Alle daktimmerwerken op een rij

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daktimmerwerken

Daktimmerwerken: dit moet je weten

Daktimmerwerken zijn een klus waarvoor je best een specialist inschakelt. Kies dus een dakwerker ervaren in daktimmerwerk als jij een nieuwe dakconstructie wilt bouwen of als je een nieuw dakraam wilt plaatsen.

Op deze pagina vertellen we je meer over de verschillende dakwerken die dakwerkers voor je uitvoeren. Het gaat hierbij over compleet nieuwe timmerwerken, zoals het plaatsen van een spanten- of gordingendak, maar ook over het plaatsen van een nieuw dakraam of een nieuwe dakkapel. Ook lees je of jij een vergunning moet aanvragen!


Daktimmerwerken: alle info op een rij

  • Aan een dak zijn veel daktimmerwerken nodig: voor de dakconstructie, spanten en gordingen en het onderdak.
  • Bij het plaatsen van een nieuw dakraam of dakkapel is ook een damtimmerwerker nodig: hij past de dakconstructie aan zodat deze niet in gevaar komt bij het maken van de uitsparing.
  • Daktimmerwerk is daarom niet iets dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Je moet hiervoor een vakman inschakelen voor het veiligste resultaat.
  • Niet alle dakwerkers zijn ook daktimmerwerker!

waar op letten bij nieuwe houten dakconstructie

Houten dakconstructie: waar moet ik op letten?

Bouw je een nieuw huis en wil je een houten dakconstructie plaatsen? Dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Allereerst moet je kiezen voor een bepaalde dakvorm en is er de keuze tussen een spantendak of gordingendak. Ook is het belangrijk dat er een onderdak wordt gelegd.

Lees meer over het plaatsen van een nieuw dak.

1. Dakvorm

Als je zelf een nieuw huis bouwt, dan ben je vrij in de dakvorm die je kiest. Er zijn heel veel verschillende opties.

  • Een zadeldak is een typisch dak, dat vanuit de nok schuin afloopt naar beneden. Het is belangrijk om te onthouden dat je hiermee wel deel van de ruimte op de bovenste verdiep inlevert.
  • Een schilddak heeft vier vlakken, die in een gelijke hellingsgraad naar beneden aflopen. Dit geeft de woning een landelijke uitstraling maar neemt wel iets meer ruimte in dan een zadeldak.
  • Een lessenaarsdak houdt in dat één kant van het dak schuin afloopt naar beneden. Dit is ruimtebesparend, omdat de hellingsgraad vaak relatief klein is.

Of je zomaar voor elk type dak mag kiezen, hangt af van je gemeente. Soms moet je voldoen aan regels en voorschriften wat betreft de bouw van je huis. Twijfel je hierover, dan kan je dakwerker hier meer over vertellen. Ben je op zoek naar een ervaren dakwerker? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met dakwerkers bij jou in de regio.

2. Spantendak of gordingendak

Bij de bouw van een houten dakconstructie kun je onder meer kiezen tussen een gordingendak en een spantendak.

Wat is het verschil?

Een gordingendak, ook wel een keperdak genoemd, heeft zware horizontale balken: de gordingen. Deze balken lopen van muur tot muur en worden gebruikt om kepers, verticale balken, tegen te bevestigen. Dit vormt de basis voor het onderdak.

Bij spanten worden er geen horizontale balken gebruikt. De verticale balken, spanten, worden horizontaal geplaatst van de voet tot de nok van het dak. Hierbij zijn er geen zijmuren aanwezig die de dakconstructie dragen.

dakpannen vervangen

3. Onderdak leggen

Een andere taak die dakwerkers uitvoeren, is het leggen van het onderdak. Dit is een plaat of folie, geplaatst op de spanten of gordingen. Het onderdak dient als extra bescherming tegen zowel wind als neerslag, en daarom is het van belang dat het gebruikte materiaal waterdicht is. Tegelijkertijd moet een onderdak dampopen zijn, om condensatie bij dakisolatie te voorkomen.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt het onderdak gelegd op de houten dakconstructie, en niet daaronder. Er zijn een aantal verschillende onderdaken om uit te kiezen:

  • Stijve platen: deze zijn van houtvezelcement.
  • Halfstijve kunststofplaten: deze hebben een iets langere levensduur omdat ze gemaakt zijn van synthetische materialen.
  • Soepele folie: een doek of folie van polyester of polypropyleen dat verkrijgbaar is op rol, en daardoor relatief goedkoop is.

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Nadat de houten dakconstructie geplaatst is, zal de dakwerker ook de nieuwe dakbedekking leggen. Afhankelijk van het daktype heb je de keuze uit dakpannen, leistenen, riet of eventueel andere materialen. Hieronder lees je meer informatie over een aantal verschillende soorten dakbedekking.

  • Dakpannen: je hebt de keuze uit beton- en kleidakpannen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en designs.
  • Leien: leien hebben een meer natuurlijke uitstraling en geven je dan een luxe sfeer. Ze zijn een stuk kleiner dan dakpannen en zowel verkrijgbaar als natuurproduct als betonleien.
  • Riet: heeft van nature een uitstekende isolerende waarde waardoor geen dakisolatie meer nodig is. Ziet er bovendien prachtig en natuurlijk uit.
  • Groendak: ziet er heel mooi en sfeervol uit en draagt bovendien een steentje bij aan een beter milieu.

Besparen op daktimmerwerken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken

Andere daktimmerwerken

Wanneer we het hebben over daktimmerwerk, dan gaat het voornamelijk over alle werkzaamheden aan de dakconstructie: de spanten, de de installatie van daksparren en andere (houten) structurele elementen. Maar daktimmerwerkers kunnen ook nog een paar andere werkzaamheden voor je uitvoeren.

1. Dakraam plaatsen

Het plaatsen van een nieuw dakraam zorgt voor extra licht in de slaapkamers. Het is verstandig dit uit te besteden aan een daktimmerwerker, omdat er bij het plaatsen van een nieuw dakraam rekening gehouden moet worden met de dakconstructie. Bij het maken van de uitsparing moet de vakman de spanten en tengellatten verplaatsen en eventueel herleiden zodat de draagconstructie niet in gevaar komt.

2. Dakkapel plaatsen

Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een houten dakkapel. De daktimmerwerker zorgt ervoor dat er bij het maken van de uitsparing geen gevaar ontstaat aan de dakconstructie. Daktimmerwerkers zijn vooral in te schakelen voor het plaatsen van houten dakkapellen op maat en niet zozeer de standaard kunststof dakkapellen. Daardoor liggen de kosten wel vaak wat hoger.

Welke daktimmerwerken kan ik zelf doen?

Het uitvoeren van daktimmerwerken kun je best uitbesteden aan een ervaren dakwerker. Dat komt omdat het werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt. Bovendien is het belangrijk dat de berekening rondom de dakwerken helemaal kloppen, zodat het dak voldoende draagkracht heeft voor je dakbedekking en eventueel zonnepanelen. Een kleine fout kan hierin al grote gevolgen hebben.

We raden daarom altijd aan om een dakwerker in te schakelen. Via onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk en snel een dakwerker in je regio. Je aanvraag is volledig vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Zijn er dan helemaal geen daktimmerwerken die je zelf kan doen?

Als je een ervaren klusser bent kun je overwegen om zelf je dakraam te vervangen. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een nieuw dakraam met dezelfde afmetingen als de oude. Zo voorkom je dat je een groter gat moet maken.

Heb ik een vergunning nodig voor daktimmerwerk?

Of jij wel of geen vergunning nodig hebt voor het uitvoeren van daktimmerwerken, hangt voor een groot deel af van de specifieke werkzaamheden die je uitvoert en van de locatie van deze werkzaamheden.

Hoe zit het?

Als jij werkzaamheden uitvoert aan de voorkant van je woning die het aangezicht veranderen, dan is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Voer je deze werken uit aan de zij- of achterkant van de woning die niet vanaf de straat zichtbaar is dan is een vergunning meestal niet nodig. Twijfel je? Op omgevingsloketvlaanderen.be doe je snel en gemakkelijk een vergunningcheck, zodat je het zeker weet.

besparen op dakdekker dakraam

Daktimmerwerken uitbesteden? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij eindelijk een nieuw onderdak plaatsen of ben je toe aan een nieuw dakraam? Schakel dan een dakwerker in met ervaring in daktimmerwerken. Je weet zeker dat je klus zo snel mogelijk is afgerond en dat je verzekerd bent van vakwerk! Op zoek naar een bedrijf bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in jouw regio. Vergelijk gratis offertes en kies zo de dakwerker met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs, zonder daar iets voor te doen! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken