Dak laten ontmossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dak ontmossen prijs

Dak ontmossen prijs

Wil jij je dak ontmossen en ben je benieuwd naar de prijs? De prijzen voor het ontmossen van daken verschilt natuurlijk per geval. Zo zijn de kosten onder meer afhankelijk van de ernst van de vervuiling en het totale dakoppervlak.

Op deze pagina lees je meer over de prijs voor het dak ontmossen. Je leest hoe de prijs wordt bepaald en van welke factoren deze afhankelijk is. Natuurlijk lees je ook hoe je bespaart op de kostprijs!


Dak ontmossen prijs: samenvatting

 • Het ontmossen van een dak kost ongeveer €10,- tot €15,- per m².
 • Ontmossen is belangrijk voor de conditie van de dakbedekking, mos en algengroei tast de dakbedekking namelijk aan.
 • Hoe vaak ontmossen nodig is, is lastig te bepalen. Dit hangt af van de hellingsgraad, ligging van het dak en type dakbedekking.
 • Laat je dak coaten om de bescherming te verhogen.

dak ontmossen prijs

Waarom het dak ontmossen?

Het is belangrijk om je dat te laten ontmossen, want mos tast de dakbedekking aan.

Door het mos wordt de dakbedekking poreus en kunnen er lekkages ontstaan. Ook is de kans op vorstschade groot, wanneer vocht in de dakbedekking kruipt.

Laat daarom een goede dakreiniging met ontmossing uitvoeren door een vakman.

Hoe vaak is ontmossen nodig?

Dit is lastig om te bepalen, want het hangt onder andere af van de type dakbedekking, de ligging van het dak, hoe oud de dakbedekking is en de hellingsgraad. Bij daken waar veel zon op valt, is er vaak ook minder mosvorming. Hetzelfde geldt voor daken met een hoge hellingsgraad.

Wanneer je je dak laat ontmossen, zul je er zeker een paar jaar geen problemen meer mee hebben. Laat je je dak coaten? Dan kan de bescherming oplopen tot wel tien jaar.

Wat is de prijs van het ontmossen van daken?

Om je dak te ontmossen, moet je rekening houden met prijzen tussen de €10,- tot €15,- per m². Deze kostprijs is onder meer afhankelijk van de de techniek die gebruikt wordt: met of zonder reinigingsmiddel.

Om het dakoppervlak te beschermen, raden we je aan het dakoppervlak na het ontmossen ook te reinigen en coaten. Hiervoor starten de prijzen rond de €30,- per m².

Het is ook mogelijk om het dak te impregneren. Voor de combinatie van ontmossen en impregneren ligt de prijs rond de €15,- tot €30,- per m². Door het dak te coaten of impregneren bescherm je het in de toekomst tegen mosgroei en andere vervuiling.

Ontmossen van daken prijs per m2: 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Ontmossen €10,- en €15,-
Ontmossen, reinigen en coaten Vanaf €30,-
Ontmossen en dak impregneren €15,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. btw. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Wist je dat je zo tot wel 40% op de prijs kunt besparen?

Welke factoren beïnvloeden de kosten van dakontmossing?

Wie zijn dak wilt ontmossen is ongetwijfeld benieuwd naar de prijs. Maar het is belangrijk om te onthouden dat de kostprijs voor het ontmossen van een dak per situatie verschilt. Wat je vriend heeft betaalt hoeft dus helemaal geen indicatie te zijn van wat het ontmossen jou gaat kosten!

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de uurprijs van de dakwerker, het type dak en de bereikbaarheid. Het ontmossen van een schuin dak is vaak iets duurder omdat het dakoppervlak lastiger te bereiken is!

De kosten zijn onder meer afhankelijk van deze factoren:

Laat het dak ontmossen via Dakwerkergids.be!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten.
Start gratis offerteaanvraag!

Dak ontmossen: wat is de werkwijze?

Het ontmossen van daken laat je best uitvoeren door een ervaren dakwerker. Hiermee ben je verzekerd van het beste resultaat. Hoe de vakman precies te werk gaat, verschilt per specialist. Immers: elke vakman heeft zo zijn eigen werkwijze. Toch doorlopen dakspecialisten meestal deze onderstaande drie stappen bij het ontmossen van daken:

 • De voorbereiding: de dakwerker moet goede toegang hebben tot het dak. Dat betekent dat tuinmeubels, auto’s of bloempotten aan de kant gezet moeten worden. Voer deze voorbereiding zelf uit om op de arbeidskosten te besparen. Kun je iets niet verplaatsen? Dek het dan af met zeil. Zo voorkom je dat het anti-mosproduct hierop terecht komt.
 • Regenwaterafvoer afsluiten: om te voorkomen dat alle mossen tijdens het ontmossen de regenwaterafvoer verstoppen, zorgt de dakwerker dat de dakgoot of regenpijp is afgesloten.
 • Daken ontmossen: hiervoor zijn verschillende technieken. De vakman kiest een die past bij het soort dakbedekking en de ernst van de vervuiling. Dit kan met of zonder reinigingsmiddel. Het ontmossen van daken zonder reinigingsmiddel gebeurt met een hogedrukspuit. Laat jij je dak ontmossen met een reinigingsmiddel? Dan vernevelt de vakman een reinigingsmiddel op het dak, en laat hij dit voor één of enkele uren intrekken.

Ontmossen met of zonder reinigingsmiddel?

Of de vakman wel of geen reinigingsmiddel gebruikt bij het ontmossen van je dak, is afhankelijk van de ernst van je vervuiling en het soort dakbedekking. Bij milde vervuiling is geen reinigingsmiddel nodig: de vakman gebruikt in dat geval een hogedrukreiniger met vuilfrees. Dit is een prima techniek om mossen te verwijderen.

Als er wel een reinigingsmiddel gebruikt wordt, dan laat de vakman dit eerst inwerken op het dakoppervlak. Deze methode wordt met name toegepast bij oudere daken. Hierbij bestaan de dakpannen of dakleien uit kleine oneffenheden die lastig proper te maken zijn.

Plat dak ontmossen

Natuurlijk is er ook op een plat dak altijd risico op mosgroei. Bij een plat dak is het nog belangrijker om de mosgroei zo snel mogelijk te verwijderen, omdat de dakbedekking voor platte daken vaak gevoeliger is voor beschadigingen. Het voordeel van een plat dak ontmossen, is dat het dakoppervlak gemakkelijker te bereiken is. In sommige gevallen kan de dakwerker zelfs over het plat dak heen lopen!

De vakman gebruikt een hogedrukreiniger waarbij hij de druk zelf kan instellen. In de meeste gevallen is het mos te verwijderen door het dak proper te spuiten met een hogedrukspuit. Een reinigingsmiddel wordt alleen gebruikt bij ernstige vervuiling.

dak ontmossen

Ontmossen schuine daken

Het ontmossen van schuine daken is iets lastiger. Dat komt omdat het dakoppervlak moeilijker te bereiken is. Eventueel gebruikt de vakman een steiger, zodat hij het dak goed kan bereiken.

Heb je een dak met dakpannen of dakleien?

Dan reinigt de vakman het dakoppervlak altijd van bovenaf naar beneden. Waarom? Omdat er anders de kans bestaat dat hij water onder de dakpannen door naar binnen spuit. En hierdoor bestaat er de kans dat de dakconstructie wordt aangetast door vocht. Bij keramische dakpannen raden specialisten aan om het dak ook te coaten of impregneren: op die manier heeft het dakoppervlak een extra beschermlaag, en komt mos in de toekomst niet zo snel weer terug.

Meer informatie over het reinigen van dakpannen.

Leien dak ontmossen prijs

Het ontmossen van een leien dak kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Een leien dak ontmossen wordt gedaan van bovenaf. De vakman gebruikt dan een vuilvrees om het dakoppervlak te reinigen. Hij werkt van boven naar beneden: zou hij met de hogedrukspuit omhoog spuiten, dan bestaat er het risico dat het water onder de dakpannen door naar binnen sijpelt. Hierdoor loopt de dakconstructie gevaar.

Let op! Het ontmossen van leien daken met asbest is niet toegestaan: in dat geval moet je de dakbedekking verwijderen.

Ontmossing van rieten daken

Ook bij een rieten dak kan er mos ontstaan. Dit is niet eenvoudig om te verwijderen. Het ontmossen van een rieten dak vergt daarom een andere werkwijze, dan bij bijvoorbeeld dakpannen.

De dakwerkers gaan eerst het riet uitkammen, zodat alle mosvorming en algen verwijdert zijn. Daarna gebruikt de vakman een speciaal middel om verdere mosgroei te voorkomen.

De kosten zijn afhankelijk van de ernst van het probleem, de overige vervuiling en de grootte van het dak.

Besparen op het ontmossen van je dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Dak ontmossen en coaten prijs

Veel mensen combineren het ontmossen met het aanbrengen van een coating en een reiniging. De kosten hiervoor starten rond de €30,- per m².

Waarom ontmossen combineren met een coating?
uu
Een coating beschermt het oppervlak in de toekomst tegen mos en andere vervuiling. Ook geeft een dakcoating het oppervlak een frisse nieuwe kleur, waardoor het lijkt alsof je de dakbedekking hebt vervangen. Hiermee verbetert de uitstraling van je huis en verhoog je ook de woningwaarde!

Ontmossen en impregneren dak

Een andere optie is ontmossen combineren met impregneren. Hiervoor liggen de kosten ongeveer tussen de €15,- tot €30,- per m². Impregneren is te vergelijken met coaten. Het is een beschermlaag voor het dakoppervlak, waardoor vervuiling in de toekomst niet meer aan het oppervlak hecht.

Maar er is één verschil:

Impregneren verandert er niets aan de kleur van het dakoppervlak. De beschermlaag is verder niet zichtbaar. Deze techniek wordt ook veel toegepast bij kleidakpannen of keramische dakpannen. Hierbij raakt de toplaag vaak licht beschadigd tijdens het ontmossen, daarom is impregneren noodzakelijk.

Ontmossen van daken: bespaar op de kosten!

Wil je besparen op de prijs voor het ontmossen van je dak? Dit kan op verschillende manieren. Als de buren ook hun dak willen ontmossen, zou je bijvoorbeeld samen één bedrijf in kunnen schakelen. Veel dakwerkers bieden dan een mooie kwantumkorting aan. Ook kun je voorbereidende werkzaamheden, zoals het weghalen van tuinmeubels, bloempotten en andere obstakels, zelf uitvoeren.

Zo bespaar je op de prijs voor het ontmossen:

 • Schakel samen met de buren één dakwerker in en deel de kosten.
 • Kies voor een dakwerker bij jou in de buurt en bespaar op voorrijkosten.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit zodat de vakman direct aan de slag kan.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere dakwerkersbedrijven en bespaar tot 40%!

kosten dak laten ontmossen

Dak laten ontmossen? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je dak beschermen tegen beschadigingen? Laat het dakoppervlak dan ontmossen door een vakman! Hij maakt je dak schoon en brengt eventueel een coating aan, zodat het de komende jaren beschermd is tegen mos, algen en schimmels. Op zoek naar een dakwerker bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de offertes van verschillende dakwerkers. Je kiest daarna zelf gemakkelijk voor de vakman met het beste aanbod. De besparing loopt zo op tot wel 40%! En geen zorgen, want de offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken