Dakwerker nodig voor dak ontmossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Ontmossen van daken

Groeit er mos op je dakoppervlak? Laat je dak zo snel mogelijk ontmossen! Het ontmossen van daken bespaart je veel ellende. Mosgroei veroorzaakt namelijk flinke dakschade. Daken ontmossen is een stuk goedkoper dan het herstellen of renoveren van daken! Op zoek naar een dakwerker?

Start gratis offerteaanvraag!

Alleen dan weet je zeker dat je snel de offertes van verschillende dakwerkers ontvangt. Vergelijk zelf de scherpe prijzen en kies zo eenvoudig voor het dakwerkersbedrijf met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je meer over het ontmossen van daken. Waarom is dakpannen schoonmaken zo belangrijk, en wat zijn de consequenties als jij je dak niet laat ontmossen? Bovendien lees je op deze pagina meer over de kostprijs voor het ontmossen van je dak.

Waarom dak ontmossen?

Het ontmossen van daken is belangrijk om de goede kwaliteit van je dakoppervlak te behouden. Mosgroei ziet er slordig uit en vermindert de waarde van je woning.

Maar dit is niet het enige probleem!

Mosgroei houdt vocht vast. Ook is de kans dat er andere plantjes op het dak groeien, heel groot. Onkruid gaat wortelen op het dak, waardoor het dakoppervlak beschadigd. Bovendien is de kans groot dat het dak in de winter kapot vriest. De kosten die je dan maakt voor een snelle reparatie, zijn vaak hoger de kostprijs voor het ontmossen van je dak. Zorg dus dat je er op tijd bij bent!ontmossen van daken

Wat kost het ontmossen van daken?

Het ontmossen van daken heeft een gemiddelde kostprijs van €10,- tot €15,- per m². Dus stel dat jij een plat dak wilt ontmossen, van ongeveer 35 m² groot: de kosten liggen dan rond de €350,- tot €525,-.

De meeste vakmannen raden je aan om daken, behalve het onsmossen, ook goed te reinigen en coaten of impregneren. Voor het ontmossen, schoonmaken én coaten van je dak start de prijs rond de €30,- per m². Kies je er alleen voor om je dak te ontmossen en te impregneren, dan liggen de kosten rond de €15,- tot €30,- per m². Meer informatie over dakreiniging vind je hier.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Ontmossen daken: prijzen 2021

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Ontmossen €10,- en €15,-
Ontmossen, reinigen en coaten Vanaf €30,-
Ontmossen en dak impregneren €15,- tot €30,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Lees hier meer over de prijzen van dakontmossing.

Besparen op het ontmossen van daken?

Vergelijk gratis offertes en vindt de goedkoopste dakwerker bij jou in de buurt!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dak ontmossen: wat doet de dakwerker?

Het ontmossen van daken laat je best uitvoeren door een ervaren dakwerker. Hiermee ben je verzekerd van het beste resultaat. Hoe de vakman precies te werk gaat, verschilt per specialist. Immers: elke vakman heeft zo zijn eigen werkwijze. Toch doorlopen dakspecialisten meestal deze onderstaande drie stappen bij het ontmossen van daken:

  • De voorbereiding: de dakwerker moet goede toegang hebben tot het dak. Dat betekent dat tuinmeubels, auto’s of bloempotten aan de kant gezet moeten worden. Voer deze voorbereiding zelf uit om op de arbeidskosten te besparen. Kun je iets niet verplaatsen? Dek het dan af met zeil. Zo voorkom je dat het anti-mosproduct hierop terecht komt.
  • Regenwaterafvoer afsluiten: om te voorkomen dat alle mossen tijdens het ontmossen de regenwaterafvoer verstoppen, zorgt de dakwerker dat de dakgoot of regenpijp is afgesloten.
  • Daken ontmossen: hiervoor zijn verschillende technieken. De vakman kiest een die past bij het soort dakbedekking en de ernst van de vervuiling. Dit kan met of zonder reinigingsmiddel. Het ontmossen van daken zonder reinigingsmiddel gebeurt met een hogedrukspuit. Laat jij je dak ontmossen met een reinigingsmiddel? Dan vernevelt de vakman een reinigingsmiddel op het dak, en laat hij dit voor één of enkele uren intrekken.

Ontmossen met of zonder reinigingsmiddel?

Of de vakman wel of geen reinigingsmiddel gebruikt bij het ontmossen van je dak, is afhankelijk van de ernst van je vervuiling en het soort dakbedekking. Bij milde vervuiling is geen reinigingsmiddel nodig: de vakman gebruikt in dat geval een hogedrukreiniger met vuilfrees. Dit is een prima techniek om mossen te verwijderen.

Als er wel een reinigingsmiddel gebruikt wordt, dan laat de vakman dit eerst inwerken op het dakoppervlak. Deze methode wordt met name toegepast bij oudere daken. Hierbij bestaan de dakpannen of dakleien uit kleine oneffenheden die lastig proper te maken zijn.

Plat dak ontmossen

Natuurlijk is er ook op een plat dak altijd risico op mosgroei. Bij een plat dak is het nog belangrijker om de mosgroei zo snel mogelijk te verwijderen, omdat de dakbedekking voor platte daken vaak gevoeliger is voor beschadigingen. Het voordeel van een plat dak ontmossen, is dat het dakoppervlak gemakkelijker te bereiken is. In sommige gevallen kan de dakwerker zelfs over het plat dak heen lopen!

De vakman gebruikt een hogedrukreiniger waarbij hij de druk zelf kan instellen. In de meeste gevallen is het mos te verwijderen door het dak proper te spuiten met een hogedrukspuit. Een reinigingsmiddel wordt alleen gebruikt bij ernstige vervuiling.

dak ontmossen

Ontmossen schuine daken

Het ontmossen van schuine daken is iets lastiger. Dat komt omdat het dakoppervlak moeilijker te bereiken is. Eventueel gebruikt de vakman een steiger, zodat hij het dak goed kan bereiken.

Heb je een dak met dakpannen of dakleien?

Dan reinigt de vakman het dakoppervlak altijd van bovenaf naar beneden. Waarom? Omdat er anders de kans bestaat dat hij water onder de dakpannen door naar binnen spuit. En hierdoor bestaat er de kans dat de dakconstructie wordt aangetast door vocht. Bij keramische dakpannen raden specialisten aan om het dak ook te coaten of impregneren: op die manier heeft het dakoppervlak een extra beschermlaag, en komt mos in de toekomst niet zo snel weer terug.

Leien dak ontmossen

Een leien dak ontmossen gaat meestal op dezelfde manier als het ontmossen van schuine daken. De vakman werkt van boven naar beneden, en gebruikt een vuilvrees om alle vervuiling goed weg te kunnen spuiten.

Wil je een leien dak met asbest ontmossen?

Dit is niet toegestaan! Door de schoonmaakwerkzaamheden bestaat er namelijk de kans dat asbestvezels loslaten en door de lucht gaan zweven. Dat komt omdat asbesthoudende daken met mosgroei heel kwetsbaar zijn. Het enige wat je kunt doen om mosgroei op een asbesthoudend dak te verwijderen, is de dakbedekking vervangen.

Rieten dak ontmossen

Mosgroei heeft hele vervelende consequenties voor een rietdak. Door het mos heeft het rietdak een langere tijd nodig om te drogen. Een gevolg hiervan is dat het rieten dak gaat rotten. Door een rieten dak regelmatig te ontmossen, verleng je de levensduur met wel 10 jaar!

Er zijn twee manieren om mos op een rieten dak te verwijderen. De eerste mogelijkheid is het uitkammen van het riet. Met behulp van een heggenschaar of broodmes verwijdert de vakman het laagje met mos en algen van jouw rieten dak.

De tweede techniek is het dak injecteren met kwats. Hierdoor sterven algen, mos en schimmels langzaam af.

Ontmossen dakpannen

Mos groeit overal: ook op dakpannen. Mosgroei tast de dakpannen niet direct aan, maar door het vele vocht is de kans groot dat er ook ander onkruid op het dak gaat groeien. Hierdoor raakt de dakbedekking al snel beschadigd.

Het ontmossen van dakpannen is dus belangrijk!

Nadat het dak proper gespoten is, brengt de vakman in de meeste gevallen een desinfecterend middel aan. Dit doodt alle achtergebleven sporen van schimmels en mossen. Zo voorkomt u dus dat de mosgroei snel weer terugkeert!

Dak ontmossen? Schakel een vakman in!

Vergelijk meerdere offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Na ontmossen: coaten of impregneren?

Na het ontmossen van het dak is het heel slim om het oppervlak ook te coaten of impregneren. In beide gevallen brengt de dakwerker een extra beschermende laag aan, waardoor vervuiling in de toekomst niet snel terugkeert.

Wanneer is deze beschermlaag belangrijk?

Je kunt elk daktype na het schoonmaken laten behandelen met een impregneermiddel, omdat het veel voordelen heeft. Bij dakleien of kleidakpannen raden we je aan om het dak zeker te coaten of impregneren. Door het schoonmaken raakt de bovenste toplaag namelijk (licht) beschadigd. Door een coating of impregneermiddel aan te brengen, weet je zeker dat je dakoppervlak goed beschermd is tegen vuil, regen en kou.

Zelf dak ontmossen verstandig?

Kan ik het dan ontmossen zelf doen? Dit is één van de meest gestelde vragen. Toch raden we je altijd aan om een vakman in te schakelen voor dakwerken. Het is belangrijk dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Op die manier weet je namelijk zeker dat de dakconstructie niet beschadigd raakt en dat je toch alle mossen en schimmels verwijdert.

Een vakman beschikt over voldoende ervaring om jouw dak snel en efficiënt te ontmossen. Bovendien bespaar jij jezelf op deze manier veel waardevolle tijd en energie.

De voordelen van een vakman:

  • Je bespaart jezelf tijd en energie.
  • Zo hoef je zelf geen middelen aan te schaffen.
  • De dakwerker is snel klaar met het ontmossen van het dakoppervlak.

dak laten ontmossen

Dak laten ontmossen? Gratis offertes vergelijken!

Mos op het dak? Schakel een ervaren ontmosser in zodat je snel weer profiteert van een schoon dak! De vakman heeft jouw dak snel en efficiënt ontmost en bespaart jou zo heel veel tijd. Op zoek naar een dakwerker bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes van meerdere dakwerkers bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Je bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de kosten! Bovendien is de aanvraag helemaal gratis en zit je nergens aan vast. Start daarom vandaag nog met vergelijken!

Gratis offertes vergelijken