Dakwerker nodig voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Premie dakwerken 2023

Dankzij een premie op dakwerken houd je de kosten zo laag mogelijk: hiermee is het ook met een klein budget mogelijk om werkzaamheden aan het dak uit te laten voeren. Je kunt onder andere een premie aanvragen voor het plaatsen van dakisolatie en het uitvoeren van een dakrenovatie. Wil je weten wat dit kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk de prijzen, en kies de dakwerker met het beste aanbod! Je bespaart op die manier tot wel 40%!

Op deze pagina lees je over de verschillende premiemogelijkheden voor verschillende dakwerken. Je vindt hier dus voor welke dakwerken je een premie kunt aanvragen, hoe hoog deze is en wat de belangrijkste voorwaarden zijn. Ook vind je hier praktische informatie over het verlaagde btw-tarief!Welke premies zijn er?

Er zijn verschillende mogelijke premies die je voor dakwerken kunt aanvragen. Een bekende premie voor dakwerken, is de overkoepelende renovatiepremie. Je kunt deze aanvragen wanneer je het dak laat vernieuwen of als je dakisolatie laat plaatsen: de premie bedraagt 20% of 30% van het totaalbedrag.

Voor dakisolatie zijn er nog meer mogelijke premies beschikbaar. Zo geeft de netbeheerder een premie uit voor iedereen die zijn dak isoleert en kun je hiermee ook in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. In de tabel hieronder lees je welke premiemogelijkheden er zijn voor de dakwerken die jij wilt uitvoeren.

Premies voor dakwerken in 2023

Premie Dakwerken Premiebedrag 2023
Overkoepelende renovatiepremie Dakisolatie en dak vernieuwen 20% of 30% van de goedgekeurde facturen
Isolatiepremie Fluvius Dakisolatie €4,- tot €14,- per m²
Totaalrenovatiebonus Dakisolatie €625,- tot €4.750,-
Huur- en isolatiepremie dak Dakisolatie €20,- per m² en €200,- per dossier
Verlaagd btw-tarief Dakisolatie & dakrenovatie 6%
Lokale premies Verschillende dakwerken Verschilt per gemeente

Welke premie kan ik aanvragen?

Welke premies je kunt aanvragen hangt onder meer af van de specifieke dakwerken die je laat uitvoeren en het bouwjaar van je woning. Daarnaast heeft elke premie eigen voorwaarden waar je aan moet voldoen: een minimale isolatiewaarde in het geval van dakisolatie bijvoorbeeld.

Hieronder, op deze pagina, lees je meer over de verschillende premies. Wil jij een vakman inhuren voor jouw dakwerk? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Overkoepelende renovatiepremie

Een bekende premie voor dakwerken, is de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is de opvolger van de Vlaamse renovatiepremie en is aan te vragen voor verschillende werkzaamheden in en rondom je huis. Je kunt de renovatiepremie aanvragen voor de volgende werken aan je dak:

 • Het afbreken en vervangen van de dakstructuur en draagbalken.
 • Het behandelen van de dakconstructie tegen huiszwam en insecten.
 • De herstelling of vernieuwing van het onderdak of de dakbedekking.
 • Het plaatsen van een overzetdak over asbestvrije dakbedekking.
 • Het plaatsen of vervangen van dakgoten.
 • Het plaatsen of vernieuwen van dakramen, dakkapellen en andere dakopeningen.
 • Dakisolatie aanbrengen, mits ook structurele werken aan de dakconstructie plaatsvinden.

Wil je meer weten over de overkoepelende renovatiepremie? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Besparen op dakwerken?

Vind een dakdekker bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Hoe hoog is de premie?

De hoogte van de premie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen. Voor de twee aanvragen samen kun je maximaal €10.000,- aan premies ontvangen. Of je 20% of 30% van de goedgekeurde facturen ontvangt, hangt af van je inkomen.

Je krijgt 30% vergoed als je voldoet aan deze inkomensgrens:

 • Voor alleenstaanden: maximaal €31.870,-.
 • Alleenstaanden met 1 persoon ten laste: €44.620,-.
 • Alleenstaanden met meerdere personen ten laste: €44.620,- en €3.570,- per bijkomende persoon ten laste.
 • Getrouwden en samenwonenden: €44.620,-.
 • Getrouwden en samenwonenden met personen ten laste: €44.620,- en €3.570,- per bijkomende persoon ten laste.

Is je inkomen hoger dan dit, dan kom je in aanmerking voor een premie van 20% van de goedgekeurde facturen.

premie dakwerken

Wat zijn de voorwaarden?

Natuurlijk zitten er ook belangrijke voorwaarden verbonden aan de overkoepelende renovatiepremie. Naast je inkomen, is het ook van belang dat het gaat om een woning van minimaal 30 jaar oud. Het is belangrijk dat de eigenaar op het moment van aanvragen geen andere woning in het bezit hebben en dat er in de afgelopen 10 jaar nog niet eerder een renovatiepremie is toegekend.

Hoe vraag je de renovatiepremie aan?

Het aanvragen van de overkoepelende renovatiepremie gebeurt eenvoudig online. Je vindt het aanvraagformulier op wonenvlaanderen.be.

Verzamel de benodigde informatie: kopies van de betaalde facturen, eventuele foto’s van de werken voor bewijsmateriaal. Doorloop nu stap voor stap de aanvraagprocedure. Je krijgt binnen 8 maanden een brief met een voorlopige beslissing.

Let op: je kan je aanvraag pas indienen op het moment dat je de werken al hebt laten uitvoeren én al betaald hebt.

Op zoek naar een dakwerker? Ontvang gratis offertes en bespaar op de kosten!

Dakisolatie premie

Een tweede premie waar veel gebruik van wordt gemaakt is de dakisolatie premie. De dakisolatie premie wordt aangeboden door netbeheerder Fluvius. Je komt alleen in aanmerking voor de premie als je de dakisolatie laat plaatsen door een professioneel dakwerker: plaats je zelf dakisolatie, dan kom je sinds 2021 niet meer in aanmerking.

Met deze premie houd je de kosten zo laag mogelijk en kun je dus ook tegen een klein budget dakisolatie plaatsen. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Hieronder lees je meer over de hoogte en de voorwaarden van de dakisolatiepremie. Wil jij ook je dak isoleren en in aanmerking komen voor deze vergoeding? Vraag gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40%!

premie voor dakwerken

Wat is het premiebedrag?

De hoogte van de premie hangt af van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor standaard dakisolatie ontvang je een premie van €4,- per m². Laat je ook asbest verwijderen dan loopt de premie op naar €12,- per m².

Maak jij uitsluitend gebruik van het nachttarief, dan krijg je voor dakisolatie een premie van €6,- per m² en voor dakisolatie en asbestsanering €14,- per m².

Voor het zelf plaatsen van dakisolatie kom je in 2021 niet meer in aanmerking voor de premie. Heb je dit in 2020 gedaan? Over facturen met een einddatum in 2020 krijg je nog een premie van €2,- per m².

Wat zijn de voorwaarden?

Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen, is dat het huis in ieder geval voor 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook moet je het aanvraagformulier in 2021 en 2022 versturen binnen 24 maanden na de eindfactuurdatum.

Wil je in aanmerking komen voor de verhoogde premie omdat je ook asbest laat verwijderen, dan moet het asbest verwijderd en afgevoerd worden volgens de regels van de OVAM.

Hoe vraag je de dakisolatiepremie aan?

Je kunt de aanvraag op twee manieren aanvragen:

 • Online: via fluvius.be
 • Op papier: met een aanvraagformulier dat je vind op de website van fluvius. Print het formulier uit en stuur dit per post op.

Na je aanvraag duurt het ongeveer 6 maanden voordat je de premie uitbetaald krijgt.

Totaalrenovatiebonus

Daarnaast is er in Vlaanderen ook nog de totaalrenovatiebonus. Dit is een bonus bedrag voor iedereen die investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen.

Hoe kun je dakwerken gebruiken om deze totaalrenovatiebonus aan te vragen?

Een aantal dakwerken komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Dit houdt in dat je het dakwerk kunt gebruiken als één van de drie noodzakelijke energiebesparende maatregelen.

Meer weten over de totaalrenovatiebonus? Lees dan verder op vlaanderen.be.

dakwerken premie

Hoe hoog is de bonus?

De hoogte van de bonus hangt af van het aantal investeringen dat je doet en het soort woning waar je in woont.

Voor eengezinswoningen ligt de bonus voor 3 investeringen op €1.250,- en deze loopt op tot €4.750,- voor 7 investeringen.

Woon je in een appartement?

In dat geval begint de totaalrenovatiebonus bij €625,- voor 3 verschillende investeringen en loopt deze op tot €2.375,- bij 7 energiebesparende maatregelen.

Hoe vraag ik de totaalrenovatiebonus aan?

De totaalrenovatiebonus wordt uitgegeven door Netbeheerder Fluvius. Dit gebeurt helemaal automatisch: je hoeft dus zelf geen formulier in te vullen of aanvraag in te dienen. Op het moment dat de netbeheerder vaststelt dat er minimaal 3 investeringen gedaan zijn die in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus, dan nemen zij contact met je op.

Huur- en isolatiepremie

Een andere premie voor dakisolatie, is de huur- en isolatiepremie. Deze is speciaal voor het isoleren van slecht geïsoleerde huurwoningen. Het gaat hierbij om een klus waarbij een projectpromoter de huurder begeleidt tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de isolatiewerken. Naast dakisolatie is deze premie ook beschikbaar voor het plaatsen van isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Wil je meer informatie over de huur- en isolatiepremie? Lees dan verder op vlaanderen.be. Hieronder vind je meer informatie over de voorwaarden en de hoogte van de premie. Wil jij nu ook graag in aanmerking komen voor een premie voor je dakwerken in 2023? Vergelijk dan gratis offertes en vind snel een dakwerker in jouw regio!

Hoe hoog is de premie?

Het bedrag dat wordt uitgekeerd voor een dakisolatieproject, is €20,- per m² voor de projectpromotor. Of €200,- per dossier voor de projectmotor.

Het kan zijn dat deze premie niet voldoende is om de kosten volledig te dekken: in dat geval krijgt de eigenaar een aparte factuur met het restsaldo. Hoewel je hiervoor geen premie van de netbeheerder meer kan krijgen, is het wel mogelijk om voor de factuur met het restsaldo de overkoepelende renovatiepremie aan te vragen.

btw-tarief dakwerken

Wat zijn de voorwaarden?

Deze premie voor dakwerken is alleen beschikbaar voor huizen op de private huurmarkt. De bewoner van de huurwoning moet voldoen aan één van de onderstaande voorwaarden:

 • De huurder komt in aanmerking voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit.
 • De huurder heeft een actieve budgetmeter voor elektriciteit en gas.
 • De huurder heeft een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.
 • De huurder is in schuldbemiddeling.
 • De huurder heeft een jaarlijks bruto inkomen lager dan €19.105,08.
 • De huurders hebben een gezamenlijk belastbaar inkomen lager dan €31.550,-.

Hoe vraag ik de premie aan?

Heb jij interesse in deze premie? Dan zoek je eerst een projectmotor in de buurt, via huur-en-isolatiepremie.be. Deze overlegt met zowel de huurder als de verhuurder, en daarna worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de dakwerken.

Na uitvoering van de werken dient de projectmotor een verslag in bij de netbeheerder, waarna de premie naar de projectmotor wordt overgemaakt. Je hoeft de premie dus niet zelf aan te vragen!

Laat je dakwerken uitvoeren door een vakman en kom in aanmerking voor een premie!

Vergelijk gratis offertes en kies zo de dakwerker met het beste aanbod!

Lokale premies

Naast deze landelijke premies, kom je mogelijk ook in aanmerking voor een lokale premie voor dakwerken. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld een premie voor een dakrenovatie aan, terwijl andere gemeenten een lokale premie aanbieden voor het vernieuwen van het dak, of het verwijderen van asbest. De hoogte en de voorwaarden van dergelijke premies, verschilt uiteraard per locatie. Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een lokale premie? Je checkt dit eenvoudig via premiezoeker.be.

Is er een verlaagd btw-tarief?

Naast deze premies, kom je bij dakwerken ook mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van 21%. Uiteraard zitten hier ook een aantal belangrijke voorwaarden aan. Zo kom je alleen in aanmerking als je huis 10 jaar oud is. Ook moet het gaan om een woning die uitsluitend als privéwoning gebruikt wordt. Werk je vanuit huis? Dan geldt de regel dat het slechts om een ‘bijkomstig’ gedeelte moet gaan.

Tot slot is het belangrijk dat de werkzaamheden rechtstreeks aan de eindgebruiker (de eigenaar of de huurder) worden gefactureerd.

Meer over het verlaagde btw-tarief lees je op vlaanderen.be.

overkoepelende renovatiepremie

Dakwerker gezocht? Bespaar op de kosten!

Wil jij een dakwerker inschakelen? Met de hulp van een vakman weet je zeker dat de werkzaamheden vakkundig uitgevoerd worden, en dat je dak van de hoogste kwaliteit is! Bovendien bespaar jij jezelf ook nog eens waardevolle tijd én kom je mogelijk in aanmerking voor een mooie premie. Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk tot maximaal 5 offertes in je mailbox. Neem je tijd om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken: zo vind je het beste aanbod. Kies de dakwerker met de laagste prijs en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkost! Geen zorgen, want je aanvraag is gratis en vrijblijvend dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken