extensief groen dak

Home » Dakbedekking » Extensief groen dak

Extensief groendak

Op zoek naar een nieuwe dakbedekking? Ga voor de klimaatvriendelijke keuze die biodiversiteit verhoogt met een extensief groendak! 

Extensieve groendaken hebben veel voordelen. Meer weten over wat een extensief groendak is, prijzen en de opbouw van extensieve groendaken? Lees dan verder.

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak is een ecologische en milieuvriendelijke dakbedekking wat bestaat uit een substraat laag, vetplanten, grassoorten en kruiden. Groendaken zijn erg populair en dit type dakbedekking bevorderd de biodiversiteit. Een extensief groendak heeft een opbouwdikte tussen de 5 en 20 cm, en kan verschillen in gewicht. Als je een extensief groendak wilt aanleggen, is het belangrijk dat je dak genoeg draagkracht heeft. 

Een extensief groendak heeft veel voordelen

 • Excentrieke uitstraling: extensieve groendaken zijn een echte blikvanger en geeft een unieke look.
 • Verhogen biodiversiteit: extensieve groendaken zijn erg populair en bevorderd de biodiversiteit.
 • Draagt bij aan luchtzuivering: vangen fijnstof af en absorberen schadelijke gassen en beperkt de CO2 uitstoot.
 • Weinig onderhoud: een extensief groendak vereist weinig onderhoud.
 • Efficiënte wateropname: de planten nemen water op bij bijvoorbeeld hevige regen.
 • Klimaatvriendelijk: een groendak creëert een goede warmte-isolatie en werkt luchtzuiverend.
 • Geluidisolatie: de vetplanten en gras op een exensief groendak breekt geluid af.
 • Goedkoop: Een extensief groendak is laag in opbouw en onderhoudskosten.
 • Gaat lang mee: groendaken gaan 50 tot 70 jaar mee.

Wat kost een extensief groendak?

De gemiddelde prijs van een extensief groendak begint vanaf €55,- per m2.

De keuze in planten heeft invloed op het aantal kosten. Een van de meest gebruikte soorten planten is sedum. Sedum is een vetkruid dat vroeger voornamelijk werd toegepast als bodembedekker in de tuin.

De keuze in de beplanting van het groendak heeft invloed op het aantal kosten. Een van de meest gebruikte soorten planten is sedum. Sedum is een vetkruid dat vroeger voornamelijk werd toegepast als bodembedekker in de tuin.

Als je besluit voor een extensief groendak kies je een ecologische en duurzame dakbedekking die 50 tot 70 jaar meegaat. De effectieve levensduur is gebonden aan het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

Prijs groendak per m² 2024

Soort groendak Gemiddelde prijs per m²*
Onderlaag: EPDM €40,- tot €50,-
Onderlaag: pvc €55,-
Extensief groendak €45,- tot €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar exacte prijzen?

Extensief groendak aanleggen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Extensief groendakopbouw

Een groendak bestaat uit 3 verschillende lagen: een wortelwerende beschermlaag, een substraatlaag en de bovenlaag met sedumplanten. Bij elkaar zorgt dit voor een gecontroleerde waterafvoer, een natuurlijke bescherming van het dak en een uitstekende voedingsbodem voor de sedumplanten.

 • De wortelwerende beschermlaag is de onderste laag. Deze laag voorkomt dat de wortels van de planten vergroeien. Daarnaast functioneert de wortelwerende beschermlaag ook voor dat het regenwater geleidelijk wordt afgevoerd.
 • De tweede laag is de substraatlaag. Deze laag is 4 centimeter dik en vergt weinig onderhoud. De substraatlaag is een voedingsbodem met korrels, waar sedumplanten goed groeien en onkruid moeilijk.
 • De bovenlaag van sedumplanten is het uiterlijk van het extensief groendak. Deze laag bestaat uit vetplanten die weinig onderhoud nodig hebben en goed tegen de winter kunnen.

Soorten beplanting voor een extensief groendak

Bij de beplanting voor een extensief groendak is er keuze uit sedummatten en sedumcassettes. Bij de opbouw van een extensieve groendak zijn sedumdaken erg populair.

Sedum is een vetkruid die de meest uiteenlopende omstandigheden overleeft. Sedum is ideaal voor de opbouw van een extensief groendak. Het vereist weinig onderhoud, slaat regenwater op en is in staat om droge perioden te doorstaan.

 • Sedummatten: Sedummatten zijn voorbegroeide matten met verschillende soorten sedumplantjes. Vetplantjes die gekweekt zijn op kokosmatten. Sedummatten zijn perfect te gebruiken als groendak. Na de onderlagen werkt een dakdekker dan het sedumdak af met deze matten. Zo is het dak meteen mooi volgroeid en kun je er meteen van genieten!
 • Sedumcassettes: sedumcassettes zijn lage plantenbakken die uit vijf verschillende lagen bestaan. Deze bestaan uit een drainagelaag, een waterbufferingslaag, een filterlaag, een substraatlaag en het sedum zelf. Door de verschillende lagen werkt het beschermend tegen UV-straling van de zon, tegen overtollig water en het houdt de wortelgroei van de sedumplantjes tegen.

Juist geïnteresseerd in een intensief groendak?

Offertes voor groendaken

Ga jij voor een klimaatvriendelijk extensief groendak en wil je dit professioneel en betaalbaar laten aanleggen?

Start je gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes aan te vragen vergelijk je meerdere gratis en vrijblijvende offertes van dakwerkers uit de buurt. Zo kies je een dakspecialist die past bij jouw budget en wensen. 

Gratis offertes vergelijken