Dakwerker nodig voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Premie dakwerken

Premie dakwerken 2024

Dankzij een premie op dakwerken houd je de kosten zo laag mogelijk: hiermee is het ook met een klein budget mogelijk om werkzaamheden aan het dak uit te laten voeren. Je kunt onder andere een premie aanvragen voor het plaatsen van dakisolatie en het uitvoeren van een dakrenovatie. Wil je weten wat dit kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk de prijzen, en kies de dakwerker met het beste aanbod! Je bespaart op die manier tot wel 40%!

Op deze pagina lees je over de verschillende premiemogelijkheden voor verschillende dakwerken. Je vindt hier dus voor welke dakwerken je een premie kunt aanvragen, hoe hoog deze is en wat de belangrijkste voorwaarden zijn. Ook vind je hier praktische informatie over het verlaagde btw-tarief!premie voor dakwerken

Welke premies zijn er?

Er zijn verschillende mogelijke premies die je voor dakwerken kunt aanvragen. Een bekende premie voor dakwerken, is Mijn Verbouwpremie. Je kunt deze aanvragen wanneer je het dak laat vernieuwen of als je dakisolatie laat plaatsen: de premie bedraagt €8,- per m² of 35% of 50% van het totaalbedrag.

In de tabel hieronder lees je welke premiemogelijkheden er zijn voor de dakwerken die jij wilt uitvoeren.

Premies voor dakwerken in 2024

Premie Dakwerken Premiebedrag 2024
Mijn Verbouwpremie Dakisolatie, asbest verwijderen, dakrenovatie dakbedekking, plaatsen van isolerende dakramen en lichtkoepels €8,- per m² dakisolatie, 35% van de investering of 50% van de investering
Huur- en isolatiepremie dak Dakisolatie €20,- per m² en €200,- per dossier
Verlaagd btw-tarief Dakisolatie & dakrenovatie 6%
Lokale premies Verschillende dakwerken Verschilt per gemeente

Voorkom dat je een premie misloopt: schakel een dakwerker in voor dakwerken!

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met dakwerkers in je regio.

Gratis offertes vergelijken

Welke premie kan ik aanvragen?

Welke premies je kunt aanvragen hangt onder meer af van de specifieke dakwerken die je laat uitvoeren en het bouwjaar van je woning. Daarnaast heeft elke premie eigen voorwaarden waar je aan moet voldoen: een minimale isolatiewaarde in het geval van dakisolatie bijvoorbeeld.

Hieronder, op deze pagina, lees je meer over de verschillende premies voor dakwerken.

Premie voor dakrenovatie: de Mijn Verbouwpremie

In het verleden kon je verschillende premies aanvragen bij netbeheerder Fluvius en via de overkoepelende renovatiepremie. Al deze premies zijn inmiddels samengegaan in de ‘Mijn Verbouwpremie’

Dit is een brede premie voor heel veel verschillende werken in en rond uw huis: waaronder dakwerken!

Een bekende premie voor dakwerken, is de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is de opvolger van de Vlaamse renovatiepremie en is aan te vragen voor verschillende werkzaamheden in en rondom je huis. Je kunt mijn verbouwpremie aanvragen voor de volgende werken aan je dak:

 • Het plaatsen van zolder- of dakisolatie
 • Het verwijderen van asbest
 • De afbraak van de dakconstructie
 • Het plaatsen van een onderdak bij schuine daken
 • Het plaatsen van waterdichte dakbedekking
 • Het behandelen van houtzwam of insecten in houten dakstructuren
 • Het plaatsen van dakdoorbrekingen zoals dakkapellen, dakramen en lichtkoepels

Hoe hoog is de premie?

De hoogte van de premie hangt af van twee factoren: de aard van het gebouw én de persoon die het aanvraagt. Voor woningen geldt in ieder geval het volgende:

 • Een woningeigenaar in de laagste inkomenscategorie kan een premie krijgen tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag. De maximale premie de je hiervoor kunt krijgen is €5.750,-. De premie wordt dus berekent over maximaal €11.500,-, ook bij een hoger factuurbedrag
 • Een eigenaar die in de middelste inkomstencategorie zit krijgt een premie van 35% met een maximum van €4.025,-. Ook hier wordt de premie berekend over maximaal €11.500,-
 • Een eigenaar uit de hoogste inkomenscategorie krijgt een premie van €8,- per m² voor dakisolatie, met een maximum van 40% op het factuurbedrag
 • Daarnaast geldt voor iedereen het volgende: wie dakisolatie laat plaatsen in combinatie met het verwijderen van asbest, krijgt een extra €8,- per m² tot maximaal 50% van het factuurbedrag van de isolatie en asbestverwijdering samen

premie dakwerken

Wat zijn de voorwaarden?

Natuurlijk zitten er ook belangrijke voorwaarden verbonden aan mijn verbouwpremie. Allereerst mogen de werken alleen worden uitgevoerd door een aannemer, anders komen de werken niet in aanmerking voor een premie. Daarnaast kun je om de 5 jaar een nieuwe premie aanvraag doen voor het dak.

Het gebouw moet minimaal 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een premie en het moet gaan om een renovatie. Een woning die volledig gesloopt wordt en opnieuw wordt opgebouwd komt niet in aanmerking. Wil je een nieuwe woning bouwen door de verbouw van een oud bedrijfspand of schuur door een herbestemming dan kun je wel weer een premie aanvragen.

Hoe vraag je Mijn Verbouwpremie aan?

Het aanvragen van de verbouwpremie doe je digitaal in het online loket.

De documenten die je verplicht nodig hebt om de premie aan te vragen zijn:

 • De voorschot- tussentijdse facturen en eindfacturen
 • Een attest van de aannemer over de isolatie
 • Een bwijs van aanwezige isolatie door middel van oude facturen, voormalige premieaanvraag of het EPC
 • Attest van de aannemer voor het verwijderen van asbest

Andere documenten die niet verplicht zijn maar wel verstandig zijn, zijn:

 • Offertes
 • Voor- en na foto’s
 • EPC bouw of verhuur
 • Plan van de architect

Let op: je moet alle documenten tot 2 jaar na het ontvangen van de premie bewaren. Wanneer erom gevraagd wordt moet je de originele documenten, betalingsbewijzen en de facturen nog kunnen voorleggen.

Hulp nodig met dak vernieuwen premie aanvragen?

Een dakwerker geeft je graag advies

Huur- en premie dakisolatie 2024

Een andere premie voor dakisolatie, is de huur- en isolatiepremie. Deze is speciaal voor het isoleren van slecht geïsoleerde huurwoningen. Het gaat hierbij om een klus waarbij een projectpromoter de huurder begeleidt tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de isolatiewerken. Naast dakisolatie is deze premie ook beschikbaar voor het plaatsen van isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Wil je meer informatie over de huur- en isolatiepremie? Lees dan verder op vlaanderen.be. Hieronder vind je meer informatie over de voorwaarden en de hoogte van de premie.

Hoe hoog is de premie?

Het bedrag dat wordt uitgekeerd voor een dakisolatieproject, is €24,- per m² voor de projectpromotor. Of €400,- per dossier voor de projectmotor.

Het kan zijn dat deze premie niet voldoende is om de kosten volledig te dekken: in dat geval krijgt de eigenaar een aparte factuur met het restsaldo. Hoewel je hiervoor geen premie van de netbeheerder meer kan krijgen, is het wel mogelijk om voor de factuur met het restsaldo de overkoepelende renovatiepremie aan te vragen.

Wat zijn de voorwaarden?

Deze premie voor dakwerken is alleen beschikbaar voor huizen op de private huurmarkt. De bewoner van de huurwoning moet voldoen aan één van de onderstaande voorwaarden:

 • De huurder komt in aanmerking voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit.
 • De huurder heeft een actieve budgetmeter voor elektriciteit en gas.
 • De huurder heeft een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.
 • De huurder is in schuldbemiddeling.
 • Het gezamenlijk belastbaar inkomen is niet hoger dan €37.030,-.

Hoe vraag ik de premie aan?

Heb jij interesse in deze premie? Dan zoek je eerst een projectmotor in de buurt, via huur-en-isolatiepremie.be. Deze overlegt met zowel de huurder als de verhuurder, en daarna worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de dakwerken.

Na uitvoering van de werken dient de projectmotor een verslag in bij de netbeheerder, waarna de premie naar de projectmotor wordt overgemaakt. Je hoeft de premie dus niet zelf aan te vragen!

dakwerken premie

Laat je dakwerken uitvoeren door een vakman en kom in aanmerking voor een premie!

Vergelijk gratis offertes en kies zo de dakwerker met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Lokale premies

Naast deze landelijke premies, kom je mogelijk ook in aanmerking voor een lokale premie voor dakwerken. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld een premie voor een dakrenovatie aan, terwijl andere gemeenten een lokale premie aanbieden voor het vernieuwen van het dak, of het verwijderen van asbest. De hoogte en de voorwaarden van dergelijke premies, verschilt uiteraard per locatie. Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een lokale premie? Je checkt dit eenvoudig via premiezoeker.be.

Is er een verlaagd btw-tarief?

Naast deze premies, kom je bij dakwerken ook mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van 21%. Uiteraard zitten hier ook een aantal belangrijke voorwaarden aan. Zo kom je alleen in aanmerking als je huis 10 jaar oud is. Ook moet het gaan om een woning die uitsluitend als privéwoning gebruikt wordt. Werk je vanuit huis? Dan geldt de regel dat het slechts om een ‘bijkomstig’ gedeelte moet gaan.

Tot slot is het belangrijk dat de werkzaamheden rechtstreeks aan de eindgebruiker (de eigenaar of de huurder) worden gefactureerd.

Meer over het verlaagde btw-tarief lees je op vlaanderen.be.

overkoepelende renovatiepremie

Dakwerker gezocht? Bespaar op de kosten!

Wil jij een dakwerker inschakelen? Met de hulp van een vakman weet je zeker dat de werkzaamheden vakkundig uitgevoerd worden, en dat je dak van de hoogste kwaliteit is! Bovendien bespaar jij jezelf ook nog eens waardevolle tijd én kom je mogelijk in aanmerking voor een mooie premie. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk tot maximaal 5 offertes in je mailbox. Neem je tijd om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken: zo vind je het beste aanbod. Kies de dakwerker met de laagste prijs en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkost! Geen zorgen, want je aanvraag is gratis en vrijblijvend dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken