoudig en snel in contact met een dakwerker in je regio.

De vakman verwijdert eerst de oude dakgoten. Hij controleert de dakgootbeugels: als deze niet meer in goede staat verkeren is het tijd voor nieuwe. Eventueel schroeft hij de dakgootbeugels opnieuw vast aan de muur, zodat de nieuwe dakgoten niet los komen te zitten.

Daarna plaatst de dakwerker de nieuwe dakgoot. Dit gebeurt meestal met behulp van dakgootbeugels, maar je kunt er ook voor kiezen om de goot te plaatsen in een houten bak.

Onderhoud dakgoten: waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om jouw dakgoten goed te blijven onderhouden. Onderhoud zorgt ervoor dat regenwater altijd goed weg blijft stromen. Maak je de dakgoten niet op tijd schoon, dan is er een kans op lekkages.

Waarom?

Als vervuiling ophoopt in de goot, dan vormt dit uiteindelijk een blokkade. Regenwater stroomt niet meer weg naar de regenpijp, maar blijft liggen. Dit alleen heeft al een negatief effect op het materiaal van de dakgoten en veroorzaakt zwakke plekken. Daarnaast zoekt het water bij regenval een andere uitweg. Hierdoor kunnen zelfs vochtproblemen in huis ontstaan!

Heb je inderdaad problemen met de dakgoten? Laat de dakgoten herstellen zodat grotere schade voorkomen blijft.

dakgoten dakwerker

Dakgoten nodig? Bespaar op de kosten!

Ook toe aan nieuwe dakgoten bij jouw woning? Laat je persoonlijk informeren door een ervaren dakgootspecialist. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Bovendien plaatst een dakgootexpert jouw nieuwe dakgoten snel en efficiënt. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere specialisten in jouw regio. Vergelijk zelf de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Jouw besparing loopt zo op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen: deze aanvraag is gratis en vrijblijvend. Met andere woorden, je zit dus helemaal nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken