Nieuwe dakbedekking laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakbedekking

Dakbedekking: prijzen & soorten

Wil je nieuwe dakbedekking op het dak van je woning laten leggen? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de prijzen van dakbedekking en welke mogelijkheden er zijn. Kies bijvoorbeeld voor de populaire dakpannen, ga voor een klassieke uitstraling met riet of voor een modern huis met een metalen dakbedekking. Voor een plat dak zien we vaak dat er gekozen wordt voor bitumen, pvc of EPDM.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van verschillende soorten dakbedekking, zodat je weet met welke prijzen je ongeveer rekening moet houden. Daarnaast geven we informatie over alle soorten dakbedekking.


Dakbedekking: een korte samenvatting

 • Dakbedekking voor platte daken: bitumen, EPDM, pvc en een groendak.
 • Soorten dakbedekking voor schuin daken: dakpannen, leien, metaal en riet.
 • Kosten zijn afhankelijk van type dakbedekking. Voor platte daken zijn bitumen en EPDM het goedkoopste met €45,- per meter. De goedkoopste soort voor een schuin dak zijn betondakpannen, deze kosten €40,- per vierkante meter.
 • Laat je dakbedekking vervangen bij ouderdom, scheurvorming, terugkerende lekkages of andere beschadigingen.
 • Kies ook altijd voor een goede isolatie. Zo bespaar je op de energiekosten, doordat er minder warmteverlies is.


Wat kost nieuwe dakbedekking?

De prijzen van nieuwe dakbedekking worden vaak per vierkante meter berekend. Dat is fijn, omdat je dan van tevoren precies weet hoeveel je moet betalen. Wat kost dakbedekking?

 • De prijzen voor dakbedekking voor een plat dak beginnen bij €45,- per m². De kosten voor dakbedekking per m² zijn afhankelijk van de gekozen soort. Een groendak is bijvoorbeeld prijziger dan een EPDM dak.
 • Ook bij schuine daken varieert de prijs voor dakbedekking vervangen ook door de gekozen dakbedekkingssoort. Betondakpannen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan keramische pannen. Een koperen dak is zeer luxe, maar ook aan de prijs.

Prijzen dakbedekking plat dak

Ben je benieuwd naar de prijzen van dakbedekking voor een plat dak? De kosten van bitumen dakbedekking per vierkante meter liggen op gemiddeld €45,-. Liever een EPDM dak? De prijzen van die dakbedekking per m² ligt gemiddeld op €45,-.

Wil je een uniek dak?

Kies dan voor een groendak. Deze daken zijn niet alleen erg schoon, maar dragen ook bij aan een gezonde leefomgeving door de lucht te zuiveren. De kosten hiervan per m² liggen op gemiddeld €55,-.

Prijs dakbedekking voor platte daken: 2024

Materiaal Prijzen per m²* Levensduur
Bitumen €45,- 20 tot 25 jaar
EPDM €45,- 35 tot 40 jaar
Pvc (kunststof) €55 20 tot 25 jaar
Groendak** €55 tot

*Let op: dit zijn prijsvoorbeelden incl. btw. Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.
**Exclusief de kosten voor een wortelbestendige onderlaag.

kosten dakbedekking schuin dak

Kosten dakbedekking schuin dak?

Wil je je schuine dak van nieuwe dakbedekking voorzien? Er zijn vele keuzes, met allemaal een eigen prijs. Wat kost dakbedekking? De goedkoopste optie is betondakpannen. De prijzen van deze dakbedekking liggen gemiddeld op €40,- per m². Kleidakpannen zijn met een gemiddelde prijs van €60,- per m² duurder, maar deze pannen hebben ook een langere levensduur.

Een metalen dak?

Als je een metalen dak wilt, heb je onder andere de keuze uit zink. De kosten van deze dakbedekking met een zeer lange levensduur liggen op gemiddeld €80,- per m². Woon je in een herenhuis? Kies dan voor koperen dakbedekking met gemiddelde prijzen van €130,- per m².

Kosten dakbedekking hellende daken: 2024

Materiaal Prijzen per m²* Levensduur
Betondakpannen €40,- 30 tot 35 jaar
Kleidakpannen €60,- 50 tot 100 jaar
Leien €70,- 25 tot 30 jaar
Aluminium €75,- 50 tot 60 jaar
Zink €80,- 100 tot 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Let op: dit zijn prijsvoorbeelden incl. btw. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Dakpannen prijs*

€40,- tot €60,- per m²

**Gemiddelde kosten incl. btw.

Betondakpannen
€40,- tot €50,- per m²

Budgetvriendelijk
Maatvast en vormvast
Gevoelig voor mosvorming

Keramische dakpannen
€50 tot €60,- per m²

Langere levensduur
Authentieke uitstraling
Blijven mooi

Start gratis offerteaanvraag!


Welke factoren beïnvloeden de kosten dakbedekking?

De prijzen van nieuwe dakbedekking zijn afhankelijk van verschillende factoren. De volgende factoren bepalen de prijzen van dakbedekking vervangen:

 • De gekozen soort dakbedekking bepaalt voor een groot deel de hoogte van de prijs van dakbedekking. Betondakpannen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan metalen dakbedekking.
 • Daarnaast wordt een groot deel van de kosten van dakbedekking bepaalt door het uurloon van je dakwerker. Een ervaren dakwerker kost meer, maar werkt over het algemeen ook sneller.
 • Laat je direct ook isolatie aanbrengen? Dan investeer je meer, maar profiteer je jarenlang van een lagere energierekening.
 • Extra opties, zoals nieuwe dakgoten of zonnepanelen zorgen voor een meerprijs.
 • Dakdekkersbedrijven rekenen ook voorrijkosten voor elke klus. Wil je die zo laag mogelijk houden? Dan schakel je best een dakwerker uit de buurt in.

Hoe hoog is de btw?

Je weet vast dat voor verschillende renovatiewerken een verlaagd btw-tarief geldt. Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Voor dakwerken geldt het verlaagde belastingstarief helaas niet. Je betaal dus het reguliere tarief van 21% over de kostprijs van dakbedekking.

Wanneer wel 6%?

Laat je ook isolatie aanbrengen? En is je woning ouder dan 10 jaar oud? Dan betaal je over die werkzaamheden wel het verlaagde tarief van 6%. Een leuk voordeel! Op de website van de Vlaamse overheid lees je alles over het verlaagde btw-tarief en voor welke werkzaamheden het geldt.

Prijs dakbedekking vervangen

Zijn je dakpannen versleten of zitten er onherstelbare scheuren in je platte dak? Dan is het tijd om de dakbedekking te laten vervangen. Hoewel dit geen goedkope klus is, zal je wooncomfort er wel door vergroten. Bovendien ben je weer jarenlang verzekerd van een droog en comfortabel warm huis. Met welke prijzen moet je rekening houden?

 • Iedere soort dakbedekking heeft eigen prijzen. De gekozen soort is dus van grote invloed op de totaalrpijs.
 • Bij dakbedekking vervangen moet je ook rekening houden met verwijderingskosten. Het oude dak wordt eerst gesloopt en het afval wat daarvan afkomt moet afgevoerd worden.

Bij het vervangen van het dak moet je ook rekening houden met de afvoerkosten. De kosten hiervan zijn per gemeente verschillend.

Hier lees je meer over het vervangen van dakpannen.

prijs dakbedekking

Welke soorten dakbedekking zijn er?

Zoals je hebt kunnen lezen heb je bij het laten leggen van een nieuw dak keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Welke soorten dakbedekking zijn er?

 • Dakbedekking op een plat dak wordt vaak in stroken gelegd. Bitumen, EPDM en pvc zijn veel gekozen materialen. Wil je een uniek dak? Kies dan voor een milieuvriendelijk groendak.
 • Op schuine daken zijn dakpannen al eeuwenlang de meest gekozen dakbedekkingssoort. Maar ook dakleien en metalen daken zijn een optie. Iedere soort geeft een eigen uitstraling aan je woning.
 • Op schuurtjes en tuinhuizen gaat het vooral om de waterdichtheid van een dak. Geluidsdemping is bij de soorten dakbedekking voor tuinhuisje en schuur minder belangrijk. Daar wordt vaak voor bitumen of shingles gekozen.

Besparen op nieuwe dakbedekking?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de prijs!

Gratis offertes vergelijken

Dakbedekking plat dak

Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak. Bij platte daken is het altijd belangrijk dat de dakbedekking goed gelegd wordt. Omdat water en vuil er langer op blijven liggen, is dit daktype gevoelig voor beschadigingen. Welke soorten dakbedekking zijn er?

Direct naar

Bitumen

Bitumen staat ook wel bekend als dakleer of roofing. Voor platte daken wordt vaak gekozen voor bitumen omdat het één van de goedkoopste opties is. Er zijn twee verschillende soorten bitumen, namelijk APP en SBS. APP is UV-bestendig en daarom heb je geen balastlaag, zoals een laagje grind, nodig. SBS kan niet goed tegen UV-straling, maar is wel soepeler en elastischer en daarom beter bestand tegen temperatuurschommelingen.

Bitumen kost gemiddeld €45,- per vierkante meter.

EPDM

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen en Monomeer en is een soort rubber. Eén van de voordelen van EPDM is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is en naadloos gelegd wordt, dit maakt de kans op lekkages een stuk kleiner.

De kosten voor EPDM liggen rond de €45,- per m².

Pvc

Voor platte daken is pvc ook zeer geschikt. Pvc is elastisch en zet uit of krimpt bij temperatuurschommelingen, hierdoor scheurt het niet snel. Pvc is niet geschikt om zelf te leggen.

Groendak

Een zeer milieubewuste keuze is een groendak. Dit type dakbedekking isoleert ook nog eens zeer goed. Er zijn twee soorten groendaken:

Extensief groendak: een extensief groendak is de meest populaire keuze en bestaat uit mossen, vetplanten en kruiden. Dit type dak vereist weinig onderhoud.

Intensief groendak: het intensieve type vereist wat meer onderhoud. Dit type groendak is begroeid met struiken, grassoorten en kleine bomen. Denk er wel om dat je een goede stevige dakconstructie nodig hebt.

Voor een groendak heb je een geschikte ondergrond nodig, zoals EPDM en pvc.

De prijzen voor een groendak beginnen vanaf €55,- per m².

soorten dakbedekking hellend dak

Dakbedekking schuin dak

Heb je een schuin dak op je woning? Ook dan heb je ruime keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Welke soorten dakbedekking zijn er voor een schuin dak?

 • Dakpannen, je hebt keuze uit kleidakpannen of betondakpannen
 • Leien, kies voor natuurleien of kunstleien
 • Aluminium, geschikt voor daken met bijzondere vormen
 • Zink, met een levensduur van wel 100 jaar
 • Riet, als je een ambachtelijk dak wilt
 • Koper, voor op een monumentaal pand of herenhuis

Dakpannen

Dakpannen zijn de meest populaire keuze en verkrijgbaar in allerlei soorten. Kies bijvoorbeeld voor goedkope betondakpannen of juist keramische dakpannen met een zeer lange levensduur. Naast de klassieke vorm, is het ook een optie om te kiezen voor holle of platte dakpannen.

De gemiddelde prijs begint vanaf €45,- per vierkante meter.

Leien

Een leien dak geeft een luxe uitstraling aan je woning. Je hebt de keuze uit twee soorten leien: natuurleien en kunstleien. Kunstleien zijn goedkoper, maar hebben ook een kortere levensduur.

De richtprijs voor leien is €75,- per m².

Aluminium

Aluminium dakbedekking is duurzaam, gaat zeer lang mee en heeft een mooie industriële omgeving. Je kunt er ook voor kiezen om dakpanplaten van aluminium met een dakpannenprofiel te laten leggen.

Aluminium dakbedekking kost gemiddeld €75,- per m².

Dakwerker inschakelen voor nieuwe dakbedekking?

Via onze offerteservice kom je in contact met een dakwerker in je regio.

Zink

Zinken dakbedekking heeft een prachtige uitstraling en dat wordt na de jaren alleen maar mooier door de unieke patinalaag. Dit materiaal is zeer flexibel, want het ook geschikt maakt voor ronde dakvormen.

Zink is één van de duurdere opties en kost €80,- per m², maar gaat zeer lang mee.

Riet

Op zoek naar een luxe en landelijk karakter? Dan is riet zeer geschikt voor jouw dak. Het wordt tegenwoordig vaak gelegd op een schroefdakconstructie, vanwege de brandveiligheid, maar een open dakconstructie is ook een optie.

Een rieten dak kost gemiddeld €90,- per m².

Koper

Een ander metaalsoort dat zeer geschikt is voor daken is koper. Koperen dakbedekking verandert van kleur na het plaatsen, omdat het oxideert. Uiteindelijk zal de bekende kopergroene kleur bereikt worden, maar dit duurt wel een aantal jaren. Dakbedekking van koper gaat zeer lang mee.

Heb ik recht op een premie?

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een premie wanneer je dakbedekking laat vervangen of leggen. De Mijn Verbouwpremie geldt onder anere voor het plaatsen van dakisolatie, dit kun je dus uitstekend combineren met nieuwe dakbedekking, en het plaatsen van waterdichte bedekking.

De verbouwpremie geldt alleen voor gebouwen die minstens 15 jaar oud zijn en daarnaast moet je de werkzaamheden uit laten voeren door een dakwerker.

Hier lees je meer over premies voor dakwerken.

Besparen op kosten dakbedekking

De prijzen van dakbedekking laten leggen zijn vaak kosten waar je niet op zit te wachten. Doe daarom je voordeel met een aantal handige bespaartips:

 • Ben je zelf een beetje handig? Voer dan kleine voorbereidende werken of het opruimen achteraf zelf uit. Daarmee bespaar op je de prijzen van dakbedekking.
 • Is het dak van je schuur of tuinhuis ook aan nieuwe dakbedekking toe? Met een grotere klus profiteer je van kwantumkorting. Het is ook voordeling om de dakbedekking samen met je buren te vervangen.
 • Vergelijk offertes en kies het dakdekkersbedrijf met de beste prijzen voor dakbedekking. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

wat kost dakbedekking

Dakbedekking laten leggen? Gratis offertes!

Is je pannendak aan vervanging toe? Of heb je een tuinschuurtje waarvoor je goedkope dakbedekking zoekt? Een dakdekker bij je uit de buurt is je graag van dienst met het plaatsen van alle soorten bedekking. Wil je graag weten wat voor jouw woning de beste keuze is? Een vakkundige dakwerker uit de buurt geeft je ook graag deskundig advies.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je weten wat de prijzen van dakbedekking zijn? Het enige wat je hoeft te doen is het offerteformulier in te vullen. Je ontvangt dan snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van dakwerkers bij je uit de buurt. Vergelijk de prijsopgaven op prijzen en aanbod en kies eenvoudig de vakman die het meest bij je wensen aansluit!

Gratis offertes vergelijken