Plat dak laten vernieuwen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Plat dak vernieuwen

Plat dak vernieuwen

Platte daken hebben veel te verduren. Zijn er verschillende beschadigingen en heeft repareren bijna geen zin? Dan is het tijd om je plat dak te renoveren.

Op deze pagina lees je meer over de kosten van platte daken vernieuwen en de soorten dakbedekking. Daarnaast vind je ook tips om te besparen.


Plat dak vernieuwen: alle info in het kort

 • De kosten voor het vernieuwen van een plat dak liggen tussen de €40,- tot €230,- per vierkante meter.
 • Vernieuwen is nodig bij veroudering van het dak, schade of wanneer je regelmatig last hebt van lekkages.
 • Laat je dak goed isoleren om warmteverlies te voorkomen, zo bespaar je op de energiekosten.

Wat kost plat dak vernieuwen?

De dakspecialist zal advies geven over de nodige renovatiewerken. Is je dakconstructie nog in goede staat? Dan is het vaak alleen nodig om de dakbedekking te vervangen. De prijs van de soorten dakbedekking loopt uiteen van €40,- tot €230,- per m2.

Is je dak nog niet geïsoleerd en wil je gelijk isolatie toevoegen? Dan betaal je hiervoor gemiddeld €25,- tot €100,- per m2 voor. De prijs is afhankelijk van de isolatietechniek en de afwerking.

Plat dak renoveren kosten 2024

Type dakbedekking Gem. prijs per m2 Gem. levensduur
Bitumen Tussen €40,- en €60,- 20 tot 40 jaar
EPDM Tussen €60,- en €80,- 30 tot 50 jaar
Pvc Tussen €50,- en €70,- 15 tot 40 jaar
Groendak Tussen €50,- en €250,- 50 tot 70 jaar
Dakisolatie
Warm dak langs buiten Tussen €70,- en €100,-
Omgekeerd dak langs buiten Tussen €45,- en €50,-
Koud dak langs binnen Tussen €25,- en €40,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Plat dak laten vernieuwen door een dakwerker?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakwerker bij jou in de buurt.
Gratis offertes vergelijken!


Waarom plat dak vernieuwen?

Indien jouw plat dat in slechte staat verkeerd of wanneer er regelmatig lekkages ontstaan, is het waarschijnlijk tijd voor vernieuwing. Een vakman kan het beste inschatten wat de juiste werkwijze is en welke dakwerken nodig zijn. Soms volstaat een dakrenovatie, maar bij grotere schade is nieuwe dakbedekking de beste oplossing.

Tijdens het vernieuwen van het plat dak kun je meteen overwegen extra dakwerken mee te nemen. Hierbij kun je denken aan het voorzien van dakisolatie, zonnepanelen of het impregneren van de dakbedekking.

Voordelen plak dak renoveren

 • Na een dakrenovatie kun je weer vele jaren zonder problemen vooruit. Welke dakbedekking je ook kiest, in de meeste gevallen gaat een plat dak ten minste 20 tot wel 50 jaar mee.
 • Je kunt bij een dakrenovatie gebruik maken van de mogelijkheid extra ruimte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een dakterras of daktuin.
 • Platte daken zijn relatief snel te renoveren, zeker vergeleken bij hellende dakvormen.
 • Bij een renovatie heb je gelijk de kans om de isolatie te verbeteren of de look van het dak te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met een andere kleur of soort dakbedekking.

dakwerken prijzen

Dakbedekking plat dak vernieuwen

Platte daken kunnen van verschillende dakbedekkingen worden voorzien. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, op gebied van onderhoud, prijs en levensduur.

Bitumen

Bitumen is een toplaag op basis van aardolie. Het wordt ook wel roofing of dakleer genoemd. De dakbedekking wordt in verschillende stroken op het platte dak gelegd en vervolgens met een brander aan elkaar vastgemaakt. Een goede overlapping en afdichting is belangrijk om lekkage te voorkomen.

Bitumen is een voordelige keuze. Het heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en vraagt weinig onderhoud. Daarnaast gaat het vrij lang mee, mits er tijdig onderhoud wordt gepleegd.

EPDM

EPDM is een iets hoogwaardigere dakbedekking, gemaakt van rubber. Het is waterdicht en UV-bestendig. Dit zorgt ervoor dat het niet snel zal vervormen of scheuren. EPDM wordt vaak in één stuk aangebracht. Zo zijn er geen naden en is het risico op lekkage erg klein. De dakbedekking wordt met een lijm vastgemaakt, en blijft bij goed onderhoud tot wel 50 jaar goed.

Denk je na over een groen dak? Dan is EPDM een goed begin. Deze dakbedekking wordt vaak als ondergrond voor groendaken gebruikt, aangezien het wortelbestendig is. Er zal niets door het rubber groeien en de kans op vochtproblemen is nihil.

Pvc

Pvc kan ook op hellende daken worden gebruikt, maar wordt voornamelijk voor platte daken ingezet. Het zorgt voor een waterdichte afsluiting en is in bijna alle kleuren verkrijgbaar. De kunststof gaat iets minder lang mee dan bitumen of EPDM, maar blijft tijdens de levensduur waterdicht. Daarnaast is Pvc erg licht en dus fijn om mee te werken.

Pvc wordt direct op de ondergrond verlijmd. Door de wortelbestendigheid kan ook Pvc worden gebruikt als ondergrond voor een groendak.

Groendak

Met een groendak zorg je voor een natuurlijke uitstraling van je woning. Daarnaast is het een duurzame keuze. De begroeiing helpt bij het zuiveren fijnstoffen uit de lucht. Bovendien zorgt het voor zowel een thermische als akoestische isolatie van de woning. In de zomer blijft het dus fijn koel en in de winter lekker warm.

Om er zeker van te zijn dat je dak sterk genoeg is voor een groendak, zal de dakspecialist de draagkracht moeten controleren. Is de dakconstructie sterk genoeg? Dan wordt het groendak boven op een laag Pvc of EPDM aangelegd.

Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak zal de energierekening flink omlaag brengen. Zeker wanneer je je plat dak vervangt, is het de moeite waard om het dak direct te isoleren. Op termijn is het goedkoper om deze klussen te combineren, dan ze na elkaar uit te laten voeren.

Een plat dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd: van binnen en van buiten. Van buiten isoleren wordt het meest geadviseerd, aangezien dan ook de dakconstructie wordt beschermd tegen temperatuurverschillen. Zo worden vochtproblemen nog beter tegen gehouden.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt van buiten geïsoleerd. De huidige dakbedekking kan worden verwijderd, maar mag ook blijven liggen. De isolatie wordt hier dan op geplaatst, waardoor het als een dampscherm dient. Vervolgens wordt de nieuwe dakbedekking op de isolatie aangebracht.

dakwerken prijzen

Omgekeerd plat dak

Deze vorm van isolatie wordt niet vaak toegepast wanneer je het plat dak vernieuwd. Het isolatiemateriaal wordt namelijk bovenop de dakbedekking gelegd, en vervolgens bedekt met een laag van tegels of grind. Deze vorm van isolatie is goedkoop wanneer er geen nieuwe dakbedekking nodig is, maar isoleert minder goed dan de andere twee vormen van isoleren.

Indien de dakconstructie niet sterk genoeg is, is dit geen goede optie. De ballastlaag moet door het dak gedragen kunnen worden.

Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt de isolatie langs binnen geplaatst, tegen de dragende constructie aan. Hierdoor wordt het dak zelf niet beschermd tegen temperatuurverschillen en is het vatbaarder voor vochtproblemen.

Het risico bestaat dat het hout bij koud weer krimpt en vervolgens uitzet bij warm weer, waardoor schade kan ontstaan. Ook kan vocht minder goed ontsnappen.

Waarmee rekening houden bij een plat dak vernieuwen?

Een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden voor en tijdens het renoveren van het plat dak zijn:

 • Lichtinval: het vernieuwen van een plat dak is een goede kans om meer licht te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een dakraam of koepel te plaatsen.
 • Afwatering: bleef er voorheen vaak water op het dak liggen? Dan zal dit aan de hellingsgraad van het dak kunnen liggen. Tijdens de renovatie kan dit meteen aangepakt worden.
 • Verhoging plat dak: houdt er rekening mee dat het toevoegen van isolatie van buiten er voor kan zorgen dat het dak verhoogd wordt. Met name bij dakranden en dakkoepels moet hier rekening mee gehouden worden.
 • Dakterras of daktuin: altijd al gedroomd van een dakterras of daktuin? Dan is dit je kans tijdens het renoveren van het plat dak. Vraag advies aan de vakman voor de juiste dakbedekking en draagkracht van de dakconstructie.

dakwerken prijzen

Plat dak vernieuwen? Vergelijk offertes en bespaar!

Is je plat dak aan vervanging toe? Bescherm je woning door te kiezen voor een renovatie. Zo gaat je dak weer jaren mee. Vind een professionele dakspecialist bij jou in de buurt, door gebruik te maken van onze service.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere (maximaal 5) offertes van dakwerkers in je regio. Vergelijk de offertes op basis van prijs en voorwaarden en kies de dakwerker die het beste bij jou past. Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Geen zorgen, je aanvraag is volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken