dakbeschot vervangen

Home » Dakrenovatie » Dakbeschot vervangen

Dakbeschot vervangen

Een dakbeschot is het houten fundament van een dak. Het is een belangrijk onderdeel van het dak en heeft als functie om de dakbedekking te ondersteunen en de isolatie te behouden. Het dakbeschot is daarom belangrijk voor de stabiliteit van het dak en de bescherming van het huis tegen weersinvloeden.

Maar wat gebeurt er als het dakbeschot verouderd of beschadigd is? In dat geval kan het nodig zijn om het dakbeschot te vervangen. Op deze pagina lees je alles over het vervangen van dakbeschot. Zo lees je over waarom dit belangrijk is, hoe het wordt vervangen en welke kosten je kunt verwachten.


Belangrijkste punten over dakbeschot vervangen

  • De functie van een dakbeschot is tweeledig: het houdt de dakbedekking op zijn plaats en beschermt de isolatielaag en constructie tegen vocht, wind en warmte. Als het beschadigd is, kan dit leiden tot lekkages en problemen met de isolatie, dus is het belangrijk om het regelmatig te inspecteren.
  • Het vervangen van een dakbeschot is meestal niet nodig bij nieuwe huizen of recent vervangen daken, maar als het huis ouder is en het dakbeschot beschadigd of verouderd is, kan vervanging nodig zijn.
  • De kosten zijn gemiddeld tussen de €50,- en €100,- per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en de houtsoort.
  • Het kiezen voor goedkoper materiaal of investeren in energiebesparende oplossingen zijn manieren om te besparen op de kosten.
  • Een ervaren dakwerker wordt aangeraden voor deze ingewikkelde en specialistische klus, aangezien het zelf vervangen gevaarlijk kan zijn en fouten kan veroorzaken die later tot problemen kunnen leiden.

Wat is de functie van een dakbeschot?

De functie van het dakbeschot is tweeledig: ten eerste zorgt het ervoor dat de dakbedekking op zijn plaats blijft en niet gaat verschuiven of opwaaien bij harde wind. Ten tweede beschermt het de isolatielaag en de constructie van het dak tegen vocht, wind en warmte.

Wanneer is het nodig om een dakbeschot te vervangen?

Het vervangen of renoveren van een dakbeschot is meestal niet nodig bij een nieuw huis of een huis waarvan het dak kort geleden is vervangen. Maar als het huis ouder is en het dakbeschot is beschadigd of verouderd, dan kan het nodig zijn om het dakbeschot te vervangen.

Beschadigingen kunnen ontstaan door water, houtrot of insecten. Als het dakbeschot beschadigd is, kan dat leiden tot lekkages en problemen met de isolatie. Het is dus belangrijk om het dakbeschot regelmatig te inspecteren en indien nodig te vervangen.

Hoe wordt het dakbeschot vervangen?

Het proces begint met het verwijderen van de dakbedekking en de eventuele oude dakbeschotplaten. Vervolgens wordt het dakbeschot vervangen door nieuwe platen van dezelfde dikte als het oude dakbeschot.

Het is belangrijk dat de nieuwe platen goed passen en stevig vastgezet worden, zodat het dak weer veilig en stabiel is. Daarna wordt de dakbedekking weer aangebracht en kan het dak weer jarenlang mee.

Wat kost het vervangen van het dakbeschot?

Gemiddeld kost het vervangen van een dakbeschot tussen de €50,- en € 100,- per vierkante meter. Als het dakbeschot van een standaard rijtjeshuis bijvoorbeeld 50 vierkante meter groot is, dan kost het vervangen van het dakbeschot tussen de €2500,- en €5000,-.

De dikte van de dakplaat beïnvloedt ook de prijs van het dakbeschot, zo kost een dakplaat van 52 mm ongeveer €18,- per vierkante meter, terwijl een dakplaat van 100 mm ongeveer €29,- per vierkante meter kost. Daarbij moet je dan ook het gemiddelde uurtarief van een dakwerker rekenen: €35,- tot €45,-.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van een dakbeschot vervangen per dikte.

Dakbeschot vervangen prijzen 2024

Dikte van dakplaat Prijs per vierkante meter*
52 mm €51,-
60 mm €60,-
70 mm €68,-
80 mm €83,-
90 mm €91,-
100 mm €97,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen,

Hoe is de prijs opgebouwd?

De prijs van een nieuw dakbeschot is opgebouwd uit verschillende componenten.

Het grootste deel van de kosten gaat naar het arbeidsloon van de dakwerker die het dakbeschot vervangt. Het vervangen van een dakbeschot is namelijk specialistisch werk en vereist veel ervaring en kennis.

Daarnaast zijn er kosten voor het materiaal zelf, zoals het hout voor het dakbeschot en eventuele isolatiematerialen. Ook kunnen er bijkomende kosten zijn voor het verwijderen en afvoeren van het oude dakbeschot en het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. Hou ook rekening met de voorrijkosten.

Hoe kun je besparen op de kosten van dakbeschot vervangen?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van het vervangen van een dakbeschot.

Zo kun je besparen door te kiezen voor goedkoper materiaal. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar voor het dakbeschot, waarbij de prijs afhankelijk is van de houtsoort. Een goedkopere houtsoort kan leiden tot lagere kosten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het hout voldoende is voor het dakbeschot.

Een andere manier om te besparen op de kosten van het vervangen van een dakbeschot is door te kiezen voor een energiebesparende oplossing. Door te kiezen voor goede isolatiematerialen, kun je besparen op de kosten van energie en daarmee op de lange termijn geld besparen. Het is niet een directe besparing, maar je kunt je investering wel terugwinnen.

Ook kan het mogelijk zijn om subsidie te krijgen voor energiebesparende maatregelen, waardoor je de kosten van het vervangen van een dakbeschot kan verlagen.

Kan je zelf het dakbeschot vervangen, of moet je een dakwerker inschakelen?

Het vervangen van een dakbeschot is een ingewikkelde en specialistische klus. Het vereist kennis van zaken en de juiste gereedschappen en materialen. Het is daarom sterk aanbevolen om een ervaren dakwerker in te schakelen voor deze klus.

Een dakwerker kan niet alleen het dakbeschot op een professionele en veilige manier vervangen, maar ook adviseren over de juiste dikte en materiaalkeuze voor de nieuwe platen. Zo ben je verzekerd van een veilig en duurzaam dak dat nog jarenlang mee kan.

Het zelf vervangen van een dakbeschot kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot fouten die later tot problemen kunnen leiden, zoals lekkages en instabiliteit van het dak. Daarom is het aan te raden om deze klus over te laten aan een professional.

Dakbeschot vervangen? Dakwerkergids.be helpt je!

Het vervangen van een dakbeschot kan nodig zijn als het dakbeschot beschadigd of verouderd is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het dakbeschot voldoende is om de stabiliteit van het dak te garanderen. Het is daarom aan te raden om het vervangen van het dakbeschot over te laten aan een ervaren dakwerker.

Via Dakwerkergids.be  kom je in contact met de beste dakwerkers in je regio. Via de gratis offerteservice ontvang je enkele offertes op maat, je kiest zelf voor het beste aanbod. De aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken