Intensief groendak

Home » Dakbedekking » Intensief groendak

Intensief groendak

Wil jij meer leefruimte creëren én genieten van vergroening door middel van een intensief groendak? Intensieve groene daken voegen een mooie ambiance toe aan je woning. Meer weten over de voordelen, kosten, opbouw en onderhoud van een intensief groendak? Lees dan verder.

Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak, ook wel daktuin genoemd, is vergelijkbaar met een gewone doorsnee tuin. Ze zijn beloopbaar en worden aangelegd op platte daken. Intensieve groendaken creëren extra leefruimte en er zijn ontzettend veel mogelijkheden omtrent de beplanting. Je kunt vrijwel alles kiezen qua beplanting. Diverse voorbeelden van beplanting zijn bijvoorbeeld planten, struiken, groenzones en ook bomen! Wist je wel dat je ook een terras, vijver en looppaden kunt aanleggen op een intensief groendak? Door het aanleggen van een dikke substraatlaag wordt de beplanting geoptimaliseerd.

Semi-intensief groendak

Een semi-intensief groendak is een combinatie van een intensief groendak en een extensief groendak. Het heeft het uiterlijk van een intensief groendak maar, heeft het minimale onderhoud van extensief groendak nodig. De substraatdikte bepaalt of een groendak semi-intensief is of intensief.  De beplanting kan bestaan uit planten, siergrassen, bodembedekkers en kruidenplanten. Maar geen hoge bomen of struiken. Een semi-intensief dak kan geplaatst worden op een plat dak maar, is ook mogelijk op een licht hellend dak (met een maximale hellingsgraad van 5 graden).

Voordelen intensief groendak

Een intensief groendak heeft veel voordelen, zie hier welke:

 • Meer leefruimte: een intensief dak schept leefruimte en sfeer.
 • Excentrieke uitstraling: geeft een unieke look.
 • Milieuvriendelijk: intensieve groendaken zijn niet schadelijk voor het leefklimaat.
 • Draagt bij aan luchtzuivering: de beplanting op intensieve groendaken draagt bij aan een betere luchtzuivering.
 • Verhoogt de biodiversiteit: intensieve daken verhogen de biodiversiteit in je leefruimte.
 • Veel keuze in beplanting: bomen, struiken, planten, siergrassen, kruidenplanten en bodembedekkers.
 • Lange levensduur: groendaken gaan gemiddeld 50 tot 70 jaar mee.
 • Mogelijkheid voor terrassen en looppaden
 • De beplanting is goed te onderhouden

Wat kost een intensief groendak?

De gemiddelde prijs van een intensief groendak ligt tussen de €120,- tot €200,- per m².

De totale kosten van een intensief dak hangen af van het materiaal van de onderlaag. Vaak is er een aanpassing van de dakconstructie nodig wanneer je een intensief groendak wilt aanleggen. Er zijn twee materialen die hiervoor gebruikt worden, pvc (€55,- per m²) en EPDM (€40,- tot €50,-). Deze materialen zorgen ervoor dat de wortels van de beplanting niet door de dakbedekking heen groeien, en het voorkomt lekkage.

Ook de beplanting van een intensief groendak heeft invloed op de kosten. Op intensieve groendaken is het zelfs mogelijk om paden, groenzones, een kleine vijver en/of een terras aan te leggen.

Prijzen intensief groendak per m² 2024

Soort groendak Gemiddelde prijs per m²*
Onderlaag: EPDM €40,- tot €50,-
Onderlaag: pvc €55,-
Intensief groendak €120,- tot €200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar exacte prijzen? Vergelijk gratis offertes!

Stel je wil een intensief groendak laten aanleggen op een dak van een schuur van 20m². Je kiest als onderlaag EPDM. Dit kost gemiddeld €900. Het intensief groene dak kost €3200. In totaal ben je dus €4100 kwijt.

Intensief groendak: opbouw

Een intensief groendak is alleen mogelijk op een plat dak. Als de dakbedekking bestaat uit EPDM of pvc en deze is nog in goede staat, kan het blijven liggen. Afwijkend is er een aanpassing van de dakconstructie nodig om extra draagstructuur te creëren. Er wordt dan gezorgd voor een hoog substraat voor voldoende voedingsstoffen en een grotere waterbuffering. De opbouw van een groendak bestaat uit de volgende stappen:

 • Een waterbestendige dakbedekking
 • Waterabsorberende mat voor bescherming
 • De drainagelaag voor waterbuffering
 • Mineralenfilter om ervoor te zorgen dat de mineralen niet verloren gaan in het substraat
 • Substraat voor voedingsstoffen en water voor de beplanting
 • Beplanting, diverse keuzes

Het aanleggen van een intensief groendak: de werkwijze

Het wordt aangeraden om een intensief groendak te laten aanleggen door een dakwerker. Dit biedt veiligheid, werken op een dak kan erg gevaarlijk zijn. Dakwerkers hebben ervaring en werken met de juiste veiligheidsprocedures. Wanneer je het laat doen door een professionele dakwerker, bespaar je geld op de lange termijn. Een dakdekker doet het in één keer goed. Dit leidt tot lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van het dak. 

 1. Vergunning
 2. In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig voor een intensief groendak. Als dit het geval is, moet deze vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. In elke gemeente verschillen de regels, kom je er niet uit? Informeer dan bij een vakman of bij de gemeente.

 3. Draagkracht controleren
 4. Voor het aanleggen van een intensief groendak moet een bouwkundige eerst de draagkracht van de dakconstructie controleren. Een daktuin brengt een groot aantal gewicht met zich mee. 

 5. Staat dakbedekking
 6. Een goede waterdichte en wortelwerende dakbedekking is onmisbaar wanneer je een groendak wil aanleggen. Een dakwerker moet de staat van je dak controleren en aanleggen wanneer het huidige dak niet voldoende is.

 7. Dikte substraatlaag
 8. De substraatlaag wordt aangelegd. Bij een intensief groendak hangt de dikte van de substraatlaag af van de beplanting die gekozen wordt. Dit begint bij 25 centimeter. Bij bomen is dit veel meer, richting de 80 centimeter.

 9. Beplanting
 10. De beplanting naar keuze wordt aangelegd, daarna kun je gaan genieten van je nieuwe daktuin!

Onderhoud intensief groendak

Omdat een intensief groendak erg overeenkomt met een klassieke tuin, is het onderhoud vrijwel hetzelfde. Beplanting heeft water en bemesting nodig en de planten moeten gesnoeid worden. Bij intensieve groendaken kunnen ook irrigatiesystemen gemonteerd worden. Groendaken zijn gevoelig voor uitdroging dus de waterafvoer moet goed in de gaten gehouden worden.

Besparen op een intensief groendak? Vergelijk de gratis offertes

Een intensief groendak kan prijzig zijn. Wil jij een intensief groendak laten plaatsen en daar geld op besparen? Schakel voor de aanleg van een groendak een ervaren dakwerker in. Zo weet je zeker dat het groene dak op de juiste manier wordt geplaatst. Onze dakwerkers leveren gegarandeerd goede kwaliteit.  Vergelijk hier de gratis offertes.

Gratis offertes vergelijken