Nieuwe dakleien plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakleien

Is je dakbedekking aan vervanging toe? Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking verkrijgbaar: zo is er altijd iets wat bij jou wensen en budget past. Eén van de mogelijkheden zijn dakleien. Leien zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en geven je woning een luxe uitstraling. Op zoek naar een dakwerker voor een leiendak?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakwerkers bij jou uit de buurt. Vergelijk de offertes en kies de dakwerker met de beste prijs. Zo bespaar je tot wel 40% op de totaalkost!

Op deze pagina lees je meer informatie over dakleien en de kosten.Waarom kiezen voor dakleien?

Dakleien hebben een luxueuze uitstraling. Zeker natuurleien, die afkomstig zijn uit de natuur. Door kleine imperfecties krijgt het dak een hele natuurlijke uitstraling. Bovendien hebben dakleien een lange levensduur tot wel 100 jaar! Het is dus zeker waardevol om tijdens een dakrenovatie te kiezen voor dakleien!

Omdat veel mensen niet het budget hebben voor natuurleien, kiezen zij voor kunstleien. Dit gaat minder lang mee en heeft een iets minder natuurlijke uitstraling maar is een stuk goedkoper! Zo heb je voor een fractie van de prijs toch een prachtige unieke dakbedekking.

De voordelen op een rij

  • Dakleien zijn enorm duurzaam
  • Ze hebben een natuurlijke en luxueuze uitstraling
  • Dakleien hebben van nature een isolerende werking
  • Een leidak heeft nauwelijks onderhoud nodig
  • Het is ook mogelijk de gevel en het dak te bekleden met leien

Wat kosten dakleien?

De prijs voor het plaatsen van dakleien is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het tarief van de dakwerker, de voorrijkosten en de manier van leggen. Natuurleien kosten gemiddeld tussen de €100,- en €145,- per m². Hoewel dit misschien prijzig klinkt, is het grote voordeel dat je maar één keer in je leven natuurleien hoeft te plaatsen: natuurleien hebben namelijk en erg lange levensduur tot wel 100 jaar.

Kunstleien zijn daarentegen een stuk goedkoper: de gemiddelde prijs ligt tussen de €55,- en €95,- per m². Kunstleien hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 35 jaar. Toch is dit een budgetvriendelijke optie met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Tot slot zijn er nog bitumeleien, ook wel shingles genoemd. Deze kosten gemiddeld €30,- tot €40,- per m².

Meer prijsinformatie nodig? Lees meer op deze pagina: dakwerken prijzen.

Prijs dakleien per m² 2023

Soort leien Gemiddelde prijs per m²*
Natuurleien €100,- tot €145,-
Kunstleien €55,- tot €95,-
Bitumenleien €30,- tot €40,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar exacte prijzen? Vergelijk gratis offertes!

Besparen op de kosten van dakleien?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Welke soorten dakleien zijn er?

Wie kiest voor het plaatsen van dakleien, heeft de keuze uit verschillende soorten. Natuurleien hebben de meest natuurlijke en luxueuze uitstraling, maar ze zijn ook erg prijzig in aanschaf. Daarom kiezen veel mensen voor kunstleien of bitumenleien, voor een vergelijkbare uitstraling maar tegen een veel lagere prijs.

In de tabel hieronder vind je de voordelen van alle verschillende soorten leistenen. Daaronder lees je meer over de eigenschappen en voor- en nadelen van je verschillende opties. Heb je een ruim budget dan zijn natuurleien de meest duurzame en mooiste optie. Houd je juist van een iets strakker en moderner resultaat dan zijn juist kunstleien een betere keuze!

Natuurleien Kunstleien Bitumenleien
Onbrandbaar Geschikt voor complexe of verticale oppervlakken Verkrijgbaar in verschillende vormen
Kleurvast Vergelijkbare uitstraling als natuurleien Lichtgewicht
Onderhoudsvrij Geen oneffenheden Geluidswerend
Duurzaam Verkrijgbaar met extra beschermlaag Flexibel materiaal
Bestand tegen alle weersinvloeden Goedkoop in aanschaf Goedkoop in aanschaf

1. Natuurleien

Natuurleien zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en hebben daardoor een natuurlijke uitstraling. Dit zorgt er ook voor dat iedere leisteen uniek is op het gebied van vorm en kleur. De kleine imperfecties geven de dakbedekking juist een natuurlijke, luxe en hele charmante uitstraling aan je woning.

Maar er is nog meer!

Een leien dak gaat een leven lang mee: de gemiddelde levensduur ligt namelijk tussen de 80 en 100 jaar! Hoewel het in eerste instantie dus een grote investering is, de kosten liggen gemiddeld tussen de €55,- tot €199,-, is het op de lange termijn een voordelige keuze!

2. Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement, waardoor kunstleien identiek aan elkaar zijn. Kunstleien zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en vormen. Dit geeft een strakkere uitstraling dan natuurleien. Het geeft een moderne uitstraling aan je woning. Kunstleien zijn budget-proof en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding. Ze gaan wel iets minder lang mee: gemiddeld tussen de 25 en 35 jaar. De kosten voor kunstleien zijn gemiddeld €30,- tot €65,- per m².

3. Bitumenleien

Bitumenleien zijn ook kunstleien. Deze worden gemaakt van, hoe kan het ook anders, bitumen. We noemen ze ook wel shingles. Ze zijn nog iets goedkoper dan de standaard kunstleien: ze zijn namelijk een stuk dunner en flexibel. Het bitumen wordt als het ware uitgeknipt in de verschillende vormen van dakleien waardoor ze een gelijke uitstraling krijgen.

Hoewel bitumenleien veel op kunst- en natuurleien lijken qua vorm, is er wel een groot kwaliteitsverschil. Daarom worden deze shingles met name gebruikt als dakbedekking voor schuren, tuinhuisjes en blokhutten. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende vormen, namelijk: rechthoekig, beverstaartvormig en zeshoekig. De kosten zijn gemiddeld €30,- tot €40,- per m²

dakleien

Dakleien plaatsen: hoe gaat het in z’n werk?

Er zijn verschillende manieren voor het leggen van dakleien. De meeste mensen kiezen voor dubbele dekking: hierbij worden er twee lagen leien op elkaar gelegd. Deze methode is arbeidsintensief en er zijn meer leien nodig. Hierdoor iets duurder dan enkelvoudige ruitdekking. Bij enkelvoudige ruitdekking worden de leien in de vorm van een ruit op het dak gelegd. Hierbij ontstaat er overlap tussen de leien en zijn er dus minder leien nodig.

Wanneer moet je dakleien vervangen?

Wanneer je al een leiendak hebt, kan het voorkomen dat de leien vervangen moeten worden. In de meeste gevallen worden dakleien vervangen wanneer deze hun maximale levensduur hebben bereikt.

Heb je een oud leien dak, dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Deze hoef je niet direct te verwijderen, want een asbestdak is niet per se gevaarlijk. Wanneer er schade is, is het wél noodzakelijk je dak zo snel mogelijk te vervangen. Houd er rekening mee dat je voor afbraak- of vervangingswerken waarschijnlijk een melding moet doen of toestemming moet vragen!

 

Dubbele dekking Dubbele dekking met een open voeg Enkelvoudige, horizontale dekking Enkelvoudige ruitdekking
Geplaatst met 2 leidiktes over elkaar heen Tussen de leien wordt een voeg aangebracht Leien zijn horizontaal bevestigd met 1 leidikte De leien worden in een ruit geplaatst, één leidikte in het middel van de ruit
Wordt het meest toegepast, perfecte waterdichtheid, iets duurder in aanschaf Wordt vooral gebruikt als gevelbekleding Door minder overlappingen is deze methode goedkoper dan de ruitdekking Doordat er minder overlapping is, is deze methode goedkoper dan de dubbele dekking
Is geschikt voor alle dakleien met een rechthoekige vorm   Niet geschikt bij veel regen  

Is mijn dak geschikt voor dakleien?

Leien zijn in principe geschikt voor daken met een minimale hellingsgraad van 20 graden. Hiermee zijn leistenen dus geschikt voor de meeste soorten hellende daken.

Leisteen dak: waar moet ik rekening mee houden?

Laat je binnenkort leistenen op het dak plaatsen? Er zijn dan een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.

  • Dakconstructie: de meeste mensen laten leien in een dubbele laag aanbrengen. Als je dit ook wilt doen, houd dan wel rekening met het gewicht. Het is verstandig om eerst te controleren of je dakconstructie dit aan kan. Mogelijk zijn voorbereidende dakwerken nodig.
  • Asbest: in oude leiendaken zit waarschijnlijk asbest verwerkt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar zorgt wel voor problemen als je het dak wilt reinigen of vervangen. Laat daarom altijd eerst een controle uitvoeren als je een asbestdak vermoedt.
  • Ontmossen: leien daken hebben maar weinig onderhoud nodig, maar het is wel verstandig om ze vrij van mossen te houden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de leistenen zelf. De vakman verwijdert ze door van boven naar beneden te spuiten met een lage druk.

Besparen op dakleien? Vergelijk gratis offertes

Wil je een leiendak laten plaatsen? Hier krijg je zeker geen spijt van! Dakleien geven je woning een luxe en natuurlijke uitstraling of juist een strakke, moderne uitstraling wanneer je kiest voor kunstleien. Zowel de natuur- als kunstleien hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Op zoek naar een dakwerker voor het plaatsen van dakleien?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvende offertes van dakwerkers bij jou uit de buurt. Zo vind je altijd een geschikte dakwerker en bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken