Home » Dakbedekking » EPDM

EPDM dakbedekking

Ben je op zoek naar een betrouwbare en duurzame soort dakbedekking? Dan is EPDM een hele goede keuze. EPDM is een rubberen dakbedekking dat wordt gebruikt voor platte en licht hellende daken. Deze dakbedekking heeft unieke eigenschappen en is erg milieuvriendelijk, omdat het recyclebaar is en lang mee gaat.

Wil je meer weten over wat EPDM is, de voor- en nadelen, hoe het geplaatst wordt en de prijzen? Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is een synthetisch rubberen materiaal. De afkorting EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Deze dakbedekking is sterk, duurzaam en goed voor het milieu. Het is daarom een populaire dakbedekking voor zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

Als dakbedekking biedt het hoge bescherming voor je dak. Het materiaal is zeer elastisch, wat betekent dat het kan uitzetten en krimpen zonder zijn betrouwbaarheid te verliezen. Dit zorgt ervoor dat EPDM dakbedekking goed bestemd is voor temperatuurverschillen. Ook kan het goed tegen zonlicht en luchtvervuiling. 

EPDM is milieuvriendelijk, als het dak na 50 jaar aan vervanging toe is, kan het volledig gerecycled worden.

Voordelen EPDM dakbedekking

 • Lange levensduur: EPDM kan tot 50 jaar meegaan, wat het een zeer duurzaam materiaal maakt.
 • Weerbestendig: het is bestand tegen UV-straling, ozon en extreme temperaturen, waardoor het zeer geschikt is voor dakbedekkingen.
 • Flexibel: EPDM is zeer flexibel en kan uitzetten en krimpen zonder te scheuren.
 • Milieuvriendelijk: EPDM is recyclebaar, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.
 • Onderhoud: het dak vereist minimaal onderhoud.
 • Waterdicht: het is zeer effectief in het waterdicht maken van daken.

Nadelen EPDM dakbedekking

 • Uiterlijk: sommige mensen vinden de uitstraling niet zo stijlvol als andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Beschadiging: het oppervlak van EPDM kan beschadigd raken door scherpe objecten.
 • Warmteabsorptie: omdat het meestal zwart is, kan het veel zonnewarmte absorberen. Dit kan mogelijk leiden tot hogere koelkosten tijdens de zomermaanden.
 • Reparaties: hoewel het materiaal duurzaam is, kunnen reparaties moeilijk zijn wanneer de dakbedekking is beschadigd. Er is specialistische kennis nodig om het correct te repareren.

EPDM dakbedekking plaatsen: hoe werkt dat?

EPDM wordt meestal geplaatst in grote vellen die uitgerold worden op het dakoppervlak. Hier is een basis stappenplan voor hoe het meestal wordt geplaatst:

 1. Voorbereiding: het dakoppervlak wordt grondig gereinigd en gecontroleerd op eventuele oneffenheden. Puin wordt verwijderd om ervoor te zorgen dat de EPDM goed kan worden aangebracht.
 2. Uitrollen: de EPDM wordt uitgerold op het dak. Het wordt geplaatst zodat het alle delen van het dak bedekt.
 3. Lijmen: vervolgens wordt er een speciale lijm aangebracht op het dakoppervlak en op de onderkant van de EPDM. De lijm wordt gelijkmatig aangebracht en de EPDM wordt voorzichtig aangedrukt om het goed te laten aansluiten.
 4. Afwerking: de randen worden verzegeld met een speciale tape of lijm om ervoor te zorgen dat het dak volledig waterdicht is.
 5. Controle: ten slotte wordt het dak geïnspecteerd om te controleren of de EPDM correct is aangebracht en dat er geen gebieden zijn die lekkage kunnen veroorzaken.

Het plaatsen kan een lastige klus zijn en daarom wordt het aangeraden om een professionele dakdekker in te schakelen.

EPDM dakbedekking prijs

De kosten van EPDM kunnen variëren op basis van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de complexiteit van het dak, en de tarieven van de dakwerker. De kosten van het laten aanleggen van EPDM dakbedekking kan variëren tussen de €60,- tot €80,- euro per vierkante meter. Deze kosten bedragen het materiaal, de installatie en eventuele extra kosten voor isolatie. 

EPDM dakbedekking is een langetermijninvestering. De kosten kunnen hoger zijn dan andere dakbedekkingen, maar op de lange termijn kan het kostenbesparend zijn vanwege de duurzaamheid en lage onderhoudskosten. Het is echter wel belangrijk om je dak regelmatig te laten onderhouden door een dakwerker, anders bestaat de kans dat het materiaal de maximale levensduur niet haalt.

EPDM prijs per per m²

Gemiddeld ligt de prijs van EPDM tussen de €40,- tot €50,- per vierkante meter afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het materiaal. De prijs inclusief het plaatsen van EPDM ligt gemiddeld tussen de €60,- en €80,- euro per m².

Stel je wil EPDM dakbedekking laten aanleggen op een plat dak van een schuur van 20m². Dit kost (inclusief plaatsing, excl BTW) gemiddeld €1400,-.

Prijs EPDM per m²

Oppervlakte Gemiddelde prijs
1 vierkante meter €60,- tot €80,-
10 vierkante meter €600,- tot €800,-
50 vierkante meter €3.000,- tot €4.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar exacte prijzen? Vergelijk gratis offertes!

EPDM dakbedekking laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan!

EPDM dakbedekking biedt een aantrekkelijke combinatie van duurzaamheid, veerkracht en milieuvriendelijkheid waardoor het een uitstekende keuze is voor de bekleding van je dak.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag een vrijblijvende, gratis offerte aan en bespaar tot wel 40%. Of vergelijk offertes van dakdekkers uit de buurt.

Gratis offertes vergelijken