Besparen op de prijs van een groendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Groendak prijs

Een groendak wordt steeds populairder. Het is een duurzame, milieuvriendelijke soort dakbedekking die veel voordelen met zich meebrengt. Met een groendak heb je verschillende mogelijkheden: zo kun je kiezen voor een dak met vooral grassen en kruiden of zelfs een complete daktuin! Een groendak heeft een gemiddelde kostprijs tussen de €45,- en €200,- per m². Benieuwd naar de exacte prijs van een groendak?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je offertes van dakwerkers bij jou uit de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden de prijs van een groendak.Wat kost een groendak?

De prijs van een groendak begint rond de €4.250,- tot €7.500,-. Dit komt neer op een gemiddelde prijs van €85,- tot €150,- per m². We gaan hierbij uit van een gemiddeld dakoppervlak van 50 m², waarbij je gebruik maakt van EPDM als onderlaag. Ook kies je voor een extensief groendak, dat eenvoudig in onderhoud is.

Wil je een intensief groendak en pvc als onderlaag? Dan liggen de kosten voor hetzelfde dakoppervlak van 50 m² rond de €8.750,- tot €12.750,-. Deze keuze voor een intensief groendak maakt het een stuk prijziger. Meer prijsinformatie nodig? Op deze pagina lees je meer over de prijzen van dakwerken.

Prijs groendak 2023

€4.250,- tot €12.750,-

Gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€4.250,- tot €7.500,-

Dakoppervlak van 50 m²
Extensief groendak
Onderlaag van EPDM

Maximale kosten
€8.750,- tot €12.750,-

Dakoppervlak van 50 m²
Intensief groendak
Onderlaag van pvc

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wat kost een groendak per m²?

De prijs voor een groendak per vierkante meter is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk het type dak, de onderlaag, het soort groene dak, de beplanting en het tarief van de dakwerker.

Voor de aanleg van een groendak moet er altijd een wortelbestendige onderlaag worden geplaatst: hiervoor wordt vaak EPDM-dakbedekking gebruikt. EPDM kost gemiddeld tussen de €40,- en €50,- per m². Ook pvc is geschikt als onderlaag. Per m² kost pvc gemiddeld €55,-.

Een extensief groendak is de goedkoopste optie: de gemiddelde prijs ligt tussen de €45,- en €100,- per m². Een intensief groendak is iets duurder. Houdt rekening met een gemiddelde prijs tussen de €120,- en €200,- per m².

Prijs groendak per m² 2023

Soort groendak Gemiddelde prijs per m²*
Onderlaag: EPDM €40,- tot €50,-
Onderlaag: pvc €55,-
Extensief groendak €45,- tot €100,-
Intensief groendak €120,- tot €200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar exacte prijzen? Vergelijk gratis offertes!

Groendak voor de laagste prijs?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs verschilt per situatie en is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst speelt het type groendak een belangrijke rol, omdat dit bepaalt wat de materiaalkosten zijn en of er nog aanpassingen gedaan moeten worden aan de dakconstructie. Daarnaast spelen ook het type dak en de bereikbaarheid en het onderdak een grote rol.

Hieronder leggen we uit welke factoren invloed hebben op de kostprijs van een groendak. Wil je precies weten wat een groendak gaat kosten of zoek je een vakman voor andere dakwerken? Vergelijk dan gratis offertes!.

groendak prijs

1. Type groendak

De keuze voor een intensief of extensief groendak bepaalt een groot deel van de prijs. Een extensief groendak is goedkoper omdat je betaalbare beplanting gebruikt dat bovendien maar weinig onderhoud nodig heeft. Een intensief groendak kost meer aan materiaal én eventuele aanpassingen aan je dakconstructie.

Wat kost een extensief groendak?

Een extensief groendak is de goedkoopste optie, gemiddeld kost het tussen de €45,- en €100,- per m². Dit komt omdat dit type groendak alleen bedoeld is voor beplanting en niet om op te lopen. Om deze reden bestaat de beplanting dan ook vaak uit vaste, onderhoudsarme, lage beplanting. Denk hierbij aan vetplanten (sedum), mossen, kruiden en grassen.

Voor de aanleg van een extensief groendak is vaak geen aanpassing aan de dakconstructie nodig. Hierdoor is de aanleg van een extensief groendak in de meeste gevallen vergunningsvrij. Wel worden er speciale opvangbakken bij de afvoer geplaatst om verstopping te voorkomen.

Wat kost een intensief groendak?

Een intensief groendak is in tegenstelling tot een extensief groendak wel beloopbaar. Je kunt op een intensief groendak paden of zelfs en klein terras aanleggen. En het is dus mogelijk om de beplanting te onderhouden. De beplanting op een intensief groendak is daardoor veel diverser: van planten tot struiken of zelfs bomen! Dit maakt een intensief groendak ook duurder: je betaalt gemiddeld tussen de €120,- en €200,- per m².

De aanleg van een intensief groendak is een stuk duurder: dit ligt niet alleen aan het soort beplanting, maar ook omdat er voor een intensief groendak altijd een aanpassing van de dakconstructie nodig is. Er is vrijwel altijd extra draagstructuur nodig en het plaatsen van een waterbufferreservoir en drainagelaag is ook vaak noodzakelijk. Hierdoor moet je vaak ook een vergunning aanvragen voor een intensief groendak. Informeer hierover bij de gemeente.

Twijfel je nog over je keuze? In de tabel vind je in één oogopslag de verschillen en gelijkenissen tussen een intensief en extensief groendak.

  Intensief groendak Extensief groendak
Dakhelling Daken met een helling van 1 tot 4 graden Daken met een helling van 1 tot 45 graden
Dikte Minimaal 20 centimeter Kleiner dan 20 centimeter
Is het dak beloopbaar? Ja Nee
Wat is de belasting? 200 Kg/m² 40 tot 110 Kg/m²
Is onderhoud nodig? Een intensief groendak heeft veel onderhoud nodig Een extensief groendak is onderhoudsarm
Kosten €120,- tot €200,- per m² €45,- tot €100,- per m²

2. Type dak en bereikbaarheid

Welk daktype je hebt heeft ook invloed. Zo bepaalt de hellingsgraad of je wel of geen intensief groendak op je dak kan plaatsen en heeft het bovendien invloed op de werkzaamheden zelf. Een hellend dak is minder makkelijk toegankelijk, daarom is het duurder om een groendak op een hellend dak aan te brengen dan op een plat dak. Dat komt ook omdat de meeste dakdekkers extra materiaal nodig hebben bij een schuin dak, zoals een steiger.

3. De opbouw van het groendak

De manier waarop het groendak is opgebouwd heeft ook een grote impact op de kosten. De goedkoopste methode, is dat je de beplanting rechtstreeks in een drainerende grondlaag plaatst. Deze methode wordt echter steeds minder toegepast, omdat je hierbij het risico loopt op een nat dak.

Een betere optie is de volgende dakopbouw:

  • 1. Een waterbestendige dakbedekking, zoals pvc of EPDM.
  • 2. Een water absorberende mat ter bescherming.
  • 3. De drainagelaag om water af te voeren.
  • 4. Filter die zorgt dat mineralen in het substraat blijven.
  • 5. Substraat dat de beplanting voorziet van voedsel en water.
  • 6. Sedummatten of -stekken.

Je betaalt hiervoor wel meer, omdat de materiaalkosten oplopen. Toch is dit voor de kwaliteit van je dakoppervlak de beste optie.

4. Materiaal onderlaag

Onder een groendak moet altijd een materiaal met een wortelbestendige eigenschap. Twee materialen die je hiervoor kunt gebruiken zijn EPDM en pvc. Het voordeel hiervan is dat de wortels van je beplanting niet door de dakbedekking heen groeien en er dus geen lekkages ontstaan.

Voor EPDM als onderdak betaal je gemiddeld €40,- tot €50,- per m². Dit is de goedkoopste optie, voor pvc betaal je ongeveer €55,- per m².

Materiaal Eigenschappen Gemiddelde prijs
EPDM Hoge elasticiteit, goed bestendig tegen weersinvloeden en uv-straling €40,- tot €50,-
Pvc Eenvoudig aan te brengen, onderhoudsarm en is slijt- en stootvast €55,-

Krijg ik een premie voor een groendak?

Er is op dit moment geen landelijke premie voor het plaatsen van een groendak. Wel kun je gebruik maken van Mijn Verbouwpremie om een deel van je investering in de draagstructuur en de waterdichte dakbedekking (EPDM of pvc) weer terug te krijgen. Een voorwaarde is dat je huis in ieder geval 15 jaar oud is. De premie zelf is 35% of 50% van je investering. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen.

Daarnaast is er altijd de mogelijkheid dat je een lokale premie kunt aanvragen. Gemeentes investeren enorm in het verduurzamen van woningen en daarom is het altijd verstandig om te checken of jouw woonplaats ook in aanmerking komt voor een premie. Dit doe je eenvoudig via premiezoeker.be.

Groendak laten plaatsen?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot 40%!
Gratis offertes vergelijken!

Waarom kiezen voor een sedum groendak?

Twijfel je nog? Het plaatsen van een sedum groekdak heeft tal van belangrijke voordelen. Het absorbeert regenwater, waardoor het grondwaterpeil stabiel blijft. Het vertraagt namelijk de afwatering en blijft piekbelasting van het riool uit.

Daarnaast zorgt het vasthouden van regenwater ook voor een natuurlijke isolerende functie. Hat houdt je huis lekker koel in de zomer waardoor je geen airco meer nodig hebt: dat bespaart je ook nog eens elektriciteitskosten!

Al met al is het gewoon een goede keuze voor het milieu. Het verhoogt het rendement van je zonnepanelen en verlaagt ook nog eens de omgevingstemperatuur en zorgt het voor een schonere lucht. Overweeg je een dakrenovatie, denk dan eens aan een groendak!

Besparen op de kosten? Handige tips!

Wil je gaan besparen op een groendak? Hieronder geven we je een paar praktische tips.

  • 1. Kies een dakwerker in de regio, deze zijn altijd goedkoper omdat je minder hoge voorrij- en leveringskosten hebt.
  • 2. Help zelf mee. Vraag je dakwerker wat je alvast kan doen om tijd en kosten te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van de dakbedekking of het verwijderen van het oude dakleer.
  • 3. Regel een premie. Door je werkzaamheden een beetje aan te passen zodat ze in aanmerking komen voor een premie, krijg je een deel van je investering weer terug!
  • 4. Vergelijk gratis offertes. Als je vergelijkt vind je gemakkelijk de dakwerker met het beste aanbod en bespaar je op de kosten!

Besparen op de kostprijs van een groendak? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij de keuze kunnen maken tussen een extensief of intensief groendak? Schakel voor de aanleg van een groendak een ervaren dakwerker in. Zo weet je zeker dat het groene dak op de juiste manier wordt geplaatst. Wil je een groendak laten aanleggen en besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakwerkers bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kostprijs van een groendak! Geen zorgen, je aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken