Dakpannen laten reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen

Ziet je dak er grauw of vervuild uit? Laat je dakpannen reinigen door een ervaren dakwerker! Hij verwijdert roetaanslag, mosgroei en algen waardoor je dakoppervlak er weer als nieuw uitziet. Dit beschermt het oppervlak bovendien tegen beschadigingen en zorgt voor een langere levensduur.

Op deze pagina lees je over het reinigen van dakpannen. We vertellen je hoe een vakman dit doet en wat het ongeveer kost. Tot slot geven we je een paar tips voor als je zelf je dakpannen wilt reinigen met javel, of azijn.


Dakpannen reinigen: alle info

 • Reinigen van de dakpannen is nodig bij mos- en algenvorming en veel vuil.
 • Mos en algen tasten de dakpannen aan, hierdoor worden ze poreus en dit zorgt voor lekkages en schade bij vriezen. Water komt in de de dakpan en zet uit wanneer het vriest, hierdoor breken ze.
 • Het reinigen van de dakpannen kost €9,- tot €15,- per m².
 • Schoonmaken kan met hogedrukreiniging of met een chemische reiniging.


dakpannen reinigen

Wanneer is dakpannen reinigen nodig?

Als er mos of algen op je dakpannen groeien, dan kunnen de dakpannen niet meer ‘ademen’. Dit tast het oppervlak aan, waardoor het gevoeliger is voor beschadigingen. Ook andere vervuiling, zoals bladeren, takken of roetaanslag veroorzaken problemen. Merk je op dat je dak vervuild is? Dan raden we aan om zo snel mogelijk je betondakpannen te laten reinigen.

Wanneer is het nodig om je dakpannen te kuisen:

 • Als je last hebt van mosgroei. Op deze pagina lees je meer over dak ontmossen.
 • Als het dak is aangetast door zand- of roetaanslag.
 • Als je het dak wilt coaten of impregneren.

Wat kost het schoonmaken van dakpannen?

Het schoonmaken van betonnen dakpannen kost gemiddeld €9,- tot €15,- per m². De precieze prijs hangt daarbij af van de gekozen methode en de mate van vervuiling. Om het oppervlak langer schoon en mooi te houden, kun je ervoor kiezen om na het reinigen te impregneren of te coaten. Reinigen en impregneren kost je ongeveer €15,- tot €30,- per m² en kies je voor een reiniging met een coating dan betaal je ongeveer €30,- tot €45,- per m².

Dakpannen reinigen kosten in 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs incl. btw*
Reinigen €9,- tot €15,- per m²
Reinigen en impregneren €15,- tot €30,- per m²
Reinigen en coaten €30,- tot €45,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. arbeidskosten en btw die per vakman kunnen verschillen.

Dakpannen reinigen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Dakpannen reinigen kosten: welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de prijs. Natuurlijk speelt het oppervlak een grote rol: hoe meer dakpannen er zijn om te reinigen, des te hoger de kosten. De gekozen methode en de arbeidskosten spelen ook een rol. Daarover lees je hieronder meer.

Meer informatie over dakreiniging lees je hier.Grootte dak

Bij de meeste dakwerkers betaal je een vaste prijs per vierkante meter, dus hoe groter het oppervlak des te hoge de kosten. Dit is een grote invloed op de totaalprijs. Daarbij geldt wel dat veel dakwerkers bij grote dakoppervlakken een kwantumkorting aanbieden. Dat betekent dat hoe groter het dakoppervlak, des te lager de prijs per vierkante meter.

Woon je in een rijtjeswoning of een 2-onder-1-kap woning, dan kun je de buren vragen of zij ook geïnteresseerd zijn in het schoonmaken van de dakpannen. Je kunt dan samen een dakwerker inhuren en zo besparen op de kosten.

Methode van reiniging: dakpannen reinigen met schuim of hogedruk

Er zijn verschillende manieren om je dakpannen te kuisen. Je kan de dakpannen reinigen met of zonder hogedruk. Daarnaast is het ook mogelijk je dakpannen te reinigen met schuim: dit wordt veel gedaan bij kwetsbare of oudere daken, omdat het iets minder hard aankomt als een hogedrukspuit.

De gekozen methode heeft ook een invloed op de kosten, omdat dit bepaalt welke materialen nodig zijn.

Arbeidskosten

Elke dakwerker bepaalt zijn of haar eigen tarief. Hierdoor verschillen de arbeidskosten enorm per bedrijf. De arbeidskosten zijn onder meer afhankelijk van ervaring, locatie van het dakwerkersbedrijf en de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren.

Besparen op de arbeidskosten?

Dat kan heel makkelijk: doordat de prijzen per bedrijf zoveel verschillen, raden we altijd aan om meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken. Kies het bedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs.

dakpannen schoonmaken

Methodes dakpannen reinigen

Jij wilt je dakpannen reinigen: hiervoor zijn verschillende methodes geschikt. De meeste mensen kiezen voor reinigen met hogedruk, omdat dit snel en goedkoop is. Maar ook een chemische reiniging is een optie!

Hieronder lees je meer over de verschillende methodes.


Meer informatie over:


Hogedruk reinigen

Eén van de meest gebruikte methodes is het reinigen met een hogedrukspuit. De vakman klimt het dak op met een steiger of ladder en gebruikt anti-valbescherming, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Met een hogedrukspuit spuit hij het dakoppervlak van boven naar beneden schoon. Hierbij let hij erop dat hij alleen van boven naar beneden spuit, zodat er geen water onder de dakpannen terecht komt. Door de hoge druk en het warme water smelt het vuil snel weg, waardoor het oppervlak er weer als nieuw uitziet.

Deze methode is vooral geschikt voor sterke dakpannen, door de hoge druk kunnen er bij zwakke dakpannen beschadigingen ontstaan.

Chemische reiniging

Een tweede methode is de chemische reiniging. De vakman brengt in dat geval een chemisch reinigingsmiddel aan op het oppervlak, en laat dit een korte tijd inwerken. De inwerktijd hangt af van het middel en de mate van vervuiling, soms is een half uur voldoende terwijl het andere keren een paar uur moet inwerken.

Tijdens deze inwerktijd weekt het vuil los van het oppervlak, waarna de vakman het daarna gemakkelijk wegspoelt.

Dakpannen laten reinigen? Vind gemakkelijk de beste specialist!

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%!

Start gratis offerteaanvraag!

Dakpannen impregneren of coaten?

Na het reinigen van de dakpannen kun je deze coaten of impregneren.

Wat is het verschil?

Coaten houdt in dat de dakwerker een lichte beschermlaag aanbrengt, om vuil in de toekomst te voorkomen. Het voordeel van een coating is dat hier een kleurtje aan toegevoegd is. Je dak ziet er dus helemaal weer als nieuw uit en blijft lang mooi.

Na het schoonmaken van je dakpannen kun je ook kiezen voor impregneren. Dit is ook een dunne beschermlaag waardoor het oppervlak beschermd blijft tegen neerslag en vervuiling. Het verschil is dat impregneer geen kleur heeft en het uiterlijk van je dak dus niet verandert. Hierdoor is impregneren iets goedkoper.

dakpannen reinigen en coaten

Werkwijze specialist bij het schoonmaken van dakpannen

Hoe gaat een vakman te werk bij het schoonmaken van de dakpannen? Eerst voert hij een snelle inspectie uit, gevolg door een complete reiniging. Daarna brengt hij eventueel een coating aan om het oppervlak optimaal te beschermen.

Hieronder lees je meer over de werkwijze van dakwerkers.Inspecteren dak

Voordat de dakwerker daadwerkelijk aan de slag gaat met het kuisen van de dakpannen, controleert hij eerst de staat van het dak. Hij kijkt naar het soort vervuiling, de kwaliteit van je dakpannen en controleert of er eventuele beschadigingen of zwakke plekken zijn die hij moet herstellen.

Deze inspectie is belangrijk, omdat dit mede de reinigingsmethode bepaalt. Hogedruk is namelijk niet geschikt voor ieder dakoppervlak.

Na de inspectie overlegt hij zijn bevindingen met jou en zal daarna beginnen met de reiniging.

Reiniging van de dakpannen

Daarna begint het reinigen van de dakpannen. Dit doet hij van boven naar beneden, zodat er geen water onder de dakpannen komt. De vakman gebruikt in de meeste gevallen een hogedrukspuit met een roterende vuilvrees. Dit voorkomt dat de straal te hard aankomt en beschadigingen veroorzaakt.

De vakman vangt het vervuilde water op om het op de juiste manier te lozen.

Beschermen tegen vervuiling

Na de reiniging brengt de vakman eventueel een beschermlaag aan door middel van coaten of impregneren. Je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten, maar dan zul je sneller je dak weer moeten reinigen.

De coating of impregneer wordt op het oppervlak gespoten. De dakcoating vormt een beschermlaag bovenop het dak, terwijl impregneer juist diep in de poriën van je dakpannen dringt en het dakoppervlak op die manier beschermt.

Is het mogelijk om alle soorten dakpannen te reinigen?

Of je nu betondakpannen wilt reinigen of dat je keramische dakpannen hebt: het is altijd mogelijk om deze schoon te maken.

Wel verschilt de methode per dakpan!

Keramische dakpannen zijn bijvoorbeeld iets kwetsbaarder dan betondakpannen. Door de inspectie die de vakman uitvoert, weet hij zeker welke kwaliteit je dak heeft en welke methode de beste keuze is. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over eventuele beschadigingen.

Schoonmaken is mogelijk bij:

 • Keramische dakpannen
 • Betondakpannen
 • Kleidakpannen
 • Leien dakpannen

Zelf pannendak schoonmaken of specialist inschakelen?

Wil je graag zelf je dakpannen reinigen met azijn of javel? Zorg dan voor de juiste materialen. Huur een steiger of ladder en gebruik altijd anti-val bescherming. Bij het werken op hoogte zijn namelijk altijd risico’s aanwezig. Zorg dat je van boven naar beneden spuit en niet andersom, omdat je anders het water rechtstreeks onder de dakpannen spuit. Hierdoor ontstaan er vervelende vochtproblemen onder het dakoppervlak.

Toch raden we je aan om het schoonmaken van dakpannen zoveel mogelijk uit te besteden aan een dakwerker bij jou in de buurt. Hij werkt volgens strenge veiligheidsvoorschriften, waardoor de risico’s zo klein mogelijk zijn. Bovendien bespaar jij jezelf tijd en energie én ben je verzekerd van het beste resultaat. Maak gebruik van onze gratis offerteservice wanneer je op zoek bent naar een geschikte dakwerker.

Zijn de dakpannen beschadigd? Lees meer over het vervangen van dakpannen.

dakpannen reinigen en impregneren

Dakpannen reinigen? Vergelijk gratis offertes

Wil jij je dakpannen laten reinigen? Met de hulp van een dakwerker ben je verzekerd van het beste resultaat. Laat het oppervlak coaten of impregneren om de vernieuwde uitstraling langer vast te houden. Op zoek naar een dakwerkersbedrijf in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes in je mailbox (maximaal 5). Vergelijk de prijzen van de verschillende bedrijven. Let ook op voorwaarden, planning en garantie! Zo kies je gemakkelijk het bedrijf dat best bij je past. Je bespaart bovendien tot wel 40% op de totaalprijs. De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken