Daktimmerwerken aan uw dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Daktimmerwerken: dit moet je weten

Daktimmerwerken zijn een klus waarvoor je best een specialist inschakelt. Kies dus een dakwerker ervaren in daktimmerwerk als jij een nieuwe dakconstructie wilt bouwen of als je een nieuw dakraam wilt plaatsen.

Op deze pagina vertellen we je meer over de verschillende dakwerken die dakwerkers voor je uitvoeren. Het gaat hierbij over compleet nieuwe timmerwerken, zoals het plaatsen van een spanten- of gordingendak, maar ook over het plaatsen van een nieuw dakraam of een nieuwe dakkapel. Ook lees je of jij een vergunning moet aanvragen!


Daktimmerwerken: alle info op een rij

  • Aan een dak zijn veel daktimmerwerken nodig: voor de dakconstructie, spanten en gordingen en het onderdak.
  • Schakel voor daktimmerwerken een professional in, omdat de meeste daktimmerwerken belangrijk zijn voor de constructie van het dak.


waar op letten bij nieuwe houten dakconstructie

Houten dakconstructie: waar moet ik opletten?

Bouw je een nieuw huis en wil je een houten dakconstructie plaatsen? Dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Allereerst moet je kiezen voor een bepaalde dakvorm en is er de keuze tussen een spantendak of gordingendak. Ook is het belangrijk dat er een onderdak wordt gelegd.

Lees meer over het plaatsen van een nieuw dak.

Dakvorm

Als je zelf een nieuw huis bouwt, dan ben je vrij in de dakvorm die je kiest. Er zijn heel veel verschillende opties.

  • Een zadeldak is een typisch dak, dat vanuit de nok schuin afloopt naar beneden. Het is belangrijk om te onthouden dat je hiermee wel deel van de ruimte op de bovenste verdiep inlevert.
  • Een schilddak heeft vier vlakken, die in een gelijke hellingsgraad naar beneden aflopen. Dit geeft de woning een landelijke uitstraling maar neemt wel iets meer ruimte in dan een zadeldak.
  • Een lessenaarsdak houdt in dat één kant van het dak schuin afloopt naar beneden. Dit is ruimtebesparend, omdat de hellingsgraad vaak relatief klein is.

Of je zomaar voor elk type dak mag kiezen, hangt af van je gemeente. Soms moet je voldoen aan regels en voorschriften wat betreft de bouw van je huis. Twijfel je hierover, dan kan je dakwerker hier meer over vertellen.

Spantendak of gordingendak

Bij de bouw van een houten dakconstructie kun je onder meer kiezen tussen een gordingendak en een spantendak.

Wat is het verschil?

Een gordingendak, ook wel een keperdak genoemd, heeft zware horizontale balken: de gordingen. Deze balken lopen van muur tot muur en worden gebruikt om kepers, verticale balken, tegen te bevestigen. Dit vormt de basis voor het onderdak.

Bij spanten worden er geen horizontale balken gebruikt. De verticale balken, spanten, worden horizontaal geplaatst van de voet tot de nok van het dak. Hierbij zijn er geen zijmuren aanwezig die de dakconstructie dragen.

Op zoek naar een dakwerker voor jouw daktimmerwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Onderdak leggen

Een andere taak die dakwerkers uitvoeren, is het leggen van het onderdak. Dit is een plaat of folie, geplaatst op de spanten of gordingen. Het onderdak dient als extra bescherming tegen zowel wind als neerslag, en daarom is het van belang dat het gebruikte materiaal waterdicht is. Tegelijkertijd moet een onderdak dampopen zijn, om condensatie bij dakisolatie te voorkomen.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt het onderdak gelegd op de houten dakconstructie, en niet daaronder. Er zijn een aantal verschillende onderdaken om uit te kiezen:

  • Stijve platen: deze zijn van houtvezelcement.
  • Halfstijve kunststofplaten: deze hebben een iets langere levensduur omdat ze gemaakt zijn van synthetische materialen.
  • Soepele folie: een doek of folie van polyester of polypropyleen dat verkrijgbaar is op rol, en daardoor relatief goedkoop is.

dakpannen vervangen

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Nadat de houten dakconstructie geplaatst is, zal de dakwerker ook de nieuwe dakbedekking leggen. Afhankelijk van het daktype heb je de keuze uit dakpannen, leistenen, riet of eventueel andere materialen. Hieronder lees je meer informatie over een aantal verschillende soorten dakbedekking. Wil je een persoonlijk advies? Vraag dan gratis offertes aan!

Dakpannen

Bij hellende daken zijn dakpannen al jarenlang populair. Hierin is keuze in materiaal, kleur en vorm. Voor een klassieke afwerking kiest u bijvoorbeeld voor holle dakpannen, terwijl platte pannen een meer moderne sfeer geven. Hoewel dakpannen in veel kleuren verkrijgbaar zijn, zijn vooral rode- en zwarte pannen populair. De prijs en levensduur hangt af van het materiaal.

  • Betondakpannen zijn goedkoop in aanschaf, omdat ze in grote getallen geproduceerd worden. De levensduur is ongeveer 30 tot 35 jaar en de kosten beginnen vanaf €40,- inclusief montage.
  • Kleidakpannen hebben een meer natuurlijke uitstraling omdat ze gemaakt worden van gebakken klei. Hierdoor heeft elke dakpan subtiele verschillen. De kosten liggen rond de €60,- per m² en de gemiddelde levensduur is 50 tot 100 jaar.

Leien dak

Wil jij je huis een heel luxe uitstraling geven, dan zijn leien een goede optie. Natuurleien zijn afkomstig uit verschillende steengroeves uit heel Europa, Azië, Afrika en Amerika. Doordat elke steengroeve produceert een unieke steensoort, wat ervoor zorgt dat het aanbod in kleur erg divers is. Omdat het om een natuurproduct gaat, kan er in een leien dak een subtiel kleurverschil zitten. Dit is voor de meeste mensen niet storend en draagt juist bij aan de natuurlijke uitstraling.

Vind je dit geen fijn idee, dan kun je ook kiezen voor kunstleien. Deze zijn een stuk voordeliger en je weet bovendien zeker dat elke leisteen gelijk is. Dit geeft een iets modernere uitstraling. De kosten voor leien beginnen vanaf €70,- per m² voor kunstleien. De levensduur is gemiddeld 30 tot wel 100 jaar bij kunstleien.

Andere dakbedekking

Natuurlijk zijn dakpannen en leien niet de enige opties: er zijn nog tal van andere soorten dakbedekking die geschikt zijn voor jouw nieuwe dak. Denk bijvoorbeeld aan riet, dat van nature uitstekend isoleert. Ook dit geeft jouw woning een luxe en natuurlijk uiterlijk. Andere opties zijn metalen dakbedekking of zelfs een groendak.

dakramen plaatsen

Dakraam plaatsen

Een ander belangrijk onderdeel van daktimmerwerk, is het plaatsen van een nieuw dakraam. Anders dan bij het vervangen van een dakraam, is het bij een nieuw dakraam noodzakelijk om de spanten of gordingen eventueel te verwijderen of te verplaatsen. Omdat de vakman een gat in het dak en het onderdak zaagt, is het belangrijk dat de draagkracht niet verloren gaat.

Uiteraard doet de specialist dit heel zorgvuldig en hoef jij je geen zorgen te maken over de draagkracht van het dak. Dit is wel de reden waarom het afgeraden wordt om zelf daktimmerwerken uit te voeren.

Ook het plaatsen van een dakkapel valt onder de daktimmerwerken die een dakwerker uitvoert. Meestal gaat het bij dit daktimmerwerk om maatwerk, dat dus niet in één werkdag geplaatst is. De vakman zorgt ervoor dat het gat in het dak nog dezelfde dag helemaal dicht is, en werkt de dag of dagen daarna aan de afwerking van de dakkapel. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Daktimmerwerken uitbesteden? Vind een vakman!

Kies de vakman met de beste prijs en bespaar zo tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken

Welke daktimmerwerken kan ik zelf doen?

Het uitvoeren van daktimmerwerken kun je best uitbesteden aan een ervaren dakwerker. Dat komt omdat het werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt. Bovendien is het belangrijk dat de berekening rondom de dakwerken helemaal kloppen, zodat het dak voldoende draagkracht heeft voor je dakbedekking en eventueel zonnepanelen. Een kleine fout kan hierin al grote gevolgen hebben.

Zijn er dan helemaal geen daktimmerwerken die je zelf kan doen?

Als je een ervaren klusser bent kun je overwegen om zelf je dakraam te vervangen. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een nieuw dakraam met dezelfde afmetingen als de oude. Zo voorkom je dat je een groter gat moet maken.

Heb ik een vergunning nodig voor daktimmerwerk?

Of jij wel of geen vergunning nodig hebt voor het uitvoeren van daktimmerwerken, hangt voor een groot deel af van de specifieke werkzaamheden die je uitvoert en van de locatie van deze werkzaamheden.

Hoe zit het?

Als jij werkzaamheden uitvoert aan de voorkant van je woning die het aangezicht veranderen, dan is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Voer je deze werken uit aan de zij- of achterkant van de woning die niet vanaf de straat zichtbaar is dan is een vergunning meestal niet nodig. Twijfel je? Op omgevingsloketvlaanderen.be doe je snel en gemakkelijk een vergunningcheck, zodat je het zeker weet.

besparen op dakdekker dakraam

Daktimmerwerken uitbesteden? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij eindelijk een nieuw onderdak plaatsen of ben je toe aan een nieuw dakraam? Schakel dan een dakwerker in met ervaring in daktimmerwerken. Je weet zeker dat je klus zo snel mogelijk is afgerond en dat je verzekerd bent van vakwerk! Op zoek naar een bedrijf bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in jouw regio. Vergelijk gratis offertes en kies zo de dakwerker met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs, zonder daar iets voor te doen! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken